Ποιοι είναι οι «Σπαρτιάτες» που μπαίνουν απ’το πουθενά στη Βουλή

Το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα «Σπαρτιάτες» έκανε την έκπληξη στις εκλογές του Ιουνίου, μπαίνοντας στη Βουλή με ποσοστό άνω του 4%.

Με υποστηρικτή τον έγκλειστο Ηλία Κασιδιάρη, αντλούν το ποσοστό τους ως εξής, σύμφωνα με το exit poll:

20,3%
από την Ελληνική Λύση17% από τη Νίκη11,7% από την Πλεύση Ελευθερίας30% από άλλα κόμματα18% από τους ψηφοφόρους που δεν ψήφισαν στις εκλογές του Μαΐου

Οι Σπαρτιάτες δεν συμμετείχαν στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, ενώ μετά τον δεύτερο αποκλεισμό από τον Άρειο Πάγο του συνδυασμού ανεξάρτητων υποψηφίων «Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία» στον οποίο θα μετείχαν μέλη του Εθνικού Κόμματος - Έλληνες, ο Ηλίας Κασιδιάρης παρείχε ανοιχτή στήριξη του κόμματος στις εκλογές του Ιουνίου.

Ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος εμφάνιζε δημοσκοπικά ποσοστά που κινούνταν στο όριο της αντιπροσώπευσης στη Βουλή (3%) πριν τον αποκλεισμό του, κάτι που αποτυπώθηκε στην αύξηση στις δημοσκοπήσεις όσον αφορά το κόμμα των Σπαρτιατών μετά την ανακοίνωση του Ηλία Κασιδιάρη.

Τουλάχιστον 10 μέλη και πολιτικοί του Εθνικού Κόμματος, μεταξύ των οποίων και ένας από τους δικηγόρους του, βρίσκονται στις λίστες των Σπαρτιατών, με τμήμα του τύπου να θεωρεί ότι οι Σπαρτιάτες πιθανόν χρησιμοποιούνται από τον Κασιδιάρη για έμμεση εκπροσώπηση στη Βουλή.

Το ιστορικό

Οι Σπαρτιάτες ιδρύθηκαν το 2017 και πρόεδρός τους είναι ο Βασίλης Στίγκας.

Τον Απρίλιο του 2019 ανακοινώθηκε η εκλογική συνεργασία με την Ένωση Κεντρώων για τις ευρωεκλογές του Μαΐου, με την συμμετοχή του Στίγκα στην λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος. Στις εθνικές εκλογές του 2019, οι Σπαρτιάτες κατέβηκαν εκ νέου συνεργαζόμενοι με την Ένωση Κεντρώων.

Τον Δεκέμβριο του 2020 ανακοινώθηκε η δημιουργία συνασπισμού από την Ε.ΛΑ.ΣΥΝ., τη Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ένωση (Λ.Ε.Π.ΕΝ.), τους Σπαρτιάτες, το Ενωτικό Μέτωπο Ελληνικής Ιδεολογίας Συμπατριωτών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.), την Πρώτη Γραμμή και τη Λαϊκή Κίνηση Πολιτών (ΛΑ.ΚΙ.Π.) με την προοπτική κοινής εκλογικής καθόδου και με την ονομασία Κ.Υ.Μ.Α. Ελληνισμού.

Το κόμμα χαρακτηρίζεται ως εθνικιστικό και συντηρητικό, τοποθετούμενο στην άκρα δεξιά του πολιτικού φάσματος, με τη ρητορική του να χαρακτηρίζεται ως «υπερεθνικιστική» και «υπερσυντηρητική». Το ίδιο το κόμμα εμφανίζεται ως υπερασπιστής της «λαϊκής πατριωτικής δεξιάς, του τρίπτυχου πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» και του «υγειούς ελληνικού εθνικισμού». Οι Σπαρτιάτες θεωρούν ότι οι παραδόσεις του ελληνισμού λείπουν σήμερα από τη δημόσια ζωή και αυτοχαρακτηρίζονται ως «ο σιδηρούς βραχίονας και το πραγματικό ανάχωμα που θα ανακόψει τον κατήφορο και το ξεπούλημα της Ελλάδας και των Ελλήνων».

Ποιος είναι ο Βασίλης Στίγκας

Ξεκίνησε ως μέλος της ΝΔ, την περίοδο του '89-'90 όπου έμεινε κάποια χρόνια. Στη συνέχεια μεταπήδησε στην «Πολιτική Άνοιξη» εν μέσω έντονης συζήτησης για το «σκοπιανό». Ωστόσο σύντομα όπως λέει απογοητεύτηκε όταν ο Α. Σαμαράς έκανε λόγο για «πολυσυλλεκτικό κόμμα». Το 2001 μετακόμισε στο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, από όπου επίσης αποχώρησε μετά από 14 χρόνια λόγω των μνημονίων.

Αυτοχαρακτηρίζεται ως «εθνικός πατριώτης» και πως δεν ντρέπεται να δηλώνει εθνικιστής. Δηλώνει επίσης εραστής της δημοσιογραφίας. Έχει κάνει εκπομπές με πολιτικούς από Χρυσαυγίτες (Ι. Λαγό) μέχρι τον Π. Λαφαζάνη και δηλώνει ότι πιστεύει στη Δημοκρατία.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του ιδίου:

Γεννήθηκα στην Λειβαδιά Βοιωτίας το 1964 και μεγάλωσα στην Αθήνα. Έζησα τα παιδικά και εφηβικά χρόνια στο Χαϊδάρι, Αιγάλεω και Ηλιούπολη. Σπούδασα στην Μηχανικών αεροσκαφών και υπηρέτησα 22 μήνες στην Αεροπορία στρατού ως μηχανικός ελικοπτέρων εδάφους και αέρος. Από το 1986 εργάστηκα ως ελεύθερος επαγγελματίας – τα τελευταία 25 χρόνια στην βιοτεχνία τροφίμων.

Είμαι παντρεμένος, έχω δύο κόρες και έναν γιό.

Επί σειρά ετών ασχολούμαι παράλληλα με την δημοσιογραφία, ελεύθερο ρεπορτάζ και την παρουσίαση εκπομπών πολιτικού ενδιαφέροντος.

Είμαι έντονα πολιτικοποιημένος από τα νεανικά μου χρόνια. Το 2017 δημιούργησα τον πολιτικό φορέα « ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ » και κατεβαίνουμε στις Εθνικές Εκλογές την 25η Ιουνίου τρέχοντος έτους.

Ηλίας ΚασιδιάρηςΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΙΓΚΑΣεκλογές 2023ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ
Keywords
Αναζητήσεις
poioi-einai-oi-spartiates-pou-bainoun-apto-pouthena-sti-vouli.htm
Τυχαία Θέματα