Σήμερα οι εκλογές στην Ισπανία- Ακροδεξιά «καμπανάκια» για Σάντσεθ

Στις κάλπες κατευθύνονται σήμερα (23/7) οι Ισπανοί πολίτες, σε μια εκλογική διαδικασία που είναι πιθανό να αναδείξει την ακροδεξιά στην εξουσία, για πρώτη φορά μετά τη δικατορία του Φράνκο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, προβλέπεται νίκη των Συντηρητικών, με το δεξιό λαικό κόμμα (PP) να καταλαμβάνει περίπου το 34%, κάτι που δεν μπορεί να του εξασφαλίσει βέβαια κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Ορισμένοι πολιτικοί

αναλυτές αναμένουν κυβέρνηση συνεργασίας με το ακροδεξιό κόμμα Vox, που πιθανά θα βγει τρίτο κόμμα καταλαμβάνοντας το 10% των ψήφων.

«Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού με το PP να ηγείται στα περισσότερα βασικά υπουργεία και τον Vox ως μικρότερο εταίρο», δήλωσε ο Federico Santi, ανώτερος αναλυτής του Eurasia Group, σε σημείωμα την Τετάρτη.

Πρόσθεσε ότι αυτό το σενάριο «θα ήταν μετρίως θετικό για την αγορά, όπως αντικατοπτρίζεται στις ισπανικές τιμές περιουσιακών στοιχείων τις τελευταίες εβδομάδες, με μέτρια υπεραπόδοση των δεικτών ισπανικών μετοχών σε σύγκριση με τους ευρωπαϊκούς ομολόγους, ενώ το κρατικό πιστωτικό spread έναντι της Γερμανίας παρέμεινε γενικά σταθερό».

Δεν είναι η πρώτη φορά για PP και Vox

Το συντηρητικό κόμμα PP και το ακροδεξιό Vox έχουν προηγουμένως συνάψει πολιτικές συμφωνίες, για να κυβερνήσουν σε τρεις περιφερειακές αρχές της Ισπανίας και έχουν άλλες συμφωνίες σε μικρότερες πόλεις.

Ωστόσο, όπως τονίζεται από αρκετούς αναλυτές, η σχέση τους μοιάζει περισσότερο ως αναγκαστική συμβίωση παρά ως φυσική σύμπραξη.

Σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ ενόψει των εκλογών, ο ηγέτης του PP Alberto Feijóo έδειξε ότι θα κυβερνούσε με το Vox, εάν χρειαζόταν τις ψήφους τους.

Μέλη του συντηρητικού κόμματος έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τα αντι-LGBT δικαιώματα και τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές του Vox.

Το Vox έχει επίσης επικριθεί από κυρίαρχους πολιτικούς για την αντίθεσή του στα δικαιώματα των αμβλώσεων και την άρνηση της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ άλλων μέτρων.

Όταν συζητούσε εναντίον του σημερινού σοσιαλιστή ηγέτη Pedro Sanchez, ο Feijóo είπε ότι ο αντίπαλός του δεν μπορούσε να δώσει διαλέξεις σε άλλους πολιτικούς για τα σύμφωνα.

Ο Σάντσεθ έκανε συμφωνίες με αυτονομιστικά κόμματα για να εξασφαλίσει μια λειτουργική κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Η κριτική στον Σάντσεθ

Ο Τάτσο Ρουφίνο, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, είπε στο CNBC την Πέμπτη ότι αυτές οι εκλογές αφορούν λιγότερο οικονομικά, όσο πολιτιστικά ζητήματα - συμπεριλαμβανομένου του εθνικισμού, των δικαιωμάτων LGBT και της κλιματικής αλλαγής.

Από την πλευρά του, ο Sanchez έχει επικριθεί για χάρη για χάρη πολιτικών που υποστηρίζουν την περιφερειακή ανεξαρτησία, για παράδειγμα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, υπήρξαν επίσης ζητήματα με τον νόμο περί σεξουαλικής συναίνεσης «μόνο ναι σημαίνει ναι», ο οποίος μείωσε τον χρόνο υπηρεσίας για πολλούς καταδικασμένους βιαστές μέσα από ένα κενό.

Η ψηφοφορία της Κυριακής μπορεί επίσης να επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή, καθώς αυτές είναι οι πρώτες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι.

Η Ισπανία είναι ένα από τα έθνη της Νότιας Ευρώπης που έχει περάσει από ένα σημαντικό κύμα καύσωνα τις τελευταίες ημέρες.

ΙσπανίαεκλογέςΣάντσεθακροδεξιάΨήφοιΛαϊκό Κόμμα
Keywords
Αναζητήσεις
simera-oi-ekloges-stin-ispania--akrodexia-kabanakia-gia-santseth.htm
Τυχαία Θέματα