Παρά τα κέρδη, εισηγμένες βρίσκονται στο στόχαστρο των πωλητών

Οι τράπεζες πληρώνουν το μάρμαρο της οικονομίας, γράφει η UBS. Eκτός ευρωπαϊκών δεικτών ελληνικών μετοχών.Μετρημένες στα δάχτυλα είναι οι εισηγμένες εκείνες που έχουν εμφανίσει κερδοφορία στο εννεάμηνο και στο τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, όπως η ΜΕΤΚΑ, ο Μυτιληναίος και ο ΟΠΑΠ. Μάλλον όμως, αυτό δεν αρκεί. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί η UBS σε report της για
τις τράπεζες παραμένουν δέσμιες των μακροοικονομικών μεγεθών, ενώ τα τριμηνιαία αποτελέσματά τους -εξαιρουμένων των εκροών στις καταθέσεις- αναμένεται να είναι ανθεκτικά. Όπως δηλαδή και οι υπόλοιπες ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικά οι εισηγμένες. Δικαιώνεται το ρητό που λέει πως, «μαζί με τα ξερά, καίγονται και τα χλωρά», κάτι που καθιστά δύδκολη την επενδυτική στρατηγική σε αυτή τη συγκυρία, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των μετοχών έχουν διαμορφωθεί σε ιδιαίτερα ελκυστικά επίπεδα και ανακαλύπτει κανείς «διαμάντια», όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, σε όλη την έκταση του ταμπλό.

Στην ίδια έκθεση της UBS έγιναν υπολογισμοί που οδηγούν στις υποτιμήσεις και συνυπολογίζει υψηλότερες επισφάλειες, αλλά και το "κούρεμα" 50% στην ονομαστική αξία των Ελληνικών ομολόγων. Το "κούρεμα" των ομολόγων, οι έλεγχοι της BlackRock αλλά και οι απαιτήσεις της EBA για Core Tier 1 δείχνουν ότι τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι Ελληνικές Τράπεζες για ανακεφαλαιοποίηση θα ανέλθουν στα 12 δισ. ευρώ.

Σε περίπτωση όπου οι Τράπεζες τελικώς κληθούν να αποτιμήσουν τα χαρτοφυλάκια Ελληνικών ομολόγων "mark to market", το μέγεθος αυτό ανεβαίνει στα 18 δισ. ευρώ, αναφέρει ο οίκος.

Όταν η Γερμανία αδυνατεί να δανειστεί, όπως προέκυψε κατά τη χθεσινή έκδοση ομολόγων, σημαίνει ότι η κρίση έχει φτάσει έξω από την Καγκελαρία στις όχθες του ποταμού Σπρέε στο Βερολίνο, σχολιάζουν χρηματιστές. Οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής και περιμένουν μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση, ενώ η χθεσινή επιστολή Σαμαρά προς τους Ευρωπαίους εταίρους άρει έναν ακόμα παράγοντα ανασφάλειας για την αγορά, που είναι ο χρόνος των εκλογών. Πλέον, οι εκλογές είναι ανοιχτές που σημαίνει ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου θα μπορέσει να ακολουθήσει την πολιτική της, κάτι που μένει να φανεί.

Επίσης αξίζει να ληφθεί υπ΄ όψιν το χθεσινό report της Proton Bank, σύμφωνα με το οποίο, διεγράφησαν από τη σύνθεση του Πανευρωπαϊκού δείκτη STOXX Europe 600 οι μετοχές των ΔΕΗ, Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς. Οι αλλαγές, που έγιναν στο πλαίσιο της περιοδικής αναθεώρησης της σύνθεσης των δεικτών της Stoxx, θα ισχύσουν από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 16ης Δεκεμβρίου.

Σε σχόλιό του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ κ. Ν. Χριστοδούλου αναφέρει πως, «η γενικότερη αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη λόγω της εκτίναξης των spreads πολλών χωρών είναι επιζήμια και για την Ελλάδα που θα ήθελε μια περίοδο ηρεμίας για να προχωρήσουν οι εγχώριες εκκρεμότητες. Η αλλαγή στην πολιτική σκηνή σε Ιταλία και Ισπανία δεν έφερε την ηρεμία που θα ήθελαν οι αγορές ενώ υπάρχουν φωνές που ζητούν δραστικότερες λύσεις, όπως μαζικές παρεμβάσεις από την ΕΚΤ στην αγορά ομ

Keywords
Τυχαία Θέματα