Σκρέκας: Ενισχύσεις για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση

Τη βεβαιότητά του ότι οι ενισχύσεις σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις «θα συνεχίσουν για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η ενεργειακή κρίση» μετέφερε σήμερα (25/2) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90.1 Fm», ο υπουργός σημείωσε πως «ο πρωθυπουργός χθες στο Συμβούλιο Κορυφής ήταν ο πρωθυπουργός που για άλλη μια φορά ανέδειξε αυτό το θέμα και έκανε σαφές σε όλους στους ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν μπορεί κανένα κράτος μέλος να αντιμετωπίσει από μόνο του αυτή την τεράστια κρίση ιδίως τώρα που

η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα στο χώρο της ενέργειας».

Στη συνέχεια τόνισε την ανάγκη να συσταθεί άμεσα ένα ευρωπαϊκό ταμείο «που θα δώσει τη δυνατότητα της οικονομικής στήριξης στα κράτη μέλη έτσι ώστε μαζί με τις εγχώριες χρηματοδοτικές πηγές που χρησιμοποιούμε να μπορέσουμε να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο και τα ευάλωτα νοικοκυριά και τη μεσαία τάξη αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

«Τη Δευτέρα στις 15:00 συγκαλείται έκτακτο συμβούλιο υπουργών ενέργειας μετά από επιστολή που εχθές στείλαμε εγώ ως υπουργός Ενέργειας με τους δύο ομολόγους μου, τον υπουργό Ενέργειας της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Ζητήσαμε από την κα Μπομπιλί που είναι υπουργός κλιματικής αλλαγής της Γαλλίας που έχει την προεδρία αυτό το εξάμηνο και από την ευρωπαία επίτροπο ενέργειας να συγκληθεί άμεσα το Συμβούλιο υπουργών ενέργειας ώστε να μπορέσουμε να λάβουμε αποφάσεις και να πάρουμε μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων γιατί από μόνοι τους δεν θα τα βγάλουνε πέρα», πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί άμεσα και θα πρέπει να κινηθεί τώρα. Εμείς ως Ελλάδα ήμασταν μεταξύ των δύο πρώτων χωρών που τον περασμένο Σεπτέμβριο καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση, την ίδια καταθέτουμε και τώρα στο τραπέζι, για έναν μηχανισμό στήριξης των κρατών μελών. Λέμε ότι θα πρέπει να γίνει ένα ευρωπαϊκό ταμείο, πριν από την επίθεση της Ρωσίας στο προηγούμενο συμβούλιο υπουργών είχα πει ότι θα πρέπει να είναι ένα ταμείο με 100 δισεκατομμύρια τουλάχιστον, τώρα αυτό το ποσό μπορεί να είναι και μεγαλύτερο μετά τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας με τις νέες τιμές που έχουν διαμορφωθεί. Ένα τέτοιο ταμείο το οποίο μπορεί θα μπορεί να αποπληρωθεί μελλοντικά από τα έσοδα των δημοπρασιών του διοξειδίου του άνθρακα είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο είτε αναλογικά το κράτος μέλος από τα δικαιώματα που διαθέτει», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Κώστας ΣκρέκαςΥΠΕΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟΣυμβούλιο Υπουργών ΕνέργειαςΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα