Η Κίνα σχεδιάζει το τέλος της εξάρτησης από αυστραλιανό σιδηρομετάλλευμα

Η οικονομία της Κίνας δημοσίευσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να απογαλακτιστεί σοβαρά από την ανάγκη των εισαγώγων σιδηρομεταλλεύματος από την Αυστραλία. Η ανακοίνωση ενός τέτοιου σχεδίου δημιουργεί ανησυχίες για τους ιδιοκτήτες των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου μεγάλου μεγέθους capesize. H ροή ζήτησης της Κίνας για ολοένα και περισσότερες εισαγωγές προσφέρει πάντα μια σταθερή δυναμική στην άνοδο των ναύλων από την Αυστραλία προς την Κίνα.

Ωστόσο, ο Δεκέμβριος φέρνει στο φως την ανακοίνωση σχεδίων από την

Κίνα που αποκαλύπτει την πρόθεση του Ασιατικού γίγαντα να βλάψει την αυστραλιανή παραγωγή δισεκατομμυρίων δολαρίων, διακόπτοντας την εξάρτησή της χώρας από το σιδηρομετάλλευμα που προέρχεται από το Down Under.

Η απογοήτευση της κινεζικής κυβέρνησης με τις ασταθείς τιμές σιδηρομεταλλεύματος και την εξάρτησή της από την εισαγωγή του συστατικού κατασκευής χάλυβα αποκαλύφθηκε σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην κρατικά υποστηριζόμενη Economic Daily και περιγράφει το πενταετές πλάνο της για το εμπόρευμα. Το άρθρο υπογραμμίζει τις κινήσεις για αύξηση της εγχώριας παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος κατά 30%, παράλληλα με την επένδυση χρημάτων σε ορυχεία στο εξωτερικό για την αύξηση της ιδιοκτησίας της Κίνας στις δραστηριότητες.

Η κύβερνηση της Κίνας έχει ήδη ένα φιλόδοξο σχέδιο για 45 τοις εκατό αυταρκεία σιδηρομεταλλεύματος έως το 2025, δείχνοντας την αποφασιστικότητά της να απογαλακτιστεί από το σιδηρομετάλλευμα της Αυστραλίας, το οποίο έχει πυροδοτήσει παγωμένες διπλωματικές σχέσεις και έναν άσχημο εμπορικό πόλεμο.

Ο οικονομολόγος ορυχείων και ενέργειας της Commonwealth Bank, Vivek Dhar, δήλωσε ότι ο στόχος της Κίνας θα είναι εφικτός αλλά δύσκολος, ιδιαίτερα, καθώς το εγχώριο σιδηρομετάλλευμά της είναι πιο δαπανηρό, γεγονός που έχει δει την παραγωγή να μειώνεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την επέκταση της εγχώριας παραγωγής, η Κίνα θα αυξήσει επίσης τις εκπομπές άνθρακα. Ως εκ τούτου, η Κίνα θα πρέπει να πληρώσει υψηλότερο τίμημα και να δεσμευτεί για υψηλότερες εκπομπές για περισσότερη εγχώρια προσφορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πιθανή όδος για τη μείωση της εξάρτησης της Κίνας από τις εισαγωγές θα είναι οι επενδύσεις σε κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος στο εξωτερικό στην Αφρική. Η Γκαμπόν και η Μαδαγασκάρη είναι επιλογές, αλλά το Simandou της Γουινέας είναι το πιο κοντινό στην υλοποίηση. Ενώ το ορυχείο Simandou στη δυτικοαφρικανική χώρα της Γουινέας είναι η μεγαλύτερη ελπίδα της Κίνας για τη μείωση της εξάρτησής της από το αυστραλιανό σιδηρομετάλλευμα, ενέχει πολλούς κινδύνους, μεταξύ των οποίων η τρέχουσα παραλλαγή ανησυχίας Omicron που θα εμπόδιζε τους εργαζόμενους να εισέλθουν στη χώρα.

Τέλος, η Κίνα παραδέχτηκε ότι υπάρχουν κίνδυνοι για επενδύσεις στο εξωτερικό σε χώρες όπως η Ρωσία, η Μιανμάρ, το Καζακστάν και η Μογγολία, καθώς οι πόροι σιδηρομεταλλεύματος υψηλής ποιότητας έχουν ήδη συλλεχθεί από ανεπτυγμένες χώρες.

Μαρία Μπερτζελέτου

αυστραλιανό σιδηρομετάλλευμαΚίναεισαγωγέςΑυστραλία
Keywords
Τυχαία Θέματα