Σπίτια για νέους με χαμηλότοκα δάνεια-Ηλικιακά όρια και εισοδηματικά κριτήρια

Χαμηλότοκα δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους αποτελούν τον κεντρικό πυλώνα του σχεδίου της κυβέρνησης για τη στεγαστική πολιτική. Τα δάνεια θα φτάνουν έως και τις 150.000 ευρώ, αλλά με συγκεκριμένα ηλικιακά όρια και εισοδηματικά κριτήρια.

Εξειδικεύοντας τα μέτρα που εξήγγειλε από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Άκης Σκέρτσος υπογράμμισε πως το πρόβλημα είναι έντονο και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βοηθήσει τους νέους Έλληνες να χτίσουν τη ζωή τους σε γερά θεμέλια.

Με το σκεπτικό αυτό προωθούντα τα εξής:

Χαμηλότοκα
δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας από νέουςΜαζική ανακαίνιση κενών ιδιωτικών κατοικιώνΑξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του ΔημοσίουΕπιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης ιδιοκατοικούμενης κατοικίας νέων 18-39 ετώνΕπιδότηση ανακαίνισης κενών κατοικιών προς διάθεση με μακροχρόνια μίσθωσηΔημιουργία νέων φοιτητικών κατοικιών

Τέλος προωθείται αύξηση του φοιτητικού επιδόματος

Δάνεια, επιτόκια, ηλικίες, κριτήρια

Το πώς θα δοθούν και σε ποιους τα χαμηλότοκα δάνεια, ανέλυσε ο υπουργός Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα, είπε πως θα δίνονται δάνεια έως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τμ και έτος κατασκευής έως το 2027. Θα καλύπτεται το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, ωφελούμενοι είναι 10.000 νέοι ή ζευγάρια 25-39 ετών. Διευκρινίστηκε μάλιστα ότι αρκεί το ένα άτομο από το ζευγάρι να είναι έως 39 ετών για να θεωρηθεί δικαιούχος.

Κατώτατο εισοδηματικό κριτήριο ορίστηκαν τα 10.000 ευρώ και ως ανώτερο το αντίστοιχο με το επίδομα θέρμανσης, που ανακοινώθηκε φέτος.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ.

Η δόση υπολογίζεται σε 275 ευρώ για σπίτι 100.000 ευρώ (με τα σημερινά δεδομένα). Το σχέδιο προβλέπει άτοκο στεγαστικό δάνειο σε τρίτεκνους ή αν ο δικαιούχος αποκτήσει όσο αποπληρώνει τρία ή παραπάνω παιδιά.

Υπάρχει πρόβλεψη διπλασιασμού του προϋπολογισμού αν εξαντληθούν οι πόροι, ενώ το σχέδιο θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Πρόγραμμα "Κάλυψη"

Ανακοινώθηκε επίσης πρόγραμμα για μίσθωση ακινήτων με πολύ χαμηλά επιτόκια. Προς το παρόν υπολογίζεται ότι οι ωφελούμενοι θα είναι 2.500 άτομα 25-39 ετών.

Ανακαίνιση φοιτητικών εστιών

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφέρθηκε στην αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος και την ανακαίνιση φοιτητικών εστιών.

Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα θα αυξηθεί από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ (αύξηση 50%) και στις 2.000 ευρώ σε περιπτώσεις φοιτητών που συγκατοικούν.

Δικαιούχοι του διευρυμένου επιδόματος είναι 50.000 φοιτητές και σπουδαστές δημόσιων ΙΕΚ.

Ενισχυμένος προϋπολογισμός: 75 εκατ. ευρώ με εφαρμογή από τον φετινό Σεπτέμβριο. Το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά για το έτος 2021-2022. Θα υπάρξει ειδική πρόνοια για τα τρία ακριτικά πανεπιστήμια με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (40.000 ευρώ).

Πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθούν σύγχρονες φοιτητικές εστίες σε 5 πανεπιστήμια της χώρας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (700 άτομα), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (4.850 άτομα), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (750 άτομα), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (750 άτομα) και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (1.100 άτομα).

«Εξοικονομώ-Ανακαινίζω»

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας έδωσε λεπτομέρειες για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικιών για τη νέα γενιά με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο πυλώνες:

Επιδότηση έως 25.000 ευρώ για παρεμβάσεις βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης με κάλυψη από 50% έως 90%. Αυτό αφορά το σύστημα θέρμανσης-ψύξης, τη μόνωση, την αντικατάσταση κουφωμάτων κ.α.

Επιδότηση έως 10.000 ευρώ για παρεμβάσεις ανακαίνισης με το ποσοστό επιδότησης έως 30% για όλους για το μπάνιο, τα είδη υγιεινής, ακόμα και την αγορά συσκευών όπως η κουζίνα ή το πλυντήριο.

Σκοπεύουμε το πρόγραμμα να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2022, είπε ο κ. Σκρέκας με τις προυποθέσεις να είναι:

Για το εξοικονομώ: έως 50.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, ιδιόκτητο ακίνητο και ιδιοκατοικούμενο, πλήρη κυριότητα ή επικαρπεία για ενοικιαζόμενο ακίνητο
Για το ανακαινίζω: Έως 20.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, ιδιόκτητο ακίνητο και ιδιοκατοικούμενο, πλήρη κυριότητα ή επικαρπεία για ενοικιαζόμενο ακίνητο

Το συνολικό στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους (νέους και φοιτητές) προκειμένου να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα, ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές θα αναπτύσσονται σταδιακά.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗδανειαακίνηταΑνακοινώσειςζευγάριανέοιΗΛΙΚΙΑΚΑ ΟΡΙΑεισοδηματικά κριτήρια
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σπίτια, -Ηλικιακά,spitia, -ilikiaka