Προϋπολογισμός 2024: Εξαγγελίες Μητσοτάκη, πυρά της αντιπολίτευσης και αμυντική… σύμπνοια

Το βράδυ της Κυριακής (17/12) ολοκληρώθηκε η πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή επί του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024, με την κύρωσή του χάρη στις ψήφους των βουλευτών της κυβέρνησης και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να κρύβει… εκπλήξεις.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση για τις εφημερίες σε όλο το ΕΣΥ, ενώ παράλληλα το 2024 γίνονται νόμος του κράτους και τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Τους… ένωσε η άμυνα

Αξίζει να σημειωθεί ότι,

σε αντίθεση με τα περισσότερα έξοδα που εγκρίθηκαν με την κυβερνητική πλειοψηφία των 158, τις δαπάνες για το Υπουργείο Άμυνας υπερψήφισαν 249 βουλευτές έναντι 51 που τα καταψήφισαν.

Υπέρ ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, δικαιολογώντας νωρίτερα την απόφασή του, καθώς και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και Σπαρτιάτες, ενώ κατά τάχθηκαν ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας.

Πυρά της αντιπολίτευσης για «άδικο και αντιαναπτυξιακό» προϋπολογισμό

Πριν τον πρωθυπουργό, τον λόγο πήραν και οι υπόλοιποι 8 αρχηγοί των κομμάτων που βρίσκονται στη Βουλή, έχοντας κοινή… γραμμή ότι πρόκειται για έναν «άδικο» και «αντιαναπτυξιακό» προϋπολογισμό.

Την αρχή έκανε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έδωσε 20 λόγους για τους οποίους το κόμμα της καταψηφίζει, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν προϋπολογίσατε σωστά για το 2024, διότι δεν υπολογίσατε τους πολίτες και την κοινωνία».

Ο επικεφαλής της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, εξέφρασε μεταξύ άλλων την διαφωνία του με τα μέτρα αύξησης της εισπραξιμότητας των φόρων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, χαρακτηρίζοντάς τα οριζόντια και άδικα ιδιαίτερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Όταν το κράτος γίνεται φοροφυγάς τότε και ο πολίτης γίνεται φοροφυγάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την σκυτάλη πήρε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας για ανθρώπους που «νιώθουν φτωχοί, ακόμα κι αν δεν είναι» και για μια «κοινωνία που δεν πιστεύει στον εαυτό της». «Η ζωή στην Ελλάδα του 2023 είναι συνδεδεμένη με την ανασφάλεια», τόνισε, λέγοντας ότι η Νέα Αριστερά θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας, διερωτήθηκε μεταξύ άλλων «πως γίνεται να έλθουν οι ξένοι να επενδύσουν εδώ, όταν η Ελλάδα έχει γίνει κρεματόριο και νεκροταφείο για χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις, που αναστενάζουν από την κρατική γραφειοκρατία, την αδιαφορία, το λάδωμα και τέλος την αιώνια φοροτρομοκρατία».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης έκανε λόγο για προϋπολογισμό «κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των ολιγαρχών και των καπιταλιστών», χαρακτηρίζοντάς τον «αντιλαϊκό και αντιαναπτυξιακό».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό άδικο, ταξικό και αντιλαϊκό, ενώ, εκτός της κυβέρνησης, επιτέθηκε και στον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, έριξε τα βέλη του στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την μεταξύ άλλων ότι «πολιτικές σας διαμορφώνουν μια χώρα χαμηλής ποιότητας ζωής για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Μια χώρα με κακοπληρωμένες δουλειές και πανάκριβη καθημερινότητα».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταβάλλει «αγωνιώδη προσπάθεια» μέσω των υπουργών και των βουλευτών της «να πείσουν τους πολίτες ότι η χώρα ζει μία μοναδική εποχή ευημερίας».

#Μητσοτακης #ΝΔ #Ανδρουλάκης #Πασοκ #ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ #Φάμελλος #ΣΥΡΙΖΑ #ΚΚΕ #Κουτσούμπας #Κωνσταντοπούλου #ΠΛΕΥΣΗ_ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ #ΝΑΤΣΙΟΣ #νίκη #Χαρίτσης #ΝΕΑ_ΑΡΙΣΤΕΡΑ #Βελόπουλος #Ελληνική_Λύση #ΣΤΙΓΚΑΣ #ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ #ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Keywords
Αναζητήσεις
proypologismos-2024-exangelies-mitsotaki-pyra-tis-antipolitefsis-kai-amyntiki-sybnoia.htm
Τυχαία Θέματα