Στουρνάρας: Ίσως να μην χρειαστεί το νέο εργαλείο της ΕΚΤ

Την άποψη ότι το νέο εργαλείο που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκείμενου να προστατεύσει τις χώρες του Νότου εν μέσω αύξησης των επιτοκίων μπορεί και να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί εάν είναι τόσο ισχυρό ώστε να πείσει τους επενδυτές να μην το δοκιμάσουν εξέφρασε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg,

ο διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδας είπε ότι υπάρχει μια «πολύ καλή συζήτηση» σε εξέλιξη σχετικά με το εργαλείο, εκφράζοντας την πεποίθησή του για μια «συναινετική, αποτελεσματική λύση« που ελπίζει ότι «θα εκπλήξει τις αγορές θετικά».

«Πιστεύω είναι πολύ πιθανή η ιδέα ότι αν πείσουμε τις αγορές ότι θα είναι ένα ισχυρό εργαλείο, ίσως να μην το χρειαστούμε», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Θα το έχουμε στο ράφι. Αυτό είναι το καλό σενάριο».

Προσπάθεια προστασίας των πιο ευάλωτων

Αντιμετωπίζοντας τον πληθωρισμό ρεκόρ, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ που ετοιμάζονται για μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων μάχονται επίσης να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει αρνητική αντίδραση στις αγορές ομολόγων των πιο ευάλωτων μελών της ευρωζώνης.

Μετά το άλμα των αποδόσεων των ιταλικών κρατικών ομολόγων τον Ιούνιο, έχουν επιταχύνει τις εργασίες για το λεγόμενο εργαλείο κατά του κατακερματισμού, το οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποκαλούν μέχρι στιγμής Transmission Protection Mechanism.

Τα σχόλια του κ. Στουρνάρα φέρνουν στο μυαλό το πρόγραμμα Άμεσων Νομισματικών Συναλλαγών (ΟΜΤ) της ΕΚΤ που ακολούθησε την περίφημη υπόσχεση του πρώην προέδρου Μάριο Ντράγκι να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να κρατήσει ενωμένη την ευρωζώνη εν μέσω κρίσης δημόσιου χρέους. Σε εκείνη την περίπτωση, τα λόγια του ήταν αρκετά πειστικά ώστε το OMT να μη χρησιμοποιηθεί ποτέ.

Ενώ οι αξιωματούχοι δεν είναι ακόμη σίγουροι ότι το νέο εργαλείο θα είναι έτοιμο για την απόφασή τους στις 21 Ιουλίου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ο κ. Στουρνάρας ήταν πιο αισιόδοξος. Αρνήθηκε όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τις προϋποθέσεις που μπορεί να πρέπει να πληρούν τα μέλη της ευρωζώνης για να είναι επιλέξιμα για βοήθεια.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι το μέσο είναι απαραίτητο, ελλείψει ευρύτερων μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μπορεί να έχουμε επεισόδια κατακερματισμού όχι λόγω πολιτικών, αλλά απλώς επειδή είμαστε μια ατελής οικονομική και νομισματική ένωση. Θα πρέπει να το διορθώσουμε αυτό, αλλά μέχρι τη στιγμή που θα επιτευχθεί αυτό η ΕΚΤ πρέπει να λάβει υπόψη της τον συγκεκριμένο μηχανισμό», επεσήμανε.

Ολοταχώς για αύξηση 25 μονάδων βάσης

Το σχέδιο της ΕΚΤ να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά ένα τέταρτο της μονάδας αυτόν τον μήνα είναι «πολύ πιθανό» να συμβεί, είπε. Με μια αακόμα μεγαλύτερη κίνηση να έχει προγραμματιστεί για την επόμενη συνεδρίαση, τον Σεπτέμβριο, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι «θα δούμε τι θα πουν τα δεδομένα τόσο στο μέτωπο του πληθωρισμού όσο και στο μέτωπο της οικονομικής δραστηριότητας».

Βλέπει ότι η αύξηση των τιμών θα αρχίσει να επιβραδύνεται προς το τέλος του έτους και θα προσεγγίσει τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% το 2024. Αυτή τη στιγμή είναι πάνω από τέσσερις φορές πάνω από αυτό το επίπεδο.

«Δεν θα είμαι σε θέση να σας πω πού θα κορυφωθεί, διότι αυτό εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες που δεν μπορούν να μετρηθούν από τα μοντέλα. Εξαρτάται ίσως από γεωπολιτικές εκτιμήσεις», εξήγησε.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνέπιπταν με την επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης των 19 μελών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση.

«Πνέουν στασιμοπληθωριστικοί άνεμοι, δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό», παραδέχθηκε ο κ. Στουρνάρας, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν βλέπει ακόμα στασιμοπληθωρισμό. «Αλλά προς το παρόν δεν περιμένουμε αρνητική ανάπτυξη φέτος ή του χρόνου».

Ανάπτυξη άνω του 3,2% χάρη στον τουρισμό

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στη σημαντική συνεισφορά του τουρισμού, επισημαίνοντας ότι οι τουρίστες επιστρέφουν στη χώρα σε μεγαλύτερο αριθμό και αυτό μπορεί να επιτρέψει την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

«Μια επέκταση της τάξης του 3,2% είναι το βασικό μας σενάριο στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά αυτό βασίζεται στην υπόθεση ότι τα έσοδα από τα ταξίδια, από αυτό που ονομάζουμε τουρισμό, θα είναι το 80% των εσόδων του 2019», εξήγησε.

Και συμπλήρωσε: «Φαίνεται ότι θα είναι κοντά στο 100%. Άρα το 3,2% ίσως είναι στο χαμηλότερο άκρο της κατανομής των πιθανοτήτων».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο θέμα της ενεργειακής επάρκειαςτης χώρας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ορισμένοι από τους ομολόγους της στην ευρωζώνη όσον αφορά την απειλή της διακοπής των ενεργειακών παραδόσεων από τη Ρωσία. «Η Ελλάδα πιθανότατα θα αποφύγει την ύφεση σε περίπτωση που οι παραδόσεις σταματήσουν εντελώς», είπε.

Και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα έχει αρκετά διαφορετικές πηγές φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου. Μια πλήρης διακοπή θα σήμαινε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης πέφτει πολύ, αλλά δεν γίνεται αρνητικός». Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν θα πάμε σε ύφεση».

ΣτουρνάραςΕΚΤπληθωρισμόςΤράπεζα της Ελλάδος
Keywords
Τυχαία Θέματα