Στα ύψη οι τιμές ρεύματος- Οι επιδοτήσεις... απειλούν τον προϋπολογισμό

08:50 4/3/2022 - Πηγή: Reporter
Σε ύψος ρεκόρ, στα 362,22 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε, χτες, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Παρασκευή 4/3/2022 με άνοδο 29% σε σχέση με την τιμή της προηγούμενης ημέρας.

Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 446,52 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 281,21 ευρώ/MWh.

Σε όλες τις χώρες παρουσιάζεται αύξηση, με εξαίρεση Ισπανία και Πορτογαλία που σημειώνουν οριακή μείωση, ενώ παρουσιάζονται και ανακατατάξεις. Την πρωτιά κατέχει η Τσεχία στα 388€/MWh, ενώ ακολουθούν Σερβία με 385.9€/MWh και Ρουμανία με 384.4€/MWh. Η
Ιταλία επίσης, που σήμερα είχε τη μεγαλύτερη τιμή, παραμένει ψηλά στα 383.1€/MWh. Εξαίρεση αποτελεί η Πολωνία που βρίσκεται στα 154€/MWh, λόγων των λιγνιτών. Πέφτουν οι τιμές των ρύπων

Στο μεταξύ η κατάρρευση των τιμών στα ευρωπαϊκά δικαιώματα ρύπων, από όπου χρηματοδοτείται ο ΕΛΑΠΕ δημιουργεί σκέψεις ότι ενδεχομένως -εάν περιοριστούν τα έσοδα από τις δημοπρασίες- να πέσει το βάρος στον προϋπολογισμό. Κάτι που βέβαια έχει εμμέσως πλην σαφώς υποσημειωθεί από τους Θεσμούς στην τελευταία έκθεσή τους για την μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Είναι χαρακτηριστικό οι τιμές των δικαιωμάτων Cο2 για τα προθεσμιακά συμβόλαια Μαρτίου από τις 23 Φεβρουαρίου, δηλαδή μία ημέρα πριν ανακοινωθεί η έναρξη πολεμικής επιχείρησης από τη Ρωσία, μέχρι χθες είχαν μειωθεί σχεδόν κατά 30%, υποχωρώντας από τα 95 στα 67 ευρώ. Πρόκειται για μια άμεση επίπτωση του πολέμου, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα διατηρηθεί σε τόσο υψηλά επίπεδα, ώστε οι μονάδες παραγωγής ρεύματος και οι βιομηχανίες θα περιορίσουν σοβαρά την παραγωγή τους, άρα και τους ρύπους που εκπέμπουν, με συνέπεια να μειωθεί η ζήτηση για δικαιώματα.

Συνέχιση επιδοτήσεων

Στο μεταξύ με βάση όσα είπε ο Πρωθυπουργός στον Τ/Σ Alpha χτες βράδυ θα συνεχιστούν σίγουρα οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, ενώ "θα υπάρξει μία ακόμα έκτακτη στήριξη συμπολιτών μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη". Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε τις ήδη γνωστές αποφάσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ και αύξηση του κατώτατου μισθού ως βασικά αναχώματα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Ειδικά, για τα ζητήματα της ενέργειας είπε ότι: "Είναι μικρό το όφελος στην τελική τιμή της βενζίνης η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Προτιμώ από το να έχουν όλοι μικρό όφελος, να χρησιμοποιήσω το χώρο αυτόν για αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Χρειάζεται και ευρωπαϊκή γραμμή άμυνας. Δεν ξέρω τι μορφή θα πάρει. Η κρίση αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι ΑΠΕ είναι μονόδρομος. Όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα. Δίνουμε δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συνδέσουν φωτοβολταϊκά. Το φυσικό αέριο ήταν πάντα μεταβατικό καύσιμο. Θα χρειαστούμε φυσικό αέριο. Θα μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό. Με LNG. Αυτή είναι η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουμε και να κάνουμε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο. Είχα συζήτηση με Αιγύπτιο πρόεδρο για να εγκαταστήσουμε καλώδιο ηλεκτρικής σύνδεσης. Αύριο θα γίνουμε η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για το υδρογόνο. Ο λιγνίτης εξακολουθεί να είναι πανάκριβος. Δεν είναι η λύση στο πρόβλημά μας. Η απολιγνιτοποίηση ήταν σε ένα βαθμό δρομολογημένη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αν δεν είχαμε καθόλου φυσικό αέριο από τη Ρωσία θα χρησιμοποιούσαμε το λιγνίτη εφεδρικά. Όμως αυτή τη στιγμή ο λιγνίτης δεν είναι λύση στο πρόβλημα και πάντως δεν είναι λύση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Γιώργος Αλεξάκης τιμές ρεύματοςΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣεπιδοτήσειςρεύμα Ενέργεια
Keywords
Τυχαία Θέματα