Οι κανόνες μετά το καλοκαίρι: Πιο αυστηρό πλαίσιο για ανεμβολίαστους

Η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να εντάξει άλλες επαγγελματικές ομάδες, πλην των υγειονομικών, στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ωστόσο, προτίθεται να επιβάλλει υποχρεωτικά τεστ σε όλους τους ανεμβολίαστους εργαζομένους, με δική τους μάλιστα επιβάρυνση.

Καθώς είναι ξεκάθαρο πως ο Σεπτέμβριος θα βρει τη χώρα με μεγάλο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων, η κυβέρνηση σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη (12/8) απέκλεισε το ενδεχόμενου νέου lockdown,

ωστόσο, ανέφερε πως θα υπάρχουν περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους.

"Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους. Η οικονομία θα λειτουργήσει, η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή και η απάντηση στο πρόβλημα της μετάλλαξης Δ δεν είναι το lockdown, είναι ο εμβολιασμός και η στοιχειώδης προστασία και η κοινή λογική", είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

Πρώτη επιλογή είναι λοιπόν ο εμβολιασμός, αλλά όσοι δεν το πράξουν θα πρέπει τουλάχιστον να είναι προσεκτικοί για να προστατεύσουν τους ίδιους, αλλά και τους γύρω τους. Για να διασφαλιστεί, όμως, ο περιορισμός της διασποράς του ιού, θα επιβληθούν κάποια μέτρα ιδιαίτερα στους εργασιακούς χώρους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους μετά από εργαστηριακά τεστ, το κόστος των οποίων θα βαρύνει τους ίδιους. Ηδη για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς έχει ανακοινωθεί ότι θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο εργαστηριακά τεστ με δικές τους δαπάνες.

Δεδομένου ότι το μέσο κόστος ενός rapid test είναι 20 ευρώ, το κόστος για τον μη εμβολιασμό ανέρχεται στα 80 ευρώ το μήνα. Για να το αποφύγει ο εργαζόμενος θα πρέπει να υποβληθεί σε τεστ στις μονάδες του ΕΟΔΥ. Ή φυσικά να εμβολιαστεί,

Σε περίπτωση που ο δημόσιος ή ο ιδιωτικός υπάλληλος, που δεν έχει εμβολιαστεί, δεν υποβληθεί στον υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο και δεν δηλώσει το αποτέλεσμά του στις αντίστοιχες ηλεκτρονικές πλατφόρμες (στην «Εργάνη» οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και στην «Απογραφή» οι δημόσιοι υπάλληλοι) τότε θα επιβάλλονται οι ποινές που προβλέπονται για τις ειδικές κατηγορίες για τις οποίες ισχύει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός: Η ποινή αυτή είναι αναστολή εργασίας και στέρηση μισθού για όσο αρνείται ο εργαζόμενος να εμβολιαστεί

Σε ό,τι φορά άλλες δραστηριότητες, το γενικό πλαίσιο θα είναι όμοιο με αυτό που ισχύει και σήμερα. Οι εμβολιασμένοι θα έχουν πρόσβαση παντού, ενώ οι ανεμβολίαστοι όχι. Θα παραμείνει για παράδειγμα η απαγόρευση εισόδου σε κλειστούς χώρους εστίασης για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να εξειδικευτούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου από τους αρμόδιους υπουργούς, τόσο για τα νοσοκομεία, τα σχολεία, την εστίαση, αλλά και τους εργασιακούς χώρους.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΕμβολιασμοίΚυβέρνηση
Keywords
Τυχαία Θέματα