ΕΝΦΙΑ: Απαλλαγές για πυρόπληκτους-Τα σημεία που χρήζουν προσοχής στις αιτήσεις

Τα ακίνητα (κτίσματα, οικόπεδα, αγροκτήματα), που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα λόγω των πρόσφατων πυρκαγιών απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για μία τριετία, δηλαδή για τα έτη 2021, 2022 και 2023, σύμφωνα με τα κυβερνητικά ανακοινωθέντα. Ενώ, εξ' ολοκλήρου θα απαλλαγούν από το φόρο για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους για φέτος όλοι κάτοικοι των δήμων Μαντουδίου – Λίμνης- Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας

Ευβοίας.

Η συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να δρομολογηθεί, σε πρώτο στάδιο, μέσα από την ίδια πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), και έπειτα θα επιβεβαιώνεται μέσω εξέτασης του φακέλου από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η εν λόγω πλατφόρμα (arogi.gov.gr) πρόκειται να ενεργοποιηθεί έως τις 18 Αυγούστου και μέσω αυτής οι πληττόμενοι θα υποβάλουν αίτηση ούτως ώστε να αποζημιωθούν. Η πλατφόρμα θα συνδεθεί με το περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ (έντυπο Ε9 ) προκειμένου να δοθεί στο φυσικό πρόσωπο/επιχείρηση η δυνατότητα να εντοπίζει αυτομάτως το ακίνητο που έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές.

Αρχικά, οι πυρόπληκτοι θα επωμιστούν την ευθύνη να επιλέξουν εκ των τριών κατηγοριών που θα είναι διαθέσιμες, ανάλογα με το μέγεθος της ζημίας που έχουν υποστεί.

Άπαξ και υποβάλουν την αίτηση για αποζημίωση, αυτόματα ο ΕΝΦΙΑ θα μηδενίζει για το ένα ή παραπάνω ακίνητα που έχουν ζημιωθεί.

Στην περίπτωση αυτή, η Αρχή θα γνωστοποιεί στον φορολογούμενο την έκδοση μηδενικού εκκαθαριστικού, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που ο ίδιος έχει δηλώσει.

Ακολούθως, έπειτα από τη μελέτη του φακέλου από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών θα πιστοποιείται εάν πράγματι οι πληττόμενοι είχαν δικαίωμα στην εν λόγω απαλλαγή φόρου ακινήτου για τα δηλωθέντα ακίνητα. Στην περίπτωση ψευδών δηλώσεων, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να καταβάλουν εκ των υστέρων το φόρο.

Αναφορικά με αγροτεμάχια και κτίσματα που δεν κρίνονται πληττόμενα, οι κάτοικοι των περιοχών, οι οποίες επηρεάστηκαν από τις πυρκαγιές, θα καταβάλλουν κανονικά το φόρο.

Για ποιους ισχύει η πλήρης απαλλαγή;

Δεν υποχρεούνται να υποβάλουν κάποια αίτηση καθώς θα εκδοθεί υπουργική απόφαση, η οποία θα προβλέπει την πλήρη απαλλαγή τους από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ για το 2021, οι κάτοικοι των δύο δήμων της Εύβοιας, Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού.

Υπενθυμίζεται ότι οι πυρόπληκτες επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί πλήρως ή έστω έχουν υποστεί ζημίες που δεν τις καθιστούν λειτουργικές, δεν υποχρεούνται να αποπληρώσουν το επιστρεπτέο μέρος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Η απαλλαγή δύναται να γίνει με έκδοση σχετικής βεβαίωσης, έπειτα από εξέταση της ζημίας από τις αρμόδιες επιτροπές των Περιφερειών.

ΕΝΦΙΑΠυρκαγιέςπυρόπληκτοι
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΝΦΙΑ, Απαλλαγές, -Τα,enfia, apallages, -ta