Στα σκαριά νέες ελαφρύνσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο-Έρχονται ανακοινώσεις

20:55 6/1/2022 - Πηγή: Reporter

Νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που πλήττονται από τις ανατιμήσεις που προκαλεί η διεθνής ενεργειακή κρίση, αναμένεται να ανακοινώσει αύριο (7/1) η κυβέρνηση.

Τις ανακοινώσεις θα κάνει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στις 10 π.μ. της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση του ΥΠΕΝ, στόχος των νέων μέτρων είναι η ελάφρυνση των πολιτών από τις ανατιμήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Reporter.gr, σε πρώτη φάση αναμένονται

ανακοινώσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος καθώς ήδη η μέση τιμή Δεκεμβρίου είναι ανεβασμένη σε σχέση με την αντίστοιχη του Νοεμβρίου και άρα απαιτείται αναθεώρηση του πλαισίου ενισχύσεων που ίσχυε μέχρι και τον Δεκέμβριο. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 228,7 ευρώ/MWh το Νοέμβριο πήγε στα 235,38 ευρώ/MWh τον τελευταίο μήνα του χρόνο.

Έτσι, σε πρώτη φάση αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις μια σειρά νέων στοχευμένων παρεμβάσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα το 70-80% των νοικοκυριών θα επιδοτηθούν. Ουσιαστικά στην περίμετρο ενισχύσεων θα μπουν καταναλώσεις για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης, για τον Ιανουάριο, αλλά μόνο για τις κύριες κατοικίες. Επίσης αναμένεται και η αναπροσαρμογή του ύψους της επιδότησης με βάση τη μέση τιμή του ρεύματος, όπως καταγράφηκε το Δεκέμβριο. Σε σχέση με τις επιχειρήσεις αναμένεται τις επόμενες μέρες να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες σε σχέση με το νομικό καθεστώς ώστε να προσκρούσει η όποια κίνηση στήριξης στο δίκαιο ανταγωνισμού.

Επίσης σε εξέλιξη είναι οι επεξεργασίες για τη διαμόρφωση των «καναλιών χρηματοδότησης» των παρεμβάσεων αυτών. Στο πλάνο, με βάση πληροφορίες, είναι η αξιοποίηση πέρα από τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων και ο Ειδικός Λογαριασμός για τις ΑΠΕ με εκμετάλλευση υπερβάσεων αποζημιώσεις των «κλειδωμένων» Τιμών Αναφοράς για παλαιότερα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Παράλληλα μετά και τη συμφωνία της ΔΕΠΑ Εμπορίας εξετάζεται και η επέκταση για το νέο έτος της επιδότησης για τους καταναλωτές.

Με βάση πληροφορίες η ενίσχυση θα καθορίζεται ανά μήνα και με βάση τις εξελίξεις στην αγορά, ενώ σε πρώτη φάση είναι σε επεξεργασία μέτρα για τα νοικοκυριά κι έπονται οι επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι είχαν έκπτωση σε ποσοστό 16% της χονδρεμπορικής τιμής προμήθειας τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο και 40% το Δεκέμβριο. Ειδικότερα, η έκπτωση ανέρχεται σε 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh τον Δεκέμβριο.

Κώστας Σκρέκαςενεργειακή κρίσηνοικοκυριάΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣανατιμήσεις
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα