Ο Πούτιν συγχαίρει τον «ακριβό του φίλο» Σι Τζινπίνγκ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έσπευσε να συγχαρεί τον «ακριβό του φίλο», όπως τον χαρακτηρίζει, Σι Τζινπίνγκ, για την επανεκλογή του στην προεδρία της Κίνας.

Ο Σι εξασφάλισε μία τρίτη θητεία, γεγονός πρωτόγνωρο για τη σύγχρονη Κίνα και πλέον βαδίζει στα χνάρια του Μάο.

«Η Ρωσία εκτιμά σε μεγάλο βαθμό την προσωπική σας συμβολή στην ενίσχυση των σχέσεων συνολικής σύμπραξης και στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας. Είμαι βέβαιος ότι ενεργώντας μαζί θα διασφαλίσουμε την ανάπτυξη μιας

εποικοδομητικής σε πολλούς τομείς ρωσοκινεζικής συνεργασίας» ανέφερε ο Πούτιν σε μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο, προσθέτοντας: «Θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε το κοινό μας έργο όσον αφορά τα πιο σημαντικά θέματα της περιφερειακής και διεθνούς ημερήσιας διάταξης».

Όπως επεσήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, η επανεκλογή του Σι για μια τρίτη θητεία στην κινεζική προεδρία -κάτι άνευ προηγουμένου- «δείχνει την αναγνώριση της αξίας σας ως επικεφαλής του κράτους, όπως και την υποστήριξη στην πολιτική σας υπέρ της μεγαλύτερης κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας και της προστασίας των εθνικών συμφερόντων στη διεθνή σκηνή».

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Μόσχα προσπαθεί να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Κίνα, καθώς οι δύο χώρες διανύουν περίοδο ισχυρών εντάσεων με τις ΗΠΑ. Το Πεκίνο δεν έχει ούτε καταδικάσει, ούτε υποστηρίξει ρητά την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, προσφέροντας ταυτοχρόνως διπλωματική υποστήριξη στη Μόσχα και ζητώντας την επίλυση της σύγκρουσης.

Η δεδομένη χρονική στιγμή θεωρείται κομβική για το μέλλον παγκοσμίως, καθώς υπάρχουν πληροφορίες πως η Κίνα μπορεί να δώσει όπλα στη Ρωσία γεγονός που θα αλλάξει τα δεδομένα. Ευρώπη και ΗΠΑ παρακολουθούν τις εξελίξεις με ανησυχία.

ΠουτινΣι ΤζινπίνγκΚίναΡωσία
Keywords
Τυχαία Θέματα