Ξεκινούν έξυπνοι φορο-έλεγχοι από 800 «Ράμπο» – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο των φοροελεγκτών

18:43 6/1/2022 - Πηγή: BankWars

Η ΑΑΔΕ βάζει στο φουλ τις «μηχανές» για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, επιστρατεύοντας νέες «έξυπνες» ελεγκτικές μεθόδους με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Βασικός στόχος είναι να περιοριστεί η φοροδιαφυγή ειδικά στο σκέλος του ΦΠΑ, όπου η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στην ΕΕ καταγράφοντας απώλειες ύψους 5,3 δισ. ευρώ ετησίως.

Στο κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής και του «μαύρου» χρήματος ρίχνονται

και οι 800 ελεγκτές, οι οποίοι θα στελεχώσουν τα έξι νέα Ελεγκτικά Κέντρα που συστήνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και θα αρχίσουν να λειτουργούν εντός του πρώτου τριμήνου του έτους.

Στο «μάτι» των φοροελεγκτών μπαίνουν φορολογικές υποθέσεις εισοδήματος, μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών και ΕΝΦΙΑ καθώς και ΦΠΑ της τελευταίας πενταετίας, με έμφαση στις δηλώσεις των τριών προηγούμενων ετών για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής τους.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι φορο-ελεγκτές θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους με τάμπλετ μέσω των οποίων θα έχουν άμεση πρόσβαση στο προφίλ των ελεγχόμενων και θα εκδίδουν αυτόματα σημείωμα με τα αποτελέσματα το ελέγχου. Με το τάμπλετ θα ελέγχουν την ίδια στιγμή τις αποδείξεις που εκδίδουν οι επιχειρήσεις. Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω του QRcode και θα μπορεί ο ελεγκτής να ελέγχει εάν η απόδειξη έχει περαστεί στα συστήματα της ΑΑΔΕ.

Μέχρι στιγμής, ο προγραμματισμός για το 2022 προβλέπει τη διενέργεια 27.500 φορολογικών ελέγχων, όπως αποκαλύπτει η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.

Νέα ελεγκτικά κέντρα

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν εξοπλιστεί με νέα εργαλεία, με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να αξιοποιήσει τηντεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης μέσω της οποίας οι ελεγκτές θα εντοπίζουνυποθέσεις φοροδιαφυγής, θα διασταυρώνουν τις κινήσεις των φορολογουμένων, θα έχουν πλήρη εικόνα για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση και θα μπορούν να διαπιστώνουν ποιες φορολογικές δηλώσεις είναι ανακριβείς.

Εντός του πρώτου τριμήνου ο ελεγκτικός μηχανισμός θα ανεβάσει ταχύτητα με τη λειτουργία των έξι νέων Ελεγκτικών Κέντρων που συστήνονται σε Αθήνα καιΘεσσαλονίκη.

Το αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, προβλέπει ότι εντός του 2022 θα ενεργοποιηθεί το Eispraxis το «υπερόπλο» της ΑΑΔΕ για το κυνήγι των οφειλετών και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα καταγράφει τη συμπεριφορά του κάθε οφειλέτη και θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Icisnet, το Elenxis καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφοι, Χρηματιστήριο, ΕΡΓΑΝΗ, ΓΕΜΗ κ.α.).

Online οι ταμειακές με τα POS

Παράλληλα το επιχειρησιακό προβλέπει τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα τερματικά POS ώστε να πιστοποιείται ότι κάθε συναλλαγή POS θα καταγράφεται στην ταμειακή μηχανή και τα δεδομένα θα διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ. Η ολοκλήρωση του έργου που έχει ενταχθεί στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης τοποθετείται τον Ιούνιο του 2024.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα