Σύνοδος G20: Απομονωμένη, αλλά με… βελούδινη γλώσσα η Ρωσία

Η σύνοδος κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί ολοκληρώθηκε την Κυριακή (10/9), καθώς η Ινδία παρέδωσε την προεδρία του μπλοκ στη Βραζιλία, με την κοινή δήλωση να μην καταδικάζει ουσιαστικά τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά να καλεί τα μέλη να αποφύγουν τη χρήση βίας.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντιi ζήτησε από τους ηγέτες της ομάδας να πραγματοποιήσουν μια διαδικτυακή συνάντηση τον Νοέμβριο για να εξετάσουν την πρόοδο σχετικά με τις προτάσεις πολιτικής και τους στόχους που ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο.

«Είναι ευθύνη μας να εξετάσουμε τις προτάσεις που έχουν γίνει για να δούμε πώς μπορεί να επιταχυνθεί η πρόοδος», είπε σε δήλωσή του.

Το Σάββατο, η ομάδα υιοθέτησε μια Διακήρυξη Ηγετών που απέφευγε να καταδικάσει τη Ρωσία για τον πόλεμο, αλλά υπογράμμιζε τον ανθρώπινο πόνο που είχε προκαλέσει η σύγκρουση και καλούσε όλα τα κράτη να μην χρησιμοποιήσουν βία για να αρπάξουν εδάφη.

Η συναίνεση προκάλεσε έκπληξη. Τις εβδομάδες που οδήγησαν στη σύνοδο κορυφής, οι έντονα διαφορετικές απόψεις για τον πόλεμο είχαν απειλήσει να εκτροχιάσουν τη συνάντηση, με τα δυτικά έθνη να απαιτούν από τα μέλη να εγκαλέσει τη Μόσχα για την εισβολή και τη Ρωσία να λέει ότι θα μπλοκάρει οποιοδήποτε ψήφισμα που δεν αντικατοπτρίζει τη θέση της.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, δήλωσε ότι η σύνοδος ήταν μια επιτυχία για την Ινδία ,καθώς και για τον Παγκόσμιο Νότο, τις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου.

Η θέση του Παγκόσμιου Νότου στις συνομιλίες βοήθησε να αποτραπεί η επισκίαση της ατζέντας της G20 από την Ουκρανία, είπε σε συνέντευξη Τύπου. «Η Ινδία έχει πραγματικά ενοποιήσει τα μέλη της G20 από τον Παγκόσμιο Νότο».

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είπε στους δημοσιογράφους ότι η κοινή δήλωση «κάνει πολύ καλή δουλειά για να υπερασπιστεί την αρχή ότι τα κράτη δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν βία για να επιδιώξουν εδαφική κατάκτηση ή για να παραβιάσουν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία ή πολιτική ανεξαρτησία άλλων κρατών».

Η Γερμανία και η Βρετανία επαίνεσαν επίσης το ψήφισμα, αλλά η Ουκρανία είπε ότι «δεν ήταν κάτι για το οποίο πρέπει να είναι περήφανη».

Μακρόν: Καμία διπλωματική νίκη για την... απομονωμένη Ρωσία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Κυριακή ότι η G20, η οποία ιδρύθηκε για να λύσει διεθνή οικονομικά ζητήματα, δεν είναι απαραίτητα το μέρος για να περιμένουμε διπλωματική πρόοδο στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ωστόσο, είπε ότι η δήλωση της G20 δεν ήταν διπλωματική νίκη για τη Ρωσία, .

«Αυτή η G20 επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την απομόνωση της Ρωσίας. Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της G20 καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον αντίκτυπό του, είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου μετά την τελετή λήξης της συνόδου κορυφής.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα δήλωσε: «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι κάτι που θα μπορούσε να κλονίσει τα θεμέλια της συνεργασίας στο G20.

Επίσης, αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, καθώς μέσω τέτοιων εξελίξεων βλέπουμε, για παράδειγμα, συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας».

ΡωσίαG20ΜακρόνΗΠΑΛαβρόφΟυκρανίαΙνδία
Keywords
Τυχαία Θέματα