ΜμΕ: Η ολιστική στήριξη vs της παραίνεσης «ας μεγαλώσουν»

“Σήμα” για τη ολιστική στήριξη των ΜμΕ δίνουν οι εκπρόσωποί τους καθώς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργούν πάνω από 22 εκατομμύρια πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Μάλιστα, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, το 93%, είναι επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 εργαζόμενους.

Αυτό τόνισαν οι ομιλητές στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, που διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο, από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας

(ΕΑΑ), τη ΓΣΕΒΕΕ και το Economist, με κεντρικό καλεσμένο τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρ. Ολάντ.

“Οι νέοι επιχειρηματικοί πρωταθλητές που χρειάζεται η Ευρώπη για να ανταγωνιστεί τους γίγαντες των ΗΠΑ και της Κίνας, δεν θα γεννηθούν μεγάλοι. Θα ξεκινήσουν από μικρές, τοπικές προσπάθειες – που με την κατάλληλη στήριξη θα μπορέσουν να αναπτυχθούν γρήγορα και να μεγαλώσουν.

Μακάρι ανάμεσα σε αυτούς, να έχουμε στην Ευρώπη την επόμενη Google η Amazone. Στο μεταξύ, όμως, ξέρουμε ότι η δύναμή μας – η κινητήριος δύναμη της ευρωπαϊκής οικονομίας – είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της. Ας φροντίσουμε αυτές να βρεθούν στο επίκεντρο και όχι στο περιθώριο των αναπτυξιακών πολιτικών της νέας περιόδου” τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μιλώντας στην έναρξη του 2ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τη Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με κεντρικό ομιλητή τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, που βρίσκεται στην Ελλάδα προσκεκλημένος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και του Economist.

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ σημείωσε στην ομιλία του ότι η νέα Ευρωπαϊκή ηγεσία, “θα αποφασίσει αν θα αυξήσουμε τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, αν θα αξιοποιήσουμε την κοινή δανειοληπτική ικανότητα της Ευρώπης, αν θα δημιουργήσουμε κοινούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς – στο πρότυπο του Ταμείου Ανάκαμψης – για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος: την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ψηφιακή μετάβαση, την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, την αναζωογόνηση της παραγωγικής βάσης, αλλά και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους της Ευρώπης, τη μείωση αλλά και την πρόληψη των ανισοτήτων.”

Συμπλήρωσε, δε, ότι “η ενδυνάμωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι αναπόσπαστο μέρος αυτής της προσπάθειας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που ενσωματώνουν τις αξίες και τις αρχές, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η ευημερία της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες. Πρέπει να βρεθούν στην αιχμή των αλλαγών, για την ανάπτυξη και την ευημερία της επόμενης μέρας.

Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες, τους περιορισμούς, αλλά και τις δυνατότητες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.”

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΕΑ “σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ευρώπη – το 93% – είναι επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 εργαζόμενους.

Επιχειρήσεις που προσπαθούν, με εξαιρετικά περιορισμένους πόρους, να παρέχουν ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Να υποστηρίξουν και να επεκτείνουν τις πωλήσεις τους. Να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στις αγορές και στους κλάδους τους. Να διεκπεραιώσουν διοικητικά θέματα. Να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε εργαζόμενους, συνεργάτες και πιστωτές. Να συμμορφωθούν με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις και κανονιστικές απαιτήσεις.

Είναι επιχειρήσεις, που προσπαθούν να εξασφαλίσουν κεφάλαια για την ανάπτυξή τους: παλεύοντας ενάντια στην απροθυμία του τραπεζικού συστήματος, στις σύνθετες απαιτήσεις και διαδικασίες ένταξης σε προγράμματα ενίσχυσης, στην απουσία εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης.

Είναι επιχειρήσεις που αγωνιούν για το πώς θα καταφέρουν να συμβαδίσουν με την τεχνολογική εξέλιξη, με τις ανάγκες της πράσινης μετάβασης. Για το πώς θα βρουν εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, για να υποστηρίξει τις ανάγκες τους – σε ένα περιβάλλον που πάσχει από έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων.

Η απάντηση στις αγωνίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν μπορεί να είναι: «ας μεγαλώσουν».

Το μικρό επιχειρηματικό μέγεθος δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται εξ ορισμού ως μειονέκτημα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Και ειδικά όχι σήμερα, που η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση ευνοούν τη διάχυση της γνώσης, την υιοθέτηση καινοτομιών, την εξωστρέφεια.”

Άξονες πολιτικής

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΑ, η νέα ηγεσία της ΕΕ “θα πρέπει να εφαρμόσει την αρχή του Think Small First στην πράξη και όχι στα λόγια – διασφαλίζοντας ότι κάθε νομοθέτημα θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.” Μάλιστα έθεσε μια σειρά από άξονες πολιτικής που συνιστούν μια ολιστική προσέγγιση για τις ΜμΕ.

Όπως είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου:

“Αναμένουμε να ενισχυθεί η ροή πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προγράμματα προσαρμοσμένα στα μεγέθη, την ποικιλομορφία, τους περιορισμούς, αλλά και τις δυνατότητές τους. Αναμένουμε να αυξηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι για την ενίσχυση επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες και στην ενσωμάτωση καινοτομιών, στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Αναμένουμε περισσότερες παρεμβάσεις, για τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Με πολιτικές που θα καλύπτουν όλο τον κύκλο ζωής της μικρής επιχείρησης: από την δημιουργία και την ανάπτυξη, μέχρι την παροχή δεύτερης ευκαιρίας. Αναμένουμε περισσότερες παρεμβάσεις για την απλούστευση του ρυθμιστικού και διοικητικού περιβάλλοντος. Αναμένουμε πολιτικές για την ενίσχυση της Ενιαίας Αγοράς και της Κοινής Εμπορικής Πολιτικής. Αναμένουμε στοχευμένα προγράμματα για την επανεκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τόσο των επιχειρηματιών όσο και των εργαζομένων – ώστε να μην κινδυνεύσουν από τις αλλαγές που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση.

Αναμένουμε, επίσης, στενότερη συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών με τους φορείς εκπροσώπησης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, όπως είναι τα Επιμελητήρια, στο πλαίσιο του νομοθετικού έργου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναμένουμε περισσότερα προγράμματα δικτύωσης και συμπράξεων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με ενεργοποίηση Επιμελητηρίων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των πανεπιστημίων και των ερευνητικών φορέων. Για την ανταλλαγή εμπειρίας, για τη διάχυση καινοτόμων και βέλτιστων πρακτικών, για την καλλιέργεια δεξιοτήτων.”

Καββαθάς: Οι ΜμΕ να μη σύρονται πίσω από τις μεγάλες επιχειρήσεις

Στο ίδιο μήκος και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος Γιώργος Καββαθάς υπογράμμισε στην ομιλία του την ανάγκη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βρεθούν στην αιχμή των αλλαγών, για την ανάπτυξη και την ευημερία της επόμενης μέρας καθώς είναι αυτές που ενσωματώνουν τις αξίες και τις αρχές, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η ευημερία της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες.

Αυτό σημαίνει, όπως είπε, ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες, τους περιορισμούς, αλλά και τις δυνατότητες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. “Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσδοκούν σε ένα θεσμικό περιβάλλον όπου δεν θα σύρονται πίσω από τους μεγάλους” και σε μια η Ευρώπη που θα δώσει πειστικές απαντήσεις τα επόμενα χρόνια, για μια βιώσιμη, ανθεκτική και συμπεριληπτική ανάπτυξη.

Ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κώστας Τσουτσοπλίδης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη καλείται να γίνει κιβωτός επιβίωσης σε ένα κόσμο κατακλυσμιαίων αλλαγών. Σε ένα κόσμο που οι βεβαιότητες και οι κανόνες σταδιακά υποσκάπτονται και επανέρχεται το δίκαιο του ισχυρότερου. “Το πολιτικό ερώτημα είναι εάν θα αντιμετωπίσει ο καθένας μόνος του ή όλοι μαζί τα προβλήματα” όπως σημείωσε.

Ο Φρ. Ολάντ

Στην παρέμβασή του, πάντως, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρ. Ολάντ εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν διαθέσιμα αποταμιεύσεων τα οποία δεν αξιοποιούνται επαρκώς και αποτελεσματικά για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και ενθάρρυνε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ε.Ε. που θα διευκολύνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η κυβέρνηση

Στην παρέμβασή του ο Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι: “Έχουμε 150.000 νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια. Μάλιστα, το 2020, που ήταν η χρονιά του κορωνοϊού, ιδρύθηκαν στην Ελλάδα 20.000 νέες επιχειρήσεις. Το 2016, που ήταν κανονική χρονιά και με εξαιρετικά χαμηλές τιμές ενέργειας, έκλεισαν 3.500 επιχειρήσεις, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

“Εμείς δεν κάνουμε τον διαχωρισμό μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις. Θέλουμε όλες να τα πηγαίνουν καλά. Επίσης, και οι μεγάλες επιχειρήσεις ήταν κάποτε μικρές», σημείωσε ο κ. Σκρέκας, ο οποίος αναφέρθηκε σε πολιτικές της κυβέρνησης υπό την επισήμανση ότι διευκολύνουν την καθημερινότητα των επιχειρήσεων - έφερε τα παραδείγματα παρεμβάσεων για τη μείωση των φορολογικών βαρών και την ενίσχυση της ρευστότητας με ενέργειες όπως οι επιδοτήσεις επιτοκίων.

“Πολλοί πολιτικοί πέρασαν από την Ελλάδα κάνοντας μεγάλες υποσχέσεις. Όλοι θέλουμε και 13ο και 14ο μισθό. Αυτά όμως δεν μπορούν να γίνουν αν δεν υποστηρίζονται από την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Γι' αυτό και προσπαθούμε να στηρίξουμε τη μεταποίηση, τη βιομηχανία και τον πρωτογενή τομέα”, σχολίασε ο κ. Σκρέκας, απαντώντας στην κριτική που είχε εξαπολύσει νωρίτερα από το ίδιο βήμα ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης.

Τα 2 στα 3 ευρώ που προέρχονται από τους ευρωπαϊκούς πόρους οδεύουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, σε ομιλία του στο συνέδριο για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που διοργανώνουν το ΕΕΑ, η ΓΣΕΒΕΕ και ο Economist.

Επεσήμανε ότι από το 82 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους, τα 26 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ αφορούν μόνο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και τα 19 δισ. ευρώ της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ενώ, σημαντικά κονδύλια προέρχονται και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, με βάση τα στοιχεία του ΓΕΜΗ υπάρχει θετικό ισοζύγιο στη δημιουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα.

Στο ίδιο πάνελ, ο αναπληρωτής διευθυντής για θέματα οικονομίας, στρατηγικής και πολιτικής της EBRD Peter Stanfey, είπε ότι βελτιώνεται η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, αλλά ακόμη είναι υψηλό το κόστος λόγω των επιτοκίων και είπε ότι ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός στον τραπεζικό τομέα θα είναι επωφελής για τη μείωση του κόστους δανεισμού.

Παράλληλα, δήλωσε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να επωφελούνται και από εξειδικευμένες συμβουλές, ειδικά εάν πρέπει να επεκταθούν σε εξαγωγές. Τέλος, έκανε λόγο για ανάγκη ανασυγκρότησης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς η ελληνική αγορά είναι πολυτεμαχισμένη.

Η Αντιπολίτευση

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Νίκος Παππάς, χαρακτήρισε ψευδές το ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της χώρας απολαμβάνει 45 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους. Είπε ότι μικρομεσαία επιχείρηση είναι αυτή που απασχολεί έως 250 άτομα, αλλά στην Ελλάδα το 90%- 93% των επιχειρήσεων είναι πολύ μικρές που απασχολούν έως 10 άτομα.

Χαρακτήρισε επενδυτικό λάθος αυτό που ακολουθείται με το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς όπως ανέφερε, μόνο 7 μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατάφεραν να δανειστούν από αυτό και μάλιστα για πολύ μεγάλα επενδυτικά σχέδια, με μέσο όρο τα 2- 3 δισ. ευρώ ανά σχέδιο. Και έκανε ειδική αναφορά στη μελέτη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την ανάγκη δημιουργίας Ταμείου μικροπιστώσεων.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης, ανέφερε ότι το 67% των ελληνικών επιχειρήσεων (περίπου 635.000 επιχειρήσεις) είναι μονοατομικές, γεγονός που πρέπει να αντιμετωπισθεί. Μίλησε για σοβαρό έλλειμμα ενός σοβαρού μηχανισμού για συνέργειες, συγχωνεύσεις κ.λπ. που θα φέρουν καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Έκανε επίσης λόγο για δύο ελλείμματα στο Ταμείο Ανάκαμψης, την απουσία οράματος για επενδύσεις σε υγεία, πράσινη ανάπτυξη κ.ά. και ότι απευθύνεται σε συντριπτικό βαθμό σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Και πρόσθεσε πως υπάρχει γενικά και σοβαρό έλλειμμα με τη γραφειοκρατία, την πρόσβαση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και την αδιαφάνεια. Τέλος, ζήτησε την αλλαγή των κριτηρίων από τις τράπεζες για τις ενισχύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Γιώργος Αλεξάκης

#Φρανσουά_Ολάντ #Γιάννης_Χατζηθεοδοσίου #Μικρομεσαία_επιχειρηματικότητα #Γιώργος_Καββαθάς #χρηματοδότηση
Keywords
Αναζητήσεις
mme-i-olistiki-stirixi-vs-tis-parainesis-as-megalosoun.htm
Τυχαία Θέματα