ΗΠΑ: Άνω του αναμενόμενου η αύξηση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο

Με ελαφρώς ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό αυξήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, καθώς αυξήθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση και 3,7% σε ετήσια, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εργασίας την Πέμπτη (12/10).

Εκτιμήσεις του Dow Jones έκαναν λόγο για άνοδο 0,3% και 3,6%.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός ΔΤΚ αυξήθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση και 4,1% σε ετήσια, αμφότερες ακριβώς σύμφωνα

με τις προσδοκίες. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δίνουν μεγαλύτερο βάρος στον δομικό πληθωρισμό, καθώς τείνει να είναι καλύτερος προγνωστικός δείκτης μακροπρόθεσμων τάσεων.

Το κόστος στέγασης ήταν ο κύριος παράγοντας στην αύξηση του πληθωρισμού. Ο δείκτης στέγασης, που αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της στάθμισης του ΔΤΚ, επιταχύνθηκε 0,6% για τον μήνα και 7,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Το κόστος ενέργειας αυξήθηκε 1,5%, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά 2,1% στις τιμές της βενζίνης και 8,5% στο μαζούτ και τα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 0,2% για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Οι τιμές των υπηρεσιών, που θεωρούνται βασικές για τη μακροπρόθεσμη κατεύθυνση του πληθωρισμού, σημείωσαν επίσης άνοδο 0,6% εξαιρουμένων των ενεργειακών υπηρεσιών και αυξήθηκαν κατά 5,7% σε 12μηνη βάση. Οι τιμές των οχημάτων ήταν μικτές, με τα καινούργια οχήματα να αυξάνονται κατά 0,3% και τα μεταχειρισμένα να καταγράφουν πτώση 2,5%.

Η αύξηση του ΔΤΚ σήμαινε ότι οι μισθοί των εργαζομένων μειώθηκαν σε πραγματικούς όρους.

Οι πραγματικές μέσες ωριαίες αποδοχές μειώθηκαν κατά 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω της διαφοράς μεταξύ του ποσοστού πληθωρισμού και του κέρδους 0,2% των ονομαστικών αποδοχών, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας σε ξεχωριστή έκθεση. Σε ετήσια βάση, οι αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,5%.

ΗΠΑπληθωρισμόςΔΤΚδομικός πληθωρισμόςΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα