Γιαννακόπουλος (Protergia): Με το target model η Ελλάδα έγινε για πρώτη φορά εξαγωγική χώρα στην ενέργεια

«Το target model ήταν η αρχή ώστε να μπει η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη» είπε χθες στο 25ο εθνικό συνέδριο ενέργειας «Ενέργεια & Ανάπτυξη» ο Γιάννης Γιαννακόπουλος.

«Με αυτό έχουμε δει σημαντική μείωση των spread μεταξύ των τιμών Ελλάδας και Ιταλίας, Βουλγαρίας που είναι οι πιο liquid

αγορές. Έχουμε δει αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των παραγωγών και για πρώτη φορά είδαμε ότι η Ελλάδα γίνεται καθαρά εξαγωγική χώρα. Συγκεκριμένα δύο φορές μέσα στο έτος είδαμε να διαμορφώνονται έτσι οι καταστάσεις που αντί να έχουμε 1 TWh εισαγωγές είχαμε για πρώτη φορά εξαγωγές με αρκετές GWh.»

Στην παρουσίαση του ο διευθυντής διαχείρισης ενέργειας της Protergia υπερασπίστηκε το οριακό σύστημα τιμολόγησης καθώς και την ενοποιημένη Ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Ειδικότερα περιέγραψε την διαδικασία τιμολόγησης της ενέργειας όπου « όταν δίνουμε τις προσφορές για τις μονάδες μας στην Ελλάδα, αυτές συμμετέχουν στη διαμόρφωση τιμής οπουδήποτε στην Ευρώπη. Από την άλλη η τιμή που βλέπουμε στην Ελλάδα δεν είναι ελληνική  καθώς δεν προκύπτει από ελληνική μονάδα αλλά είναι πολύ πιθανό να είναι Ευρωπαϊκή τιμή που διαμορφώνεται από τις προσφορές όλων των μονάδων από τις χώρες που συμμετέχουν στο coupling.»

Παραθέτοντας τα στοιχεία από το report του ACER υποστήριξε ότι το market design με την οριακή τιμολόγηση είναι η μόνη αποδεκτή επιλογή καθώς όπως είπε «έχει όλα τα σωστά συστατικά. Δίνει τις σωστές τιμές στην αγορά ενώ όλες οι τιμές αποκαλύπτονται και αυτός είναι ο μόνος τρόπος ώστε να έχουμε νέες ευέλικτες μονάδες, είτε για αποθήκευση, είτε με μπαταρίες, είτε νέες μονάδες φυσικού αερίου αλλά κυρίως ΑΠΕ».

Τα οφέλη του target model

Στη συνέχεια ανέφερε πως τα συνολικά οφέλη κατ’ έτος που μπορούν να προκύψουν από τη λειτουργία του target model υπολογίζονται στα 30 δισ. ευρώ. «Αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει και εισπράττουμε τα 20, και μένουν 10 δισ. ευρώ ώστε να καταφέρουμε να πάρουμε το πλήρες όφελος της ενοποίησης των αγορών σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Επιπλέον αποδίδει στο target model την καλύτερη επίδοση της Ελλάδας όσων αφορά τις τιμές φυσικού αερίου συγκριτικά με την Ιταλία, αναφέροντας ότι το γεγονός  ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε τιμές προηγούμενου μήνα TTF αντί αυτών που χρησιμοποιούν τιμές spot λειτουργεί υπέρ της χώρας εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και όσο το φυσικό αέριο παραμένει συνεχώς αυξητικό.

Ως αιτιολόγηση της καλής αυτής επίδοσης είπε επίσης πως «έχουμε τις πιο αποδοτικές μονάδες φυσικού αερίου καθώς ο στόλος μας είναι κατά κόρων καινούργιος, μικρότερος δεκαετίας, με πολύ καλό βαθμό απόδοσης με αποτέλεσμα να έχουμε αυτό το spread Ελλάδας-Ιταλίας που άγγιξε τα 20 ευρώ τους μήνες Σεπτέμβρη-Οκτώβρη».

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα