Ουκρανία: Πάνω από 1.000 ναυτικοί εγκλωβισμένοι και τα τρόφιμα τελειώνουν

13:43 4/4/2022 - Πηγή: Reporter

Με περισσότερους από 1.000 ναυτικούς εγκλωβισμένους σε πλοία σε λιμάνια της Ουκρανίας και τα αποθέματα τροφίμων να εξαντλούνται, τα Ηνωμένα Έθνη πιέζουν για την ασφαλή διέλευση τους σε περιοχή εκτός κινδύνου, αλλά οι κίνδυνοι για την ασφάλεια και οι διαφωνίες εμποδίζουν αυτές τις προσπάθειες, λένε ναυτιλιακές πηγές.

Ο ρωσικός στρατός ανέλαβε τον έλεγχο των πλωτών οδών όταν εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική επιχείρηση».

Έκτοτε, τουλάχιστον

100 πλοία με ξένη σημαία με περισσότερους από 1.000 ναυτικούς έχουν «κολλήσει» μέσα σε λιμάνια της Ουκρανίας με τα αποθέματα τροφίμων να εξαντλούνται, λένε αξιωματούχοι της ναυτιλίας.

Ο ναυτιλιακός οργανισμός του ΟΗΕ, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι θα επιδιώξει να δημιουργήσει έναν ασφαλή θαλάσσιο διάδρομο που θα επιτρέπει στα εμπορικά πλοία και τα πληρώματά τους να αποπλέουν από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ χωρίς τον κίνδυνο να χτυπηθούν.

«Η Γραμματεία του ΙΜΟ συνεργάζεται τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσική Ομοσπονδία για να προσπαθήσει να βοηθήσει την ασφαλή αναχώρηση των πλοίων και του πληρώματος τους», δήλωσε εκπρόσωπος του ΙΜΟ.

«Ωστόσο, επί του παρόντος, οι συνεχιζόμενοι κίνδυνοι για την ασφάλεια αποκλείουν την επιλογή των πλοίων να αναχωρούν από λιμάνια της Ουκρανίας».

Πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου ναρκών, περιπλέκουν τις προσπάθειες, λένε πηγές με γνώση της κατάστασης.

Τις τελευταίες ημέρες τουρκικές και ρουμανικές στρατιωτικές ομάδες καταδύσεων έχουν εμπλακεί στην εξουδετέρωση των αδέσποτων ναρκών γύρω από τα νερά τους, υπογραμμίζοντας τους ευρύτερους κινδύνους.

«Οι προσπάθειες για τη δημιουργία αυτών των ασφαλών μπλε διαδρόμων είναι εξαιρετικά δύσκολες», δήλωσε το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS).

Ένας εκπρόσωπος του ICS πρόσθεσε ότι προσπαθούσε να παραδώσει προμήθειες στα πληγέντα πλοία, «τα οποία κινδυνεύουν να ξεμείνουν από τρόφιμα τις επόμενες ημέρες, καθώς και να διασφαλίσει ότι αυτά δεν στοχοποιούνται για χτυπήματα από κανένα μέρος».

Πέντε εμπορικά πλοία χτυπήθηκαν από βλήματα –με ένα από αυτά να βυθίζεται– στα ανοιχτά των ακτών της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα δύο ναυτικοί να σκοτωθούν, δήλωσαν αξιωματούχοι της ναυτιλίας.

Η θαλάσσια ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου έχει διευρύνει την περιοχή των υδάτων που θεωρεί υψηλού κινδύνου.

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε στον ΙΜΟ, η Ρωσία ανέφερε ότι δημιούργησε έναν ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο που ξεκίνησε από τις 27 Μαρτίου «με στόχο να διασφαλίσει την ασφαλή διέλευση» από τα ουκρανικά λιμάνια Τσερνομόρσκ, Χερσώνα, Μικολάιβ, Οτσάκοφ, Οδησσό και Γιούζνε.

Η Ρωσία είπε ότι ο διάδρομος, ο οποίος θα λειτουργούσε καθημερινά, αντιπροσώπευε μια λωρίδα θαλάσσιας κυκλοφορίας μήκους 80 μιλίων και πλάτους 3 μιλίων από την περιοχή συγκέντρωσης.

«Η ρωσική πλευρά καλεί τις αρμόδιες αρχές της Ουκρανίας να φροντίσουν για την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων και των πληρωμάτων τους για μετάβαση στην περιοχή συγκέντρωσης», αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Η Ναυτιλιακή Διοίκηση της Ουκρανίας γνωρίζει την ανακοίνωση της Ρωσίας, είπε ο αναπληρωτής επικεφαλής της, Βίκτορ Βίσνοφ, η οποία έγινε για πρώτη φορά από ρωσικά πολεμικά πλοία σε εμπορικά πλοία την περασμένη εβδομάδα.

Ο εκπρόσωπος του ΙΜΟ είπε ότι η Γραμματεία του κυκλοφόρησε την ανακοίνωση της Ρωσίας.

Ωστόσο, ο Βίσνοφ ανέφερε ότι οποιαδήποτε όρια για τον διάδρομο που ανακοίνωσε η Ρωσία δεν είχαν συμφωνηθεί από την Ουκρανία.

«Αυτό είναι απλώς ένα νέο σημάδι ρωσικής προπαγάνδας», είπε στο Reuters.

«Λόγω της συνεχιζόμενης επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας και των ρωσικών ναρκών στη θάλασσα, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πλοίων σε αυτή την περιοχή».

Ο Βίσνοφ σημείωσε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για την ασφαλή εκκένωση των πλοίων.

«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει πλήρως τις εχθροπραξίες, να αποσύρει τα στρατεύματά της και να διασφαλίσει την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα και στην Αζοφική Θάλασσα, μεταξύ άλλων με τη σάρωση ναρκών ή επιτρέποντας σε άλλα παράκτια κράτη να κάνουν αυτή τη δουλειά», τόνισε.

ΟυκρανίαναυτικοίΤΡΟΦΙΜΑπόλεμος
Keywords
Τυχαία Θέματα