Πάνω από 50.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα

Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, τόνισε στην τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας την Πέμπτη (2/12) η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε, αυξάνονται καθημερινά οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι, ενώ εκτίμησε πως την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται να υπάρξει μεγάλη αύξηση στα κρούσματα, λόγω των self test.

Η καθηγήτρια επεσήμανε ότι πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες και να κάνουν συχνά τεστ.

«Ενόψει των Χριστουγέννων πρέπει να εμβολιαστούμε με την αναμνηστική δόση», είπε διευκρινίζοντας ότι «δεν μετράμε τα αντισώματα για να αποφασίσουμε αν θα την κάνουμε. Κλείνουμε άμεσα το ραντεβού.»

Πάνω από 450.000 άνθρωποι άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι.

«Οι περιοχές με υψηλότερα ποσοστά θετικότητας είναι Γρεβενά, Έβρος, Κοζάνη, Φθιώτιδα, Θεσσαλονίκη και Κιλκίς», ανέφερε.

Επομένως, «κάνοντας σελφ τεστ μεταξύ 6-12 Δεκεμβρίου δίνουμε τη δυνατότητα στους ασυμπτωματικούς να διαγνωστούν έγκαιρα και να μειώσουν τη μετάδοση του ιού σε άλλους, ενώ δέκα μέρες μετά θα μπορούν να βρεθούν με τους δικούς τους και να γιορτάσουν.»

Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε, επίσης, ότι ο συστηματικός έλεγχος πριν τις συναθροίσεις σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια για όλους μας.

«Τα κρούσματα φαίνεται να σταθεροποιούνται, όμως οι εισαγωγές εξακολουθούν να είναι πολλές», ανέφερε από τη μεριά της η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Όπως είπε, το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα η πίεση είναι μεγάλη.

Παράλληλα, είχαμε το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στη χώρα. «Ο ασθενής είναι καλά και σε παρακολούθηση από τους γιατρούς», επεσήμανε η κα Γκάγκα, ενώ εκτίμησε ότι πιθανόν θα έχουμε κι άλλα.

Τέλος, είπε ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το εμβόλιο καλύπτει και αυτή τη μετάλλαξη.

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑΕΛΛΑΔΑενημε΄ρωσηπανδημίακορονοιός
Keywords
Τυχαία Θέματα