Το… γύρισε και ανεβαίνει σχεδόν 1% το πετρέλαιο-«Σκαρφαλώνει» το αέριο

Άνοδο κοντά στο 1% καταγράφουν την Πέμπτη (12/10) οι τιμές του πετρελαίου, αντιστρέφοντας τις προηγούμενες πτώσεις, λόγω των προσδοκιών ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ έχουν κορυφωθεί, αλλά η χαμηλότερη πρόβλεψη αύξησης της ζήτησης για το επόμενο έτος από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας και τα υψηλότερα αμερικανικά αποθέματα περιορίζουν περαιτέρω κέρδη.

Οι μετοχές παγκοσμίως κατέγραψαν άνοδο και το κόστος δανεισμού του δολαρίου και των ομολόγων παρέμεινε σταθερό

ενόψει των στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό και των πρακτικών συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα προστεθούν στα στοιχεία για το πού οδεύουν τα επιτόκια.

Οι χαμηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων τροφοδοτούν την όρεξη για ρίσκο, κάτι που με τη σειρά του στηρίζει τις μετοχές και το πετρέλαιο, δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταούνοβο.

«Τόσο ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Νόβακ, επαναλαμβάνοντας τη συνεχιζόμενη συνεργασία τους για την εξισορρόπηση των αγορών πετρελαίο,υ βοηθάνε», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη στη Ρωσία ότι είναι απαραίτητο να είμαστε «προορατικοί» για την επίτευξη σταθερότητας στην αγορά πετρελαίου, η οποία έχει πληγεί πρόσφατα από ανησυχίες ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να διαταράξει τον εφοδιασμό από τη Μέση Ανατολή.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ καθησύχασε επίσης τις αγορές, λέγοντας ότι η τρέχουσα τιμή του πετρελαίου επηρεάστηκε από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και έδειξε ότι ο κίνδυνος από αυτήν δεν ήταν υψηλός.

Εν τω μεταξύ, ο IEA μείωσε την πρόβλεψή του για άνοδο της ζήτησης πετρελαίου για το 2024, υποδηλώνοντας ότι οι σκληρότερες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες και η πρόοδος στην ενεργειακή απόδοση θα επιβαρύνουν την κατανάλωση.

Ο οργανισμός βλέπει τώρα αύξηση της ζήτησης το 2024 στα 880.000 βαρέλια την ημέρα, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψή του για 1 εκατομμύριο bpd.

Ωστόσο, αύξησε την πρόβλεψή του για τη ζήτηση για το 2023 στα 2,3 εκατομμύρια bpd από πρόβλεψη για 2,2 εκατομμύρια.

Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ που έδειξαν μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων αργού και βενζίνης μετριάζουν το ράλι.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περίπου 12,9 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Αυτό ήταν πολύ υψηλότερο από το κέρδος των 500.000 βαρελιών που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν επίσης κατά 3,6 εκατομμύρια βαρέλια, μια έντονη αντίθεση από την πτώση κατά 800.000 βαρέλια που ανέμεναν οι αναλυτές, αριθμός που συνεχίζει να προκαλεί ανησυχίες για επιβράδυνση της ζήτησης καυσίμων στις ΗΠΑ.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,91% στα 84,25 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,05% στα 86,72 δολάρια το βαρέλι.

«Εκτοξεύεται» το φυσικό αέριο

«Άλμα» καταγράφουν τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς «σκαρφαλώνουν» 9,838% στα 50,600 ευρώ η μεγαβατώρα.

Το ράλι ανόδου στηρίζει και η είδηση ότι η Chevron σταμάτησε την παραγωγή σε κοίτασμα στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η παραγωγή από την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Παρόλα αυτά, το μεγαλύτερο θαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου του Ισραήλ, το Λεβιάθαν, παραμένει κανονικά σε λειτουργία, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Ώθηση στις τιμές έδωσε και ο εντοπισμός διαρροής σε υποθαλάσσιο αγωγό στην περιοχή της Βαλτικής που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία

Ο χρυσός ενισχύεται 0,43% στα 1.895,35 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,86% στα 22,332 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ανεβαίνει 0,46% στα 3,6285 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται οριακά 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0618 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,06% στο 1,2304 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8629 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα