Ο τραγικός απολογισμός της πρώτης ημέρας του ρωσο-ουκρανικού πολέμου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ρωσική εισβολή στις πόλεις της Ουκρανίας κι ενώ ΗΠΑ, Ε.Ε., ΝΑΤΟ, Μεγάλη Βρετανία και σύμμαχοι προχωρούν ο ένας μετά τον άλλο στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Νέα διευρυμένη λίστα κυρώσεων εναντίον της Μόσχας έχουν στα σκαριά οι ηγέτες της ΕΕ. Δείτε την ΕΔΩ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τονίζοντας πως ο δυτικός κόσμος θα «χτυπήσει» το ρούβλι, περιορίζοντας

τις δουλειές της Ρωσίας σε όλα τα νομίσματα.

Το Κρεμλίνο, ωστόσο, δείχνει να μην πτοείται τονίζοντας πως είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης της Ουκρανίας.

Το χρονικό της πρώτης ημέρας των εχθροπραξιών

Η πρώτη ημέρα της επιχείρησης χαρακτηρίστηκε «επιτυχής» από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Μέσα σε λίγες ώρες έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, προκαλώντας την οργή της διεθνούς κοινότητας.

Η επίθεση ξεκίνησε τα ξημερώματα, αφού ο Πούτιν αναγνώρισε τη Δευτέρα την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών, φιλορωσικών περιοχών του Ντονμπάς.

Στις 2 το μεσημέρι ξεκίνησε το «σφυροκόπημα» του Κιέβου, με αερομαχίες και στρατό που από τη Λευκορωσία προωθήθηκε στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Μάχες μαίνονταν για αρκετή ώρα στο αεροδρόμιο Αντόνοφ λίγα χιλιόμετρα από το Κίεβο το οποίο έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων. Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ πέρασε επίσης στον έλεγχο της Ρωσίας.

Οι πληροφορίες για τους νεκρούς

Το πρωί της Πέμπτης, ένας σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης είπε ότι «περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, δεκάδες τραυματίστηκαν» ενώ υπήρχαν και «περίπου 10 νεκροί άμαχοι». Μόνο στην περιοχή της Οδησσού, ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 18 νεκρούς σε ένα χωριό, από τα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας.

Αργά απόψε, οι αρχές της Χερσώνας ανακοίνωσαν ότι 13 άμαχοι και 9 στρατιώτες σκοτώθηκαν. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε αργά απόψε ότι οι νεκροί της σημερινής ημέρας ανέρχονται σε 57 και οι τραυματίες σε 169 σε όλη τη χώρα.

ΠουτινΖελένσκιΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα