Πώς η νομιμοποίηση της κάνναβης επηρεάζει τις αμερικανικές εκλογές

Το Οχάιο, που κάποτε αποτελούσε την πεμπτουσία της αμερικανικής πολιτείας που θα μπορούσε να κρίνει τις γενικές εκλογές, έχει διολισθήσει προς τα δεξιά. Ψήφισε αποφασιστικά υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 και το 2020 και μόνο ένας Δημοκρατικός έχει κερδίσει τις πολιτειακές εκλογές την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, μια ψηφοφορία

για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς, που πραγματοποιήθηκε αυτόν τον μήνα, έλαβε θετικές ψήφους με μεγάλη διαφορά, με ποσοστό 57% υπέρ. Έτσι, το Οχάιο έγινε η 24η πολιτεία, και τελευταία μεταξύ των συντηρητικών, που νομιμοποίησε την ψυχαγωγική χρήση κάνναβης.

Καθώς οι Αμερικανοί πολιτικοί προετοιμάζονται για τις εκλογές του 2024, η ευρεία και αυξανόμενη υποστήριξη του θέματος μπορεί να δημιουργήσει μια ευκαιρία για τους Δημοκρατικούς -που παραδοσιακά είναι πιο φιλελεύθεροι όσον αφορά τους νόμους περί ναρκωτικών- να αξιοποιήσουν την υποστήριξη για τη νομιμοποίηση, μεταξύ ενός συνασπισμού ψηφοφόρων που εκτείνεται πέρα από την τυπική τους βάση.

Όπως έγινε και με τη νομοθεσία για τις αμβλώσεις, έτσι και τώρα, οι ψήφοι υποδηλώνουν ότι η στάση του Δημοκρατικού Κόμματος προσελκύει μέρος του εκλογικού σώματος που δεν φτάνουν οι υποψήφιοί του, ενώ έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε υψηλότερη προσέλευση στις εκλογές.

Ωστόσο, αποκαλύπτει, επίσης, τριβές μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων και του κόμματος. Ενώ πολλοί παραδοσιακά συντηρητικοί ψηφοφόροι γίνονται όλο και πιο φιλελεύθεροι σε ό,τι αφορά την κάνναβη, οι Ρεπουμπλικάνοι συνεχίζουν να κρατούν το ζήτημα μακριά από τις κάλπες και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν καταφέρει να ακυρώσουν σχετικά δημοψηφίσματα.

Όταν τεθεί σε ισχύ ο νόμος του Οχάιο, η πλειονότητα οι ΗΠΑ θα αποτελούνται, στην πλειονότητά τους από μέρη όπου η χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς είναι νόμιμη.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις του NBC, το ζήτημα προσέλκυσε ένα ευρύ φάσμα ψηφοφόρων, με το 30% των Ρεπουμπλικάνων και το 64% των ανεξάρτητων να υποστηρίζουν το μέτρο. Ωστόσο, η υποστήριξη από Ρεπουμπλικανούς αξιωματούχους ήταν ελάχιστη. Ο κυβερνήτης Mike DeWine τάχθηκε κατά της νομιμοποίησης, ενώ όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι στην πολιτειακή γερουσία υπέγραψαν ψήφισμα που εξέφραζε την αντίθεσή τους.

Το 2020, οι ψηφοφόροι της Νότιας Ντακότα ψήφισαν μια πρωτοβουλία για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς, προτού η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτης Κρίστι Νόεμ προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας και το ανατρέψει. Στο Οχάιο, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι υποσχέθηκαν να τροποποιήσουν το πρόσφατα ψηφισθέν μέτρο.

Ο πολιτειακός αντιπρόσωπος του Οχάιο Jamie Callender, Ρεπουμπλικανός, δημοσίως τη νομιμοποίηση, δηλώνοντας ότι υποστηρίζει τη μείωση του ελέγχου του θέματος από την πολιτεία. «Η θέση μου συνάδει με την παραδοσιακή πλατφόρμα των Ρεπουμπλικάνων» σε σχέση με όσους δεν υποστηρίζουν το μέτρο, δήλωσε.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα της νομιμοποίησης υποδηλώνει ότι το πεδίο μάχης για το ζήτημα θα συνεχίσει να επεκτείνεται πέρα από τις, συνήθως, «αριστερές» πολιτείες.

Στη Βόρεια Ντακότα, για παράδειγμα, ένα δημοψήφισμα για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς, του 2022, έλαβε την υποστήριξη του 45% των ψηφοφόρων, ενώ μόλις το 32% υποστήριξε τον Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020.

Σε νομοθετικό επίπεδο, η υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους αξιωματούχους είναι ισχνή, ενώ πολλοί δηλώνουν ανοιχτά αντίθετη στις μεταρρυθμίσεις. Μια ανάλυση των Financial Times για εννέα επιτυχημένες νομοθετικές προσπάθειες σε πολιτειακό επίπεδο για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς από το 2021 έδειξε ότι τα νομοσχέδια αυτά υποστηρίχθηκαν από μόλις το 4% των Ρεπουμπλικανών νομοθετών που ψήφισαν.

Τα τελευταία χρόνια, η υποστήριξη της νομιμοποίησης της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις ψήφους των Δημοκρατικών

Ο Μόργκαν Φοξ, πολιτικός διευθυντής της Εθνικής Οργάνωσης για τη Μεταρρύθμιση των Νόμων περί Μαριχουάνας, δήλωσε ότι η ασυμφωνία μεταξύ ψηφοφόρων και εκλεγμένων αξιωματούχων αντανακλά την απροθυμία να δοθεί προτεραιότητα σε αυτό που ορισμένοι πολιτικοί εξακολουθούν να θεωρούν περιφερειακό ζήτημα.

«Αν οι νομοθέτες δεν ακούσουν πραγματικά τους ψηφοφόρους τους ... δεν πρόκειται να ξοδέψουν το πολιτικό κεφάλαιο», δήλωσε ο Φοξ, καθώς το θέμα εξακολουθεί να φαίνεται λίγο περιθωριακό.

Χάσμα γενεών

Ο Callender, ο εκπρόσωπος του Οχάιο, επισήμανε το χάσμα των γενεών, το οποίο οφείλεται σε μια περίοδο έντονης κριτικής κατά της μαριχουάνας, η οποία κορυφώθηκε με την εκστρατεία «Just Say No» της Nancy Reagan, κατά τη διάρκεια του πολέμου των ΗΠΑ κατά των ναρκωτικών στις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

«Πολλοί από τους ηγέτες του κόμματός μας, αυτή τη στιγμή, είναι σε μια ηλικία που επηρεάστηκαν πολύ από εκείνη την εκστρατεία», είπε. «Είναι ένα υποσυνείδητο πράγμα μεταξύ των ανθρώπων μιας συγκεκριμένης ηλικίας».

24 πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσινγκτον, έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ενώ άλλες 14 έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική κάνναβη

Τα exit polls στο Οχάιο έδειξαν ότι το 84% των ψηφοφόρων ηλικίας κάτω των 30 ετών υποστήριξαν τη νομιμοποίηση της κάνναβης, σε σύγκριση με μόλις το 40% των ψηφοφόρων ηλικίας άνω των 65 ετών.

Μια έκθεση του 2022 από την Gallup έδειξε ότι ενώ οι μισοί συντηρητικοί υποστήριζαν τη νομιμοποίηση, λιγότερο από το ένα τρίτο των συντηρητικών της μεγαλύτερης ηλικιακής ομάδας το έκαναν. Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι μία ψηφοφορία για τη νομιμοποίηση της κάνναβης θα μπορούσε να οδηγήσει τους νεότερους και πιο φιλελεύθερους ψηφοφόρους - οι οποίοι, γενικά, μπορεί να μην ψηφίζουν - στις κάλπες.

Σε δημοσκόπηση ενόψει των εκλογών του 2022 στο Μέριλαντ, για παράδειγμα, οι νέοι και οι μη λευκοί ψηφοφόροι -συνήθως Δημοκρατικοί- δήλωσαν ότι ήταν πολύ πιο πιθανό να πάνε να ψηφίσουν λόγω της παρουσίας ενός μέτρου νομιμοποίησης της κάνναβης στο τραπέζι.

«Το ζήτημα της νομιμοποίησης της κάνναβης προσελκύει ψηφοφόρους που είναι πιθανό να μη στηρίξουν το status quo και αυτό μπορεί να είναι επιζήμιο για τους «κατεστημένους» βουλευτές», πρόσθεσε ο Fox.

#ΕΚΛΟΓΕΣ_ΗΠΑ #ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ_ΚΑΝΝΑΒΗΣ #Ρεπουμπλικανοί #Δημοκρατικοί
Keywords
Αναζητήσεις
pos-i-nomimopoiisi-tis-kannavis-epireazei-tis-amerikanikes-ekloges.htm
Τυχαία Θέματα
Πώς,pos