Οι εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων συμβάλλουν στο εμπάργκο κατά της Ρωσίας

22:19 5/3/2022 - Πηγή: Reporter

Αρκετές μεγάλες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ανέστειλαν προσωρινά τις λειτουργίες τους από και προς τη Ρωσία εν μέσω της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Οι αναστολές λειτουργίας είναι αποτέλεσμα αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία που επιβλήθηκαν από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Οι διεθνείς κυρώσεις στοχεύουν τους ρωσικούς τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Maersk: Η σταθερότητα και η ασφάλεια

των λειτουργιών επηρεάζονται από τις κυρώσεις

Ο δανικός γίγαντας ναυτιλίας, που ειδικεύεται στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων και εφοδιαστικής αλυσίδας, Maersk δήλωσε ότι διακόπτει προσωρινά τις νέες κρατήσεις εντός θαλάσσιου, αεροπορικού και διηπειρωτικού σιδηροδρόμου προς και από τη Ρωσία, επειδή η σταθερότητα και η ασφάλεια των δραστηριοτήτων της επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα.

Από την αναστολή κρατήσεων από/προς τη Ρωσία εξαιρούνται τα τρόφιμα, οι ιατρικές και ανθρωπιστικές προμήθειες.

Η αναστολή ξεκίνησε την 1η Μαρτίου 2022 και καλύπτει όλα τα ρωσικά λιμάνια πύλης.

«Παρακολουθούμε στενά την συνεχώς εξελισσόμενη κατάσταση με τις κυβερνήσεις που επιβάλλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τις τακτικές προσαρμογές που γίνονται στον κατάλογο των περιορισμών. Έχοντας αυτό κατά νου, βλέπουμε τώρα τη σαφή ανάγκη δημιουργίας νέων και αναθεώρησης των υφιστάμενων διαδικασιών αποδοχής και διεκπεραίωσης συμφωνιών», δήλωσε η Maersk.

«Αρχίζουμε επίσης να βλέπουμε την επίδραση στις παγκόσμιες ροές της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως καθυστερήσεις και κράτηση φορτίου από τις τελωνειακές αρχές σε διάφορους κόμβους μεταφόρτωσης – συνολικά με αποτέλεσμα απρόβλεπτες λειτουργικές επιπτώσεις».

«Για φορτία που βρίσκονται ήδη στη θάλασσα και συμφωνίες που πραγματοποιήθηκαν πριν από την ανακοίνωση αυτής της αναστολής, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα παραδώσουμε στον προορισμό τους. Θα συνεχίσουμε να αγκυροβολούμε στη Ρωσία, αν και δεν θα δεχόμαστε νέες συμφωνίες εκτός και αν ανήκουν στις κατηγορίες εξαιρέσεων που αναφέρονται παραπάνω», πρόσθεσε η εταιρεία.

Σημείωσε επίσης ότι αναμένονται σημαντικές καθυστερήσεις, καθώς χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Γερμανία εμποδίζουν τα πλοία που ταξιδεύουν προς τη Ρωσία σε αναζήτηση εμπορευμάτων υπό περιορισμούς.

MSC: Προσωρινή διακοπή σε όλες τις αποστολές που σχετίζονται με τη Ρωσία

Ομοίως, η μεγάλη ελβετική ναυτιλιακή εταιρεία εμπορευματοκιβωτίων MSC (Mediterranean Shipping Company) εισήγαγε την 1η Μαρτίου «προσωρινή στάση σε όλες τις κρατήσεις φορτίου προς/από τη Ρωσία, καλύπτοντας όλες τις περιοχές πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένων της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Ρωσικής Άπω Ανατολής».

Η εταιρεία είπε ότι θα συνεχίσει να δέχεται και να ελέγχει συμφωνίες για παράδοση βασικών αγαθών, όπως τρόφιμα, ιατρικό εξοπλισμό και ανθρωπιστικά είδη.

«Η MSC παρακολουθεί στενά τις συμβουλές των κυβερνήσεων σχετικά με νέες κυρώσεις, μετά τη εισβολή του Φεβρουαρίου 2022 στην Ουκρανία, και εκμεταλλεύεται ναυτιλιακές και εσωτερικές υπηρεσίες προς και από τη Ρωσία σε πλήρη συμμόρφωση με τα διεθνή μέτρα κυρώσεων που ισχύουν γι' αυτήν», δήλωσε η MSC.

CMA CGM: Διακοπή λειτουργιών «για το συμφέρον της ασφάλειας»

Η γαλλική εταιρεία ναυτιλίας και εφοδιαστικής CMA CGM αποφάσισε επίσης να αναστείλει όλες τις κρατήσεις από και προς τη Ρωσία την 1η Μαρτίου επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια.

«Όλοι οι υπάλληλοί μας στην Ουκρανία είναι ασφαλείς και εργάζονται από το σπίτι. Συνεχίζουμε να διασφαλίζουμε συνεχή επαφή μαζί τους. Λαμβάνουμε επίσης όλα τα απαραίτητα μέτρα για τους ναυτικούς μας», ανέφερε η CMA CGM.

«Αυξήσαμε τα επίπεδα συναγερμού μας και λάβαμε προληπτικά μέτρα για την προστασία των πληροφοριακών μας συστημάτων».

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία ανέστειλε όλα τα αγκυροβόλια πλοίων καθώς και τις συμφωνίες για φορτία από και προς την Ουκρανία.

Και η Hapag-Lloyd στη «μάχη»

Η γερμανική ναυτιλιακή εταιρεία τακτικών γραμμών Hapag-Lloyd ανακοίνωσε στις 24 Φεβρουαρίου την απόφασή της να σταματήσει τις λειτουργίες από και προς την Ουκρανία, καθώς και από και προς τη Ρωσία προσωρινά.

Την περασμένη εβδομάδα έκλεισε και το γραφείο της στην Οδησσό.

Οι αποστολές που ήταν ήδη καθ' οδόν προς αυτές τις δύο χώρες έχουν εκτραπεί σε άλλα λιμάνια. Όπως έγινε γνωστό, όλο το φορτίο που κατευθυνόταν προς την Οδησσό εκφορτώθηκε στην Κωνστάντζα της Ρουμανίας και όλο το φορτίο με προορισμό το Νοβοροσίσκ εκφορτώθηκε στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας.

ONE: Οι επιχειρήσεις σε Ουκρανία, Ρωσία διακόπηκαν

Η Ocean Network Express (ONE) που εδρεύει στη Σιγκαπούρη — μια κοινοπραξία επιχειρήσεων γραμμής εμπορευματοκιβωτίων τριών ιαπωνικών αερομεταφορέων — Kawasaki Kisen Kaisha (K Line), Nippon Yusen Kabushiki Kaisha (NYK) και Mitsui O.S.K. Lines (MOL) — ενημέρωσε ότι οι δραστηριότητές της στην περιοχή έχουν διακοπεί.

Πρόσθεσε ότι η ικανότητα της εταιρείας να ολοκληρώσει τη μεταφορά των αποστολών σε ορισμένους προορισμούς παρεμποδίζονται ή είναι πιθανό να γίνουν.

Ως εκ τούτου, η ONE ανέστειλε την αποδοχή συμφωνιών από και προς την Οδησσό της Ουκρανίας και το Νοβοροσίσκ της Ρωσίας στις 28 Φεβρουαρίου.

Η εταιρεία ανέστειλε επίσης την αποδοχή περαιτέρω συμφωνιών από και προς την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, αλλά είπε ότι συνεχίζει να αξιολογεί τη λειτουργική σκοπιμότητα.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝΡωσίαΟυκρανίαπόλεμος
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσίας,rosias