DBRS: Πιθανή η αναβάθμιση της Ελλάδας μετά τις επόμενες εκλογές

Μια σταθερή κυβέρνηση θα αυξήσει τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, σημειώνει η DBRS στον απολογισμό των εκλογών της 21ης Μαΐου, ενώ παράλληλα δίνει έμφαση στο γεγονός ότι οι επαναληπτικές εκλογές θα φέρουν μια περίοδο σταθερότητας στη χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι η Νέα Δημοκρατία

καταφέρει να κρατήσει το ποσοστό της και ότι παραμείνει υψηλός ο αριθμός των κομμάτων που δεν θα φτάσουν στο όριο του 3%.

Πιο αναλυτικά, ο οίκος σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα βίωσε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής και οικονομικής πολιτικής σταθερότητας, παρά τις προκλήσεις της πανδημίας και της επακόλουθης ενεργειακής κρίσης, εκτιμώντας παράλληλα ότι η πιθανή νίκη της ΝΔ θα της δώσει εντολή να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων, αυξάνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης.

Συνεχίζοντας, ο οίκος εκτιμά ότι οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης από τις αναμενόμενες δαπάνες ύψους 30,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, συμβάλλουν στην πιθανή βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «θεωρούμε ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που αυξάνουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας αποτελούν ισχυρούς παράγοντες που συμβάλλουν στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας».

Η DBR εκφράζει την άποψη ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει τη δημοσιονομική της πειθαρχία, «ωστόσο παραμένουν οι καθοδικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με βαρίδια του παρελθόντος όπως ο πολύ υψηλός δείκτης δημόσιου χρέους και το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα σε σύγκριση με τους ομολόγους της στη ζώνη του ευρώ».

«Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα σηματοδοτεί τη συνέχεια της πολιτικής και τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας που θα μπορούσε να αυξήσει την οικονομική ανάπτυξη», αναφέρει η Νίκολα Τζέιμς, συνεπικεφαλής αξιολόγησης παγκόσμιων κρατικών αξιόχρεων (Co-Head of Global Sovereign Ratings) της DBRS Morningstar. «Παρά τις συνεχιζόμενες οικονομικές προκλήσεις παγκοσμίως, η ανάπτυξη των επενδύσεων στην Ελλάδα θα μπορούσε φέτος να ξεπεράσει τις προσδοκίες».

DBRSΕΛΛΑΔΑεκλογές 2023ΟΙΚΟΝΟΜΙΑεπενδυτική βαθμίδα
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα