Συμβούλιο Ευρώπης: Σχέδια επί χάρτου για προστασία της ελευθερίας έκφρασης!

Απάντηση στο ερώτημα, «πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε τις θεμελιώδεις αρχές που διασφαλίζουν την ελευθερία της έκφρασης;», δεν έχει βρεθεί ακόμη, υποστήριξε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Bjørn Berge μιλώντας στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ελευθερία των Μέσων που πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν (Εσθονία).

«Ακόμη και κατά τη διάρκεια κρίσεων, τα ανθρώπινα δικαιώματα – θεμελιώδη δικαιώματα – ισχύουν και πρέπει να γίνονται σεβαστά», τόνισε, υπογραμμίζοντας πόσο εξαιρετικές συνθήκες σημαδεύουν την εποχή μας, με μια άνευ προηγουμένου άνοδο της ψηφιακής τεχνολογίας και πολλές αλλαγές στο πολιτικό

περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης «ψευδών ειδήσεων», ρητορικής μίσους και παραπληροφόρησης, κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων επιπτώσεων του COVID-19 .

Επιπλέον, έκανε αναφορά στο άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης για όλους τους Ευρωπαίους, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι φυσικά: πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε τις θεμελιώδεις αρχές που διασφαλίζουν την ελευθερία της έκφρασης;», τόνισε ο κ. Berge στην κεντρική του ομιλία.

«Αναλαμβάνουμε μια σειρά πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ειδικών κατευθυντήριων γραμμών για και τα 47 κράτη μέλη μας, με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους (ιδιαίτερα στο διαδίκτυο), διασφαλίζοντας ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες χρησιμοποιούνται με ανοιχτό, διαφανή και υπεύθυνο τρόπο». .

Τέλος, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας τόνισε τη συνάφεια της Πλατφόρμας για την ασφάλεια και την προστασία των δημοσιογράφων αφού «τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι εκφοβισμοί, οι περιορισμοί και οι επιθέσεις. Μόνο πέρυσι σκοτώθηκαν έξι δημοσιογράφοι στην Ευρώπη», κατέληξε.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Ντμίτρι Μουράτοφ εξέδωσε επίσης ένα ισχυρό μήνυμα για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Συναντήσεις με την Υπουργό Εξωτερικών Eva-Maria Liimets και την υπουργό Δικαιοσύνης Maris Lauri ήταν επίσης μέρος της ατζέντας του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα κατά την επίσκεψή του στην Εσθονία, καθώς και ανταλλαγή απόψεων με την Uzra Zeya, υφυπουργό Πολιτικής Ασφάλειας, Δημοκρατίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ).

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Συμβούλιο Ευρώπηςελευθερία έκφρασης
Keywords
Τυχαία Θέματα