Πτώση κοντά στο 2% για το πετρέλαιο- Προβληματίζει η ζήτηση

Σχεδόν 2% υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα (13/6), καθώς η έξαρση των κρουσμάτων COVID-19 στο Πεκίνο πλήττει τις ελπίδες για ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης, ενώ οι ανησυχίες για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για τον έλεγχο του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού προσθέτουν περαιτέρω πίεση.

Η πολυπληθέστερη συνοικία του Πεκίνου Chaoyang ανακοίνωσε τρεις γύρους μαζικών τεστ για να καταστείλει άλλο ένα άγριο ξέσπασμα COVID-19 που εμφανίστηκε την

περασμένη εβδομάδα. Τα μαζικά τεστ θα πραγματοποιούνταν μέχρι την Τετάρτη.

«Η παρούσα πτώση των τιμών επιδεινώνεται από τις προειδοποιήσεις για μια “άγρια” εξάπλωση του ιού του κορονοϊού στο Πεκίνο, δημιουργώντας αμφιβολίες για την άμεση ανάκαμψη της ζήτησης», δήλωσε ο Τάμας Βάργκα της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM.

Η ανησυχία για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, που ενισχύθηκε από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Παρασκευή που δείχνουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε 8,6% τον περασμένο μήνα, ώθησε επίσης το πετρέλαιο χαμηλότερα και επιβάρυνε τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τα στοιχεία κάνουν τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να σφίξει την πολιτική για πάρα πολύ καιρό και να προκαλέσει απότομη επιβράδυνση. Η επόμενη πολιτική απόφαση της Fed αναμένεται την Τετάρτη.

Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε το 2022 καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε τις ανησυχίες για την προσφορά και καθώς η ζήτηση πετρελαίου ανέκαμψε από τα lockdown λόγω του COVID. Το μπρεντ έφτασε τα 139 δολάρια, το υψηλότερο από το 2008, τον Μάρτιο, και οι δύο δείκτες αναφοράς πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 1% την περασμένη εβδομάδα.

Η προσφορά παραμένει περιορισμένη, με τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του να μην μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις δεσμευμένες αυξήσεις της παραγωγής λόγω έλλειψης παραγωγικής ικανότητας σε πολλούς παραγωγούς, των κυρώσεων στη Ρωσία και της μείωσης της παραγωγής στη Λιβύη σχεδόν στο μισό λόγω της αναταραχής στην περιοχή.

«Η δυναμική προσφοράς/ζήτησης παραμένει υποστηρικτική των τιμών», δήλωσε ο Τζέφερι Χάλεϊ της χρηματιστηριακής OANDA.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,82% στα 118,47 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ πέφτει 1,74% στα 119,89 δολάρια το βαρέλι.

Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ανεβαίνουν 1,802% στα 83.950 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,99% στα 1.856,90 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι χάνει 2,03% στα 21,485 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός πέφτει σημαντικά 2,41% στα 4,191 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,48% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0464 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 1% στο 1,2191 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,56% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8584 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόχρυσόςασήμιχαλκόςδολαριο
Keywords
Τυχαία Θέματα