Συγκρατημένα πτωτικά το πετρέλαιο- Κέρδη για το φυσικό αέριο

14:34 5/4/2023 - Πηγή: Reporter

Σε σταθερή τροχιά κινούνται σήμερα (5/4) οι τιμές του πετρελαίου, την ώρα που η αγορά «ζυγίζει» τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές αλλά και τις προβλέψεις για μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό παρουσιάζει μικρή πτώση 0,30% στα 80,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,32% στα 84,66 δολάρια το βαρέλι.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ

σημείωσαν άλμα άνω του 6% αφού o OPEC+ αναστάτωσε την αγορά. Αιτία αποτέλεσε φυσικά η ανακοίνωση της Κυριακής για εθελοντικές περικοπές παραγωγής κατά 1,66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) από τον Μάιο και μέχρι την τέλος του 2023.

Μια νέα έκθεση του κλάδου, έδειξε ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 4,3 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 31 Μαρτίου, με τον ο Έντουαρντ Μόγια, αναλυτή στην Oanda, να δηλώνει ότι «οι έμποροι εξακολουθούν να χωνεύουν την αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής του OPEC+ και οποιαδήποτε είδηση υποδηλώνει ότι η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει ακόμη πιο σφιχτή και θα οδηγήσει τις τιμές ακόμη υψηλότερα».

«Αυτή την περίοδο υπάρχουν ανησυχίες αναφορικά με την υγιή οικονομική πρόοδο, καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας, της ευρωζώνης και των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον περασμένο μήνα», δήλωσε από την πλευρά του ο Τάμας Βάργκα.

Στο μεταξύ, το ρεκόρ των ρωσικών ροών ντίζελ στη Μέση Ανατολή τον Μάρτιο και η υποτονική απόδοση των συμβολαίων μεσαίων αποσταγμάτων «λειτούργησε ως τροχοπέδη σε οποιαδήποτε προσπάθεια να ενισχυθούν σημαντικά οι τιμές του αργού πετρελαίου», είπε ο Βάργκα.

Σύμφωνα με το CNBC, οι έμποροι βρίσκονται σε αναζήτηση ενδείξεων για τις ευρύτερες οικονομικές τάσεις από τα στοιχεία εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων των ΗΠΑ, που θα ανακοινωθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Άνοδος για το φυσικό αέριο

Στον αντίποδα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς κερδίζουν 1,14% στα 47,10 ευρώ η μεγαβατώρα.

Παράλληλα, ισχυρά ανοδικά κινείται το τελευταίο διάστημα ο χρυσός, επεκτείνοντας τα κέρδη του σε υψηλό 13 μηνών, ενώ λαμβάνει ώθηση και από τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Το πολύτιμο μέταλλο πλέον έχει ξεπεράσει τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022. Ο Carsten Menke, αναλυτής της Julius Baer Group Ltd , σημείωσε ότι «η διάθεση στην αγορά χρυσού έχει βελτιωθεί μαζικά μετά την τραπεζική αναταραχή πριν από μερικές εβδομάδες».

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟχρυσόςΆνοδος
Keywords
Τυχαία Θέματα