Τραμπ: Ξεκινά η δίκη στη Γερουσία

18:01 8/2/2021 - Πηγή: Reporter

Σε ένα 24ωρο ξεκινάει η δίκη του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στην Γερουσία, για την βίαιη εισβολή στο Καπιτώλιο, με τους περισσότερους Αμερικανούς να πιστεύουν πως πρέπει να καταδικαστεί.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, των ABC News»/ Ipsos, το 56% των Αμερικανών πιστεύουν

ότι ο Τραμπ πρέπει να καταδικαστεί, έτσι ώστε να σταματήσουν και οι μελλοντικές του βλέψεις στην πολιτική. Από την άλλη πλευρά, ένα 43%, πιστεύουν πως πρέπει να αθωωθεί.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τις δημοσκοπήσεις, είναι γεγονός ότι, ο Ντόναλντ Τραμπ, γράφει ιστορία, αφού είναι ο πρώτος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία που παραπέμπεται σε δίκη δύο φορές.

Σύμφωνα με την νομική του ομάδα, ο Τραμπ δεν πρόκειται να καταθέσει ενόρκως στη δίκη του που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη(8/2).

Η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς πια, Βουλή των Αντιπροσώπων κατηγορεί τον Ρεπουμπλικάνο δισεκατομμυριούχο ότι, με τους ισχυρισμούς του για εκλογική νοθεία στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ενθάρρυνε τη βία αφυπνίζοντας τους υποστηρικτές του να εισβάλλουν στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Ο Τραμπ θα καταδικαστεί εφόσον τα 2/3 της Γερουσίας (δηλαδή 67 Γερουσιαστές) ψηφίσουν υπέρ της καταδίκης του.

Στην περίπτωση αυτή, οι γερουσιαστές έχουν το δικαίωμα να του απαγορεύσουν δια παντός να αναλάβει οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα.

Η νομική ομάδα του Τραμπ πρόκειται να απορρίψει την εναντίον του υπόθεση ως αντισυνταγματική, υποστηρίζοντας ότι πλέον είναι ένας ιδιώτης.

Για τους δικηγόρους του, η Γερουσία δεν μπορεί πια να δράσει εναντίον του καθώς «ο Τραμπ δεν διατηρεί δημόσιο αξίωμα από το οποίο θα μπορούσε να καθαιρεθεί».

Να σημειωθεί, πως για να καταδικαστεί ο Τραμπ, αρκούν οι ψήφοι των 50 Δημοκρατικών Γερουσιαστών και της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

ΤραμπΗΠΑΔΙΚΗγερουσίαΚαπιτώλιο
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα