Προ των πυλών η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες

11:53 1/9/2023 - Πηγή: Reporter

Μήνας ορόσημο αναμένεται να αποτελέσει ο Σεπτέμβριος για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, καθώς θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποεπένδυση του Δημοσίου από τις συστημικές τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει ήδη «χτίσει» επαφές με διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, με το έργο να γίνεται πιο εύκολο σε περίπτωση που την επόμενη Παρασκευή (8/9) η DBRS κάνει το

πολυπόθητο upgrade όσον αφορά την ελληνική οικονομία, «ανεβάζοντάς» την στην επενδυτική βαθμίδα. Υψηλής σημασίας και η αξιολόγηση του οίκου Moody’s, που είναι προγραμματισμένη μία εβδομάδα αργότερα (15/9).

Σε πρώτη φάση το ΔΣ της Eurobank θα συνεδριάσει εντός του τρέχοντος μήνα για να αποφασίσει την τιμή που θα προσφέρει στο ΤΧΣ, προκειμένου να εξαγοράσει το 1,4% των μετοχών της τράπεζας που κατέχει το Ταμείο. Η διοίκηση της Eurobank έχει ήδη ανακοινώσει ένα εύρος τιμήματος μεταξύ 1,10 και 1,90 ευρώ ανά μετοχή, όπου θα περιλαμβάνεται και το premium που θα προσφερθεί στο ΤΧΣ.

Μετά ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα, η οποία υπολογίζεται ότι από τον Οκτώβριο θα βάλει μπρος το δικό της σχέδιο αποεπένδυσης. Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό στη συγκεκριμένη τράπεζα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες συστημικές (40,39%). Πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για αρχική διάθεση ποσοστού γύρω στο 20% το αργότερο έως τις αρχές του 2024. Η διάθεση του υπόλοιπου ποσοστού αναμένεται να υλοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές.

Η αποεπένδυση του ΤΧΣ για τις άλλες δύο τράπεζες προγραμματίζεται για το 2024. Η διάθεση του ποσοστού του Ταμείου στην Τρ. Πειραιώς αναμένεται να γίνει τμηματικά, με περίπου 15-20% αρχικά από το συνολικό ποσοστό ύψους 27% που κατέχει το Δημόσιο στην τράπεζα. Στην Alpha Bank το ΤΧΣ ελέγχει μικρότερο ποσοστό, της τάξης του 9%, ωστόσο υπάρχει πιθανότητα να κινηθούν νωρίτερα οι διαδικασίες μέσω συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το Ταμείο έχει στη διάθεσή του τη λίστα των υποψήφιων χρηματοοικονομικών συμβούλων που θα «τρέξουν» την πρώτη συναλλαγή. Ο… «εκλεκτός» σύμβουλος θα προκύψει από τις 15 υποψηφιότητες που έχει καταλήξει το ΤΧΣ και οι οποίες καλύπτουν όλους τους τύπους των συναλλαγών που θα προκριθούν ανά περίπτωση αποεπένδυσης.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να καταρτιστεί και δεύτερη λίστα χρηματοοικονομικών συμβούλων, οι οποίοι θα έχουν λόγο στις διμερείς ιδιωτικές συναλλαγές. Προβλέπεται η κατάρτιση ακόμη μίας λίστας με 15 νομικούς συμβούλους, διαδικασία η οποία υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο.

Στόχος είναι η short list από την οποία θα επιλεγεί ο νομικός σύμβουλος για κάθε συναλλαγή ξεχωριστά να μπορεί να προκύψει σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε το Ταμείο να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια συναλλαγή εντός του 2023.

Αριστοτέλης Παππάς

ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότηταςσυστημικές τράπεζεςEurobankΕθνική ΤράπεζαΤράπεζα Πειραιώς Alpha Bankshort list
Keywords
Τυχαία Θέματα