Τα μηνύματα του ΥΠΕΝ για «πράσινο» τιμολόγιο και επιδοτήσεις ΜμΕ

Σε καλό κλίμα, αλλά με δεδομένες τις βασικές αποφάσεις για τον νέο τύπο τιμολογίου, που θα ισχύσει οριζόντια για κάθε προμηθευτή κύλησε η χτεσινή συνάντηση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας με την ηγεσία του Υπ. Περιβάλλοντος κι Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με το «πράσινο τιμολόγιο», όπως ενημέρωσε, χθες, ο υπουργός ΠΕΝ κ. Θ. Σκυλακάκης τα μέλη του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), επίκειται άμεσα η υπογραφή της Απόφασης προσδιορισμού του μαθηματικού τύπου βάσει του οποίου θα προκύπτει η τελική τιμή του «πράσινου τιμολογίου» ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό,

οι εκπρόσωποι του ΕΣΠΕΝ, που είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην προσπάθεια αυτή της ρύθμισης της αγοράς, ζήτησαν, τουλάχιστον, να αναθεωρηθεί το πλάνο με τη συχνότητα με την οποία θα αλλάζουν οι βασικές παράμετροι του μαθηματικού τύπου, ώστε έτσι να εξασφαλιστεί η μέγιστη ευελιξία και άμεση «απόκριση» σε αλλαγές τάσης στην αγορά και συνακόλουθα να μειωθεί το ασφάλιστρο κινδύνου που θα ενσωματώνει και θα επηρεάζει το τελικό κόστος.

Με βάση πληροφορίες, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι θα εξετάσει τις απόψεις αυτές ώστε να «ζυγίσει» το τελικό κείμενο της υπουργικής απόφασης χωρίς, πάντως, να δεσμευθεί για τις αλλαγές που θα αποφασίσει τελικώς.

Σημειώνεται ότι οι προμηθευτές ζητούν, ανά μήνα, να υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής των παραμέτρων του μαθηματικού τύπου, σε αντίθεση με άλλες “θεσμικές” εισηγήσεις που παραπέμπουν σε πιο μακρά διαστήματα. Να σημειωθεί ότι διάχυτη είναι η αίσθηση, πάντα ανάλογα με την πορεία της αγοράς, ότι το τιμολόγιο που θα ισχύσει, αρχικά, για 12μηνο, θα ... μείνει, μιας και εκτιμάται ότι δίνει μια ευκαιρία συγκρισιμότητας τιμών αλλά και ευχέρεια στο ΥΠΕΝ να ρυθμίζει την αγορά ... «τόσο ... όσο».

Υπενθυμίζεται, ότι το νέο αυτό τιμολόγιο, το οποίο θεσπίζεται με τροπολογία που έχει ήδη κατατεθεί, εντάσσεται στα νέα «συμφραζόμενα» που σταδιακά διαμορφώνονται στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μετά την κατάργηση των επιδοτήσεων.

Το Ειδικό Τιμολόγιο, που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως το τέλος του έτους και θα αναπροσαρμόζεται κάθε μήνα με βάση μηχανισμό διακύμανσης που θα θεσπίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ουσιαστικά, είναι μια κίνηση από το ΥΠΕΝ, για να θωρακίσει, περίπου 1 εκατομμύρια καταναλωτές, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στο πελατολόγιο της ΔΕΗ και δεν ασχολούνται με τις δυνατότητες για εναλλαγές προμηθευτών που δίνει η αγορά. Όπως χαρακτηριστικά είπε κατά την παρουσίαση των νέων μέτρων για την λιανική αγορά ρεύματος ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης, πολλοί από τους πολίτες δεν κοιτάζουν ποτέ εναλλακτικές για τον λογαριασμό τους και δεν αλλάζουν, για δεκαετίες, προμηθευτή. Έτσι, ουσιαστικά, με τη ρύθμιση αυτή δίνεται σε αυτούς η δυνατότητα να μεταπέσουν απευθείας στο νέο αυτό το τιμολόγιο, που έχει ουσιαστικά έναν μεγαλύτερο έλεγχο σε σχέση με ρήτρες και μεταβλητές κόστους, μιας και θα καθορίζονται, ουσιαστικά, από το ΥΠΕΝ. Εφόσον, δε, το επιλέξουν, θα μπορούν να παραμείνουν σε αυτό και μετά την 1η Ιανουαρίου 2025.

Το νέο αυτό τιμολόγιο μπορεί να έχει πάγιο έως 5 ευρώ τον μήνα, ενώ θα μπορούν να γίνονται και εκπτώσεις, εφόσον αυτές δε θα συνδέονται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς. Οι προμηθευτές θα ενημερώνουν τη ΡΑΑΕΥ για την τελική τιμή προμήθειας και θα την αναρτούν σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα του Προμηθευτή έως την πρώτη ημέρα έκαστου μήνα κατανάλωσης.

Πάντως, για το ΥΠΕΝ, το νέο αυτό τιμολόγιο λειτουργεί ως «μέσο» για την ανάσχεση ενός πιθανού κινδύνου ενεργειακής ακρίβειας, μαζί με το επίδομα θέρμανσης, αλλά και ως βασικό «όπλο» διαφάνειας στην αγορά, όπου η «απειλή» της «ρήτρας αναπροσαρμογής» επικρέμεται και πάλι. Με βάση το ΥΠΕΝ, το ειδικό τιμολόγιο πράσινου χρώματος θα έχει μια δομή, που θα είναι απλή και κοινή, επιτρέποντας τη συγκρισιμότητα για όλους τους προμηθευτές.

Μάλιστα, με βάση όσα αναφέρονται, το βασικό πλεονέκτημα του πράσινου τιμολογίου είναι πως διευκολύνει, για πρώτη φορά, τη σύγκριση των τιμών μεταξύ προμηθευτών και τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφόρηση των καταναλωτών για τις τιμές των προμηθευτών. «Ο καταναλωτής θα γνωρίζει, στις αρχές του μήνα, τι πληρώνει στον προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος για τον επόμενο μήνα και το κυριότερο, τι τιμές προσφέρουν όλοι οι υπόλοιποι προμηθευτές» αναφέρει το ΥΠΕΝ, που έτσι θέλει να θωρακίσει περίπου 1 εκατ. μετρητές που «είναι ακούνητοι», κυρίως στη ΔΕΗ, χωρίς να ψάχνουν αλλαγές στις συνδέσεις τους.

Οι επιδοτήσεις που εκκρεμούν

Προς ανακούφιση, πάντως, των προμηθευτών, σε τροχιά βρίσκεται, όπως φαίνεται, η λύση του προβλήματος με την απόδοση των επιδοτήσεων που έχουν ήδη κατανείμει οι προμηθευτές σε επιχειρήσεις έως 35KVA, αλλά δεν έχουν ακόμη λάβει από το κράτος, λόγω των ενστάσεων που έχει προβάλλει η Κομισιόν. Συγκεκριμένα, μετά τη χθεσινή συνάντηση του ΕΣΠΕΝ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι εκπρόσωποι των προμηθευτών έχουν την εκτίμηση ότι, τελικά, τα ποσά από τις επιδοτήσεις αυτές, που κατ’ εκτίμηση ανέρχονται στα επίπεδα των 800 εκατ. ευρώ, θα δοθούν στις εταιρείες προμήθειας.

Όπως αναφέρεται, η σχετική υπουργική απόφαση θα ανοίγει το δρόμο για τις διασταυρώσεις στοιχείων με την ΑΑΔΕ για την πιστοποίηση όσων επιχειρήσεων πραγματικά δικαιούνταν το επίδομα των επιχειρήσεων κι έτσι θα καμφθούν οι αντιρρήσεις της ΕΕ και θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των σχετικών ποσών στις εταιρείες προμήθειας από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ),

Σημειώνεται ότι, μέχρι σήμερα, το κόστος της επιδότησης το είχαν «πάρει πάνω τους» οι προμηθευτές καθώς η ΕΕ «μπλόκαρε» την απόδοση, μιας και θα έπρεπε να καταγραφεί με κάποιο τρόπο (π.χ. με υπεύθυνη δήλωση από τη μικρή επιχείρηση - πελάτη των προμηθευτών) ότι η επιδότηση δεν «χτύπαγε» στον κανονισμό για τις κοινοτικές ενισχύσεις, δηλαδή, ότι η όποια επιχείρηση - δικαιούχος δεν έχει λάβει άλλου είδους ευρωπαϊκή επιδότηση.

Να σημειωθεί ότι, μέχρι και πριν λίγους μήνες, μόλις για το 10% των επιχειρήσεων που είχαν λάβει επιδοτήσεις υπήρχε η σχετική τεκμηρίωση, με υποβολή δήλωσης.

Οι προ κρίσης συμβάσεις

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του ΕΣΔΠΕ έθεσαν ζήτημα για τις συμβάσεις που είχαν πελάτες τους από τον Αύγουστο του 2022 και μετά, οι οποίες, όταν τέθηκαν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, «πάγωσαν». Ωστόσο, με την άρση των έκτακτων μέτρων «ξεπαγώνουν», αυτομάτως, από την αρχή του έτους. Συμφωνήθηκε, δε, να υπάρχει ένα περιθώριο ενημέρωσης για τη δυνατότητα ενεργοποίησης της εν λόγω σύμβασης με απλό τρόπο, χωρίς νέα αίτηση, με υπογραφές κτλ (π.χ. τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού τιμήματος), χωρίς να μπουν έτσι στο ειδικό μεταβατικό τιμολόγιο του ΥΠΕΝ. Για τους πελάτες που θα δηλώσουν ότι θα προτιμήσουν κάποιο από τα νέα τιμολόγια που θα λανσάρουν οι προμηθευτές από τις αρχές του 2024, θα πρέπει, βέβαια, να υπάρξει νέα σύμβαση.

Σε σχέση με το ζήτημα της αντιμετώπισης του ενεργειακού τουρισμού, ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε στα μέλη του ΕΣΠΕΝ πως η απόφαση του να μην επιτρέπεται η μετακίνηση των κακοπληρωτών σε τέταρτο πάροχο, εφόσον οφείλουν στους προηγούμενους, σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί την πρόταση της ΡΑΑΕΥ, σύμφωνα με την οποία τόσο ο προηγούμενος όσο και ο νυν πάροχος έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την αποκοπή του κακοπληρωτή πελάτη, εφόσον αυτός δεν εξοφλεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ή δεν ανταποκρίνεται σε προγενέστερη ρύθμιση οφειλών. Όπως είπε, θα ισχύουν, παράλληλα, και τα δύο μέτρα. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας.

Γιώργος Αλεξάκης

#ΥΠΕΝ #Σκυλακάκης #υπουργός_Περιβάλλοντος_και_Ενέργειας #ΠΡΑΣΙΝΟ_ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ #τιμολόγια_ρεύματος #Μικρομεσσαίες_επιχειρήσεις #επιδοτήσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα