Οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν σε επίπεδα προ πανδημίας

18:01 8/2/2021 - Πηγή: Reporter

Η τιμή του πετρελαίου έχει ανακάμψει στα προ-πανδημικά επίπεδα αφού έφτασε στο χαμηλότερο όλων των εποχών το 2020.

Ενώ η ζήτηση για πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από το κανονικό, υπάρχουν ελπίδες για ταχύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη καθώς τα εμβόλια ξεκινούν.

Οι τιμές του πετρελαίου θεωρούνται συχνά ως βαρόμετρο

για την οικονομική δραστηριότητα και εξακολουθούν να αγωνίζονται με την ύφεση του ιού.

Ο "μαύρος χρυσός" έχει πλέον φτάσει τα 60$ το βαρέλι, έχοντας αυξηθεί περισσότερο από 50% τους τελευταίους μήνες.

Το Brent Crude, το σημαντικότερο σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο, σημείωσε πρόσφατη ισχυρή ανάπτυξη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τα οποία βασίζονται στην τιμή της μελλοντικής παράδοσης, σημείωσαν άνοδο 59% από το Νοέμβριο.

Το West Texas Intermediate (WTI), το σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο των ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε πάνω από 55 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά σε διάστημα ενός έτους.

"Ο μεγαλύτερος μοχλός για την τελευταία αύξηση των τιμών που παρατηρήθηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν η απότομη άνοδος των προσδοκιών για ανάκαμψη της οικονομικής ζήτησης και της ζήτησης πετρελαίου σε μια ένδειξη ότι ο κορονοϊός ενδέχεται τελικά να υποχωρήσει", δήλωσε στο BBC η Vandana Hari, ιδρυτής της εταιρείας δεδομένων πετρελαϊκών αγορών της Σιγκαπούρης.

Παράγοντες που ανεβάζουν τη ζήτηση

Η ζήτηση έχει αυξηθεί σε μέρη του κόσμου, ιδίως στην Ασία. "Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι για αυτό που βλέπουμε στην Κίνα", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Royal Dutch Shell Ben van Beurden την περασμένη εβδομάδα.

Άλλοι παράγοντες έχουν επίσης παίξει ρόλο στην αύξηση των τιμών, όπως οι προσπάθειες των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, ιδίως της Σαουδικής Αραβίας, να περιορίσουν την παραγωγή.

Από τότε που συμφώνησαν για τη μείωση της παραγωγής τον περασμένο Απρίλιο, οι παραγωγοί έχουν κρατήσει συνολικά 2,1 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, με αποτέλεσμα τη μείωση των αποθεμάτων.

Η ζήτηση για καύσιμα από τις αεροπορικές εταιρείες έχει σημειώσει την πιο δραματική πτώση καθώς οι περιορισμοί ταξιδιών παραμένουν σε ισχύ. Η εναέρια κυκλοφορία επιβατών είναι 70% χαμηλότερη από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών.

Όμως η ζήτηση έχει αυξηθεί σε άλλους τομείς, χάρη εν μέρει στη μετάβαση της εργασίας και κατανάλωσης περισσότερων από το σπίτι.

Καθώς οι καταναλωτές αγοράζουν περισσότερα στο διαδίκτυο, έχει αυξηθεί η ζήτηση για φορτηγά και φορτηγά παράδοσης καυσίμου, καθώς και φορτηγά πλοία και φορτηγά τρένα.

Η έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου προκάλεσε επίσης μια αύξηση στην πλαστική συσκευασία, η οποία φτιάχνεται με προϊόντα πετρελαίου.

Ωστόσο, η ζήτηση πετρελαίου εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από τα επίπεδα πριν από την πανδημία και η αργή οικονομική ανάκαμψη θα καθυστερήσει την πλήρη ανάκαμψη της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης για τα επόμενα χρόνια, προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τον περασμένο μήνα.

"Θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερες αποτυχίες στην εξάπλωση του ιού ή των εμβολιασμών, προκαλώντας μείωση των τιμών, αν και δεν θα είναι άλλη μια κρίση", πρόσθεσε η κ. Hari.

ΤιμέςΠΕΤΡΕΛΑΙΟπανδημία
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα