Πρακτικά ΕΚΤ: «Δύσκολη» η απόφαση του Σεπτεμβρίου για τα επιτόκια

Ως μια «δύσκολη απόφαση» χαρακτήρισαν την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσεις, που αποφασίστηκε τον Σεπτέμβριο, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, όπως σημειώνεται στα πρακτικά της τράπεζας που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα (12/10).

Το Bloomberg, αναφέρει ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκτίμησαν ότι οι κίνδυνοι

της υπερβολικής ή της λίγης σύσφιξης έχουν «εξισορροπηθεί», όπως προκύπτει από τον απολογισμό της συνεδρίασης της 13ης και 14ης Σεπτεμβρίου. «Λόγω της σημαντικής αβεβαιότητας, τα μέλη υπογράμμισαν ότι η απόφαση μεταξύ της αύξησης των επιτοκίων και της παύσης ήταν δύσκολη και ότι στην απόφαση έπαιξαν ρόλο και εκτιμήσεις τακτικής».

Ποιοι αξιωματούχοι υποστήριξαν αύξηση των επιτοκίων

Στα πρακτικά αναφέρεται ότι η μερίδα των αξιωματούχων που υποστήριξαν την επιτοκιακή αύξηση, έδωσαν βάρος στα υψηλά επίπεδα τιμών και στο γεγονός ότι μια ανοδική κίνηση θα έδινε το σήμα της αποφασιτικότητας για επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

Οι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι «η ανάπτυξη είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική τους επόμενους μήνες». «Θεωρήθηκε ευρέως ότι, εκ των υστέρων, οι προβλέψεις του Ιουνίου ήταν υπερβολικά αισιόδοξες όσον αφορά την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης το 2023». Ωστόσο, εξακολουθούν να θεωρούν εύλογο να αναμένεται η σταδιακή οικονομική ανάκαμψη, «χάρη στην ανάκαμψη των πραγματικών εισοδημάτων των πολιτών από την αύξηση των μισθών και την ισχυρή αγορά εργασίας».

Οικονομική δραστηριότητα και επιτόκια

Στο μεταξύ, οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι «υπάρχουν πλέον άφθονες ενδείξεις ότι η διαδικασία αυτή προχωράει δυναμικά, περισσότερο από ό,τι αναμενόταν».

Στα πρακτικά αναφέρεται επίσης ότι ένα σημαντικό μέρος της μετακύλισης των επιτοκίων εκκρεμούσε ακόμη και ήταν πιθανό να περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό κατά τη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα προβολής.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑεπιτόκιααυξήσειςΑξιωματούχοι
Keywords
Τυχαία Θέματα