Ντέρμπι στην Κεντροαριστερή «πολυκατοικία»- Οι πρώτες κινήσεις Τσίπρα-Ανδρουλάκη

Το διακύβευμα της πρώτης θέσης δεν θα υπάρχει στις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου και το ενδιαφέρον ασφαλώς εστιάζεται στην κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, στο πόσους βουλευτές θα βγάλει η ΝΔ και φυσικά στο αν θα

μπουν άλλα κόμματα στη Βουλή, πέραν των πέντε που πήραν πάνω από 3% στις 21 Μαϊου.

Η κατάρρευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει σοκ στην Κουμουνδούρου και έχει ανοίξει την όρεξη στη Χαριλάου Τρικούπη που πιστεύει πως μπορεί να αυξήσει το 11,6% που πήρε το ΠΑΣΟΚ.

Κορυφαία στελέχη της δηλώνουν βέβαια πως η δεύτερη θέση δεν πρέπει να τεθεί ως διακύβευμα. Θεωρούν πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κινηθεί με λογική αύξησης του ποσοστού του μεν, αλά να μη βιαστεί να θέσει ως στόχο το να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό μπορεί να γίνει σε δεύτερο χρόνο, ας πούμε στις ευρωεκλογές το καλοκαίρι του 2024. Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποια άλλα στελέχη που ζητούν φουλ επίθεση από τώρα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πως ακόμα και μετά το τραγικό αποτέλεσμα της 21ης Μαϊου, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά με προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Η διαχείριση της στρατηγικής ήττας που υπέστη στις 21 Μαϊου δεν είναι εύκολη. Ως πρώτη αντίδραση, πάντως, υπάρχει η ενότητα και το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει στην ηγεσία του κόμματος. Μετά τις δεύτερες εκλογές είναι άγνωστο τι θα γίνει, αλλά τώρα ο Τσίπρας παραμένει και αυτό είναι μάλλον λογικό, καθώς διαφορετικά θα υπήρχε εικόνα διάλυσης και κίνδυνος ολικής κατάρρευσης.

Δεν είναι εύκολο να βρεις νέο αρχηγό σε μία εβδομάδα και παρότι ο Τσίπρας αποδοκιμάστηκε έντονα και ουσιαστικά έχει κριθεί από τους πολίτες, μένει μέχρι νεοτέρας.

Και μένει μάλιστα με μία δήλωση επιθετική απέναντι σε όμορες δυνάμεις για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ουσιαστικά κατηγορεί ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ πως δεν είχαν λογική συνεργασίας και αυτό τροφοδότησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε την ευκαιρία και μπήκε άμεσα στη λογική σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, βγάζοντας μία σκληρή ανακοίνωση, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει την αυτοκριτική του και να "κοιτάξει στον καθρέφτη" για τις ευθύνες. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι "χορηγός" του Μητσοτάκη και ο φόβος μην επιστρέψει ο Τσίπρας έδωσε τόσο μεγάλο ποσοστό στη ΝΔ.

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρεί πως το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που μπορεί να αποτελέσει πραγματικό αντίβαρο στις δεξιές πολιτικές που θα συνεχίσει να εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία.

Το ντέρμπι λοιπόν στην κεντροαριστερή πολυκατοικία μόλις ξεκίνησε. Μη βιάζεστε, όμως... Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα παιχτεί μόνο το πρώτο ημίχρονο. Το ποιος τελικά θα επικρατήσει ως δεύτερη δύναμη στη χώρα είναι κάτι που ασφαλώς δεν μπορεί να κριθεί μέσα σε 30 ημέρες.

Τέλος, να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης προφανώς... απολαμβάνει ως θεατής τη σύγκρουση. Αλλά έχει και μία μικρή ανησυχία για το αν θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση περαιτέρω ανόδου να του πάρει ψηφοφόρους.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΣΥΡΙΖΑΠασοκΤσίπραςΑνδρουλάκηςεκλογέςεκλογές 2023
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα