Γουργουλιάνης: Καλά νέα για τον κορονοϊό από τη Νότιο Αφρική

Θετικά μηνύματα για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού έρχονται από την Νότιο Αφρική, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστα Γουργουλιάνη.

Όπως εξήγησε στον ΣΚΑΪ, ο κορονοϊός ναι μεν έχει γίνει πιο μεταδοτικός, αλλά δεν προκαλεί σοβαρή νόσο και δεν σκοτώνει.

«Το καλό νέο για τον κορονοϊό έρχεται από τη Νότια Αφρική και το έχουμε δει στην πατρίδα μας τους τελευταίους 6 μήνες. Αυτές οι μεταλλάξεις δεν κάνουν πνευμονίες που σημαίνει

ότι δεν προκαλούν βαριά νόσο, δεν χρειάζεται οι άνθρωποι να μπουν στο νοσοκομείο, να διασωληνωθούν και δεν πεθαίνουν», εξήγησε.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ή των μολύνσεων από μόνος του δεν λέει τίποτα.

Ωστόσο, εξήγησε ότι υπάρχουν και άνθρωποι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, και ακόμα και προ κορονοϊού με μια απλή λοίμωξη ταλαιπωρούνται. «Από τον Ιανουάριο και μετά έχουμε στα νοσοκομεία ανθρώπους που η μέση ηλικία τους είναι πάνω από 80 χρονών και οι συνοσηρόττητες που έχουν είναι το βασικό πρόβλημα. Αυτή είναι η πλειονότητα των ασθενών που έχουμε και αυτούς πρέπει να προστατεύσουμε», επεσήμανε ο κ. Γουργουλιάνης καλώντας τους ευάλωτους να εμβολιαστούν και με την τέταρτη δόση.

Μάλιστα, προέβλεψε ότι μέσα στον Ιούλιο θα τελειώσει το πανδημικό κύμα που ξεκίνησε την 1η Ιουνίου στη χώρα μας, όπως συνέβη και στην Πορτογαλία.

Όπως είπε, θα έχουμε συνεχώς καινούριες μεταλλάξεις με ολοένα και πιο αυξημένη μεταδοτικότητα, η οποία βέβαια θα συνοδεύεται με ελαφρύτερη νόσο. «Όταν ο ιός γίνεται μεταδοτικότερος, δεν σκοτώνει. Γιατί αν σκότωνε τους ανθρώπους, δεν θα επιβίωνε», κατέληξε.

ΓουργουλιάνηςΝότιος Αφρικήκορονοιός
Keywords
Τυχαία Θέματα