Στα ύψη η τιμή του γάλακτος- Το παράδοξο του… ραφιού

Οι τιμές των τροφίμων παραμένουν μεγάλο «αγκάθι», καθώς συνεχίζουν να αυξάνονται, με το γάλα να μην αποτελεί εξαίρεση.

Μάλιστα, παρατηρείται το παράδοξο, παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί πωλούν φθηνότερα από πέρυσι, το γάλα να φτάνει στους καταναλωτές σε υψηλότερη, από την περσινή, τιμή.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία ρεπορτάζ του Mega, το αγελαδινό γάλα «φεύγει» από τους παραγωγούς προς τις βιομηχανίες από 0,47 – 0,48€/ λτ και φτάνει στο ράφι στου σουπερμάρκετ από 1,12€/ λτ (ιδιωτικής ετικέτας) έως 2,28€/ λτ (επώνυμα).

Στα

συνοικιακά γαλακτοπωλεία η τιμή ανεβαίνει ακόμη περισσότερο, φτάνοντας έως 2,50€/ λτ, ενώ σε γνωστές αλυσίδες παραγωγής και πώλησης γάλακτος οι τιμές κυμαίνονται από 1,38€ – 1,98€/ λτ.

Χαρακτηριστικό του παραδόξου είναι ότι η τιμή από αγελαδοτρόφο σε βιομηχανία ήταν 0,84 – 0,86€/ λτ (0,58€ τον Δεκέμβριο), με την τιμή στα σουπερμάρκετ να διαμορφώνεται από 1€/ λτ (ιδιωτικής ετικέτας) έως 1,75€/ λτ (επώνυμα).

Στα συνοικιακά γαλακτοπωλεία η τιμή κυμαινόταν έως 2,30€/ λτ.

Ακριβό και το κατσικίσιο

Την ίδια πορεία αύξησης της τιμής του παρουσιάζει και το κατσικίσιο γάλα, που «φεύγει» από τον κτηνοτρόφο 1,60€/ λτ και το βρίσκουμε στο σουπερμάρκετ από 3,29€ – 3,43€/ λτ.

Οι παραγωγοί γάλακτος ισχυρίζονται ότι υπάρχει «τεράστιο πρόβλημα με το εργατικό δυναμικό», ενώ ζήτημα προκύπτει και από τις ζωοτροφές.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το σουπερμάρκετ, είναι αυτοί που καθορίζουν τις τιμές», λένε οι αγελαδοτρόφοι, τονίζοντας πως «η μέση παραγωγή είναι τα 0,43 ευρώ».

γάλατιμή γάλακτοςΑΓΕΛΑΔΙΝΟΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟσούπερ μάρκετ
Keywords
Αναζητήσεις
sta-ypsi-i-timi-tou-galaktos--to-paradoxo-tou-rafiou.htm
Τυχαία Θέματα