Συνεχίζεται η απελευθέρωση Ισραηλινών-Παλαιστινίων τη 2η ημέρα ανακωχής

Το Κατάρ αναμένεται να ανακοινώσει σε λίγες ώρες πόσοι όμηροι και φυλακισμένοι θα απελευθερωθούν εντός της ημέρας - Χθες, οι πρώτοι 24 όμηροι που άφησε ελεύθερους η Χαμάς έφθασαν στο Ισραήλ μέσω Αιγύπτου, ενώ 39 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι επέστρεψαν σπίτια τους

Νέες απελευθερώσεις ομήρων της Χαμάς και παλαιστίνιων κρατουμένων αναμένονται σήμερα, τη δεύτερη ημέρα της ανακωχής ανάμεσα στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και το εβραϊκό κράτος, που προσφέρει μία -εύθραυστη- ανάπαυλα στους κατοίκους της Λωρίδας της

Γάζας, έπειτα από επτά εβδομάδες πολέμου και ακατάπαυστων βομβαρδισμών.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του το νοσοκομείο Schneider αναφέρει ότι η κατάσταση της υγείας των τεσσάρων παιδιών και των τεσσάρων γυναικών που μεταφέρθηκαν εκεί μετά την απελευθέρωσή τους από τη Χαμάς είναι καλή. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι τα οκτώ άτομα βρίσκονται μαζί με τις οικογένειές τους στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του νοσκομείου και παρακολουθούνται από ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, ενώ παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη.

Η τετραήμερη ανακωχή, που είναι ανανεώσιμη, εξασφαλίστηκε την Τετάρτη, χάρη στη μεσολάβηση του Κατάρ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Αιγύπτου. Η συμφωνία που κλείστηκε προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και σε αντάλλαγμα 150 παλαιστινίων σε ισραηλινές φυλακές, κυρίως γυναικών και παιδιών.

Χθες Παρασκευή (24/11), οι πρώτοι 24 όμηροι που άφησε ελεύθερους η Χαμάς, 13 υπήκοοι Ισραήλ, 10 Ταϊλάνδης κι 1 Φιλιππίνων, έφθασαν στο Ισραήλ μέσω Αιγύπτου, ενώ 39 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι σε ισραηλινά κέντρα κράτησης επέστρεψαν σπίτια τους, όπου σε αρκετές περιπτώσεις η υποδοχή τους έγινε σε ατμόσφαιρα αγαλλίασης.

Σε λίγες ώρες, το Κατάρ αναμένεται να ανακοινώσει πόσοι όμηροι και φυλακισμένοι θα απελευθερωθούν εντός της ημέρας. Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν πως έλαβαν τον κατάλογο των ομήρων που αναμένεται να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, αλλά δε διευκρίνισαν ούτε τον αριθμό τους, ούτε την ώρα που θα αφεθούν ελεύθεροι.

Η ανακωχή αναμένεται να επιτρέψει την είσοδο μεγαλύτερου αριθμού φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Χθες μπήκαν στη Λωρίδα της Γάζας περίπου 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με την υπηρεσία του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις στον παλαιστινιακό θύλακα. Επρόκειτο για τη «μεγαλύτερη οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια» που έφθασε εκεί από το ξέσπασμα του πολέμου, σημείωσε το OCHA.

#ΙΣΡΑΗΛΓΑΖΑ #ΙΣΡΑΗΛΧΑΜΑΣ #ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ_ΟΜΗΡΩΝ #ανακωχή
Keywords
Αναζητήσεις
synechizetai-i-apeleftherosi-israilinon-palaistinion-ti-2i-imera-anakochis.htm
Τυχαία Θέματα