Στο ναδίρ οι τράπεζες

Κοντά στο 17% η βουτιά για τον τραπεζικό κλάδο στο Χ.Α., με τους επενδυτές να ανησυχούν για το ενδεχόμενο κρατικοποίησής τους.

Την απόλυτη βουτιά βίωσαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι τραπεζικές μετοχές, που πλέον διαπραγματεύονται στα τάρταρα. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε σχεδόν κατά 17%, οδηγώντας ταυτόχρονα τον γενικό δείκτη 4,51% χαμηλότερα σε σχέση με την Παρασκευή, στις 747,08 μονάδες. Πρόκειται όμως, σύμφωνα με χρηματιστές, για μία διαδρομή την οποία η αγορά γνωρίζει, αφού η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα επίπεδα των 720 μονάδων. Οι επόμενες συνεδριάσεις είναι ιδιαίτερα κρίσιμες,

αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, με αποκορύφωμα τη συνεδρίαση της Πέμπτης, αφού την προηγούμενη μέρα θα έχει αποφασιστεί η οριστική και τελεσίδικη λύση για το ελληνικό πρόβλημα.

Οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για ένα γενναίο κούρεμα της τάξης του 50 με 60%, με τους τραπεζίτες να έχουν αντίθετη γνώμη θεωρώντας ότι το σύστημα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, μπορεί να αντέξει ένα κούρεμα μέχρι το 40%. Από εκεί και πάνω τα προβλήματα για τον τραπεζικό κλάδο στη χώρα μας είναι δεδομένα. Δεδομένη είναι η αδυναμία των τραπεζών να βρουν 15 δισ. ευρώ για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Σε αυτό το περιβάλλον, δύσκολα μπορούν να πραγματοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου ή να πουλήσουν σε ικανοποιητικές τιμές πάγιά τους. Πιθανότερο είναι το σενάριο να τεθούν υπό την προστασία του κράτους, το οποίο, ούτως ή άλλως εγγυάται τις καταθέσεις.

Πτώση 25,11% κατέγραψε η μετοχή του Τ.Τ., στα 0,3340 ευρώ, 22,15% η μετοχή της Πειραιώς, στα 0,2390 ευρώ, 20,79% η Εθνική, στο 1,6 ευρώ, 20,25% η Eurobank, στα 0,63 ευρώ, 19,14% η Alpha στα 0,938 ευρώ. Από τα 45 εκατ. ευρώ τζίρο τη Δευτέρα σε Εθνική και Alpha έγιναν τα 20 εκατ. ευρώ και περίπου 20 εκατ. ευρώ “μοιράστηκαν” οι υπόλοιπες μετοχές του 20άρη. Στα άσχημα της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας περιλαμβάνεται η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Alapis, μετά την αίτηση για υπαγωγή της στο άρθρο 99.

Keywords
Τυχαία Θέματα