Το νέο πακέτο κυρώσεων του Μπάιντεν κατά της Μόσχας

«Ο Πούτιν επέλεξε αυτόν τον πόλεμο», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στο νέο έκτακτο διάγγελμά του, όπου ανακοίνωσε το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την επίθεση στην Ουκρανία και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις στη Μόσχα ως απάντηση στην εκτεταμένη εισβολή.

«Ο Πούτιν είναι ο επιτιθέμενος. Ο Πούτιν επέλεξε αυτόν τον πόλεμο. Και τώρα αυτός και η χώρα του θα υποστούν τις συνέπειες», είπε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν.

«Πρόκειται για μια προμελετημένη επίθεση», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Ο Πούτιν το σχεδίαζε αυτό εδώ και μήνες».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε επίσης ότι οι νέες κυρώσεις θα στοχεύουν τέσσερις ακόμη ρωσικές τράπεζες, που δεν συμπεριλήφθηκαν στην πρώτη δόση των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της VTB, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

«Αυτό θα κοστίσει ακριβά στη ρωσική οικονομία τόσο άμεσα όσο και με την πάροδο του χρόνου», ανέφερε ακόμη ο Μπάιντεν για τις νέες κυρώσεις.

{https://twitter.com/POTUS/status/1496918723449470976}

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ «δεν πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή τη στιγμή», εν μέσω ανησυχιών ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλέσει απότομα υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου. Ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει επιπλέον ποσότητες πετρελαίου από το στρατηγικό απόθεμα εάν χρειαστεί, καθώς η κυβέρνησή του παρακολουθεί στενά την ενεργειακή βιομηχανία.

«Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να περιορίσω τις συνέπειες που νιώθει ο αμερικανικός λαός στις τιμές της βενζίνης», είπε ο Μπάιντεν και συμπλήρωσε: «Αλλά αυτή η επιθετικότητα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη».

Σημείωσε ακόμη ότι αναπτύσσει περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα στη Γερμανία ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ τόνισε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα σταλούν εντός της Ουκρανίας. «Οι δυνάμεις μας δεν εμπλέκονται και δεν θα εμπλακούν στη σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε: «Οι δυνάμεις μας δεν πηγαίνουν στην Ευρώπη για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αλλά για να υπερασπιστούν τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και να καθησυχάσουν αυτούς τους συμμάχους στα ανατολικά».

Θα «χτυπήσουμε» το ρούβλι

Παράλληλα, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι σε συμφωνία με τους ηγέτες της G7, ο δυτικός κόσμος θα «χτυπήσει» το ρούβλι, το οποίο είχε ήδη σημαντικές απώλειες σήμερα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία και ότι θα περιορίσει τις δουλειές της Ρωσίας σε όλα τα νομίσματα.

Αναλυτικά οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

- Περιορισμός των δυνατοτήτων της Ρωσίας να συναλλάσσεται σε δολάρια, ευρώ, λίρες και γιεν, ώστε να μην είναι μέρος της παγκόσμιας οικονομίας

- Περιορισμός της ικανότητας χρηματοδότησης και ανάπτυξης του ρωσικού στρατού (σ.σ. εννοώντας την αμυντική βιομηχανία)

- Περιορισμός της ικανότητας ανταγωνισμού σε επίπεδο υψηλής τεχνολογίας με την απαγόρευση παροχής πρώτων υλών

- Κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες, πρόσωπα και εταιρείες που μαζί κατέχουν περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία

Τζο ΜπάιντενΒλαντιμιρ ΠούτινΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑΗΠΑVTB
Keywords
Τυχαία Θέματα