Τα απομεινάρια μιας κοινωνίας που είναι στο φτύσιμο

Το βαρέλι δείχνει επανειλημμένα ότι δεν έχει πάτο και έχοντας -μικρή έστω και από μακριά- εικόνα του τι γίνεται στο Αγναντερό Καρδίτσας, που μεγάλωσα και έζησα τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου, αποφάσισα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία και να δημοσιεύσω ένα κομμάτι των πληροφοριών, τις οποίες μου έχουν μεταφέρει για το χάλι που επικρατεί στην περιοχή.

Ξεκινάμε με την μαύρη 7η Σεπτεμβρίου. Τα ξημερώματα εκείνης της ημέρας άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη στον καρδιτσιώτικο κάμπο, με αποτέλεσμα να φτάσει το νερό μέχρι τα κεραμίδια σε χωριά, όπως η Μεταμόρφωση και σε κωμοπόλεις, όπως

ο Παλαμάς. Το θέμα είναι τι έρχεται μετά την τραγωδία. Ήδη οι πρώτες παραφωνίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διοχέτευσε κάτοικος του Αγναντερού, ο πρόεδρος του χωριού ήταν άφαντος και οι εκκλήσεις για βοήθεια πήγαιναν στον βρόντο. Αλλά ας μείνουμε στο εξής τραγελαφικό για τον συγκεκριμένο τόπο. Απαγορεύθηκε από την αντιδήμαρχο σε κάτοικο, με φορτωτή στη διάθεσή του, να βοηθήσει στις εργασίες διάνοιξης σε κεντρικό κανάλι γιατί είναι… της αντίπαλης παράταξης.

Το πολιτικό κόστος, που θα έχει η καταστροφή στις επερχόμενες εκλογές, φαίνεται πως είναι το μόνο που απασχολεί τα ανώτατα κλιμάκια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το πρώτο πράγμα που έκανε ο επί σχεδόν 13 χρόνια περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ήταν να ζητήσει αναβολή των εκλογών, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 8 Οκτωβρίου. Όπως έκανε η τωρινή κυβέρνηση μετά τα Τέμπη. Δοκιμασμένη και επιτυχημένη η συνταγή. Παρακαλά η τρέχουσα άρχουσα τάξη να ξεχάσει γρήγορα ο κόσμος.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση συναδέλφου, ο οποίος εργάζεται σε τοπικό μέσο ενημέρωσης, για το πανηγύρι που επικρατούσε στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας λίγες ημέρες πριν έρθει ο Ντάνιελ: «Φίλε ανησυχώ με όσους υποψηφίους βλέπω να μπαίνουν εδώ στα μέρη μας. Ίσως επειδή είμαστε από μέσα και τα βλέπουμε αλλά μιλάμε για απελπισία από πρόσωπα». Το μήνυμα αυτό είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα ότι δεν υπάρχει ελπίδα και ότι πολλοί ντόπιοι, που αποκτούν την παραμικρή εξουσία, κάνουν κατάχρηση στο μέγιστο βαθμό.

Όσο για τα αντιπλημμυρικά έργα, ο προ τριετίας Ιανός ήταν ένα ηχηρό «καμπανάκι» κινδύνου ότι πρέπει να γίνει κάτι άμεσα για να μην είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Μόνο που το ζήσαμε ξανά το θρίλερ σε υπερπολλαπλάσιο βαθμό. Υπάρχουν ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία το κακό θα ήταν μεγάλο ακόμη και με αντιπλημμυρικά έργα στην εντέλεια. Όσοι όμως ζουν την τραγωδία στο πετσί τους δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι έγινε το παραμικρό από τους τοπικούς φορείς μετά τον Ιανό.

Κυκλοφορεί τα τελευταία 24ωρα η πληροφορία ότι στο ΕΣΠΑ που εγκρίθηκε τον περασμένο Απρίλιο για την Περιφέρεια Θεσσαλίας προβλέπονται 9,3 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και 2,9 εκατ. ευρώ για διαφήμιση και προβολή. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του. Το δις εξαμαρτείν «ουρλιάζει» στην Καρδίτσα και ίσως πρέπει να έχουμε δεύτερα Τέμπη, δεύτερη Αττική Οδό, δεύτερο Μάτι και πολλά άλλα δεύτερα για να αλλάξει κάτι ριζικά. Ίσως το δις δεν είναι αρκετό και χρειαστούμε κι άλλη επανάληψη.

Αριστοτέλης Παππάς

κοινωνίαΚαρδίτσαΕΛΛΑΔΑπλημμύρες
Keywords
Αναζητήσεις
ta-apomeinaria-mias-koinonias-pou-einai-sto-ftysimo.htm
Τυχαία Θέματα