Μητσοτάκης: Μονόδρομος η αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία

17:47 3/6/2023 - Πηγή: Reporter

«Η αυτοδυναμία για τη ΝΔ είναι μονόδρομος», αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα.

Παράλληλα, ο ίδιος τονίζει πως στις εκλογές στις 21 Μαΐου νίκησαν η αλήθεια και ο ρεαλισμός, επιβραβεύτηκαν η συνέπεια λόγων και πράξεων. Για την 25η Ιουνίου, καλεί τους ψηφοφόρους του

αλλά και όλους τους πολίτες να μην αφήσουν μετέωρο το βήμα προς τη σταθερότητα που έγινε στις κάλπες της προπερασμένης Κυριακής. «Τότε κληθήκαμε να νικήσουμε, τώρα καλούμαστε να κυβερνήσουμε».

Σε σχετική ερώτηση για το εάν θα υπάρξουν αλλαγές στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει: «Το πρόγραμμά μας είναι το ίδιο. Οι στόχοι μας δεν αλλάζουν. Μιλάμε για μια παραγωγική, κοινωνική, πράσινη, ψηφιακή, δίκαιη και ισχυρή Ελλάδα. Οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές και απολύτως κοστολογημένες, ενώ και οι πολίτες νομίζω ξέρουν, από την εμπειρία αυτής της 4ετίας, ότι είμαστε συνεπείς σε αυτά που λέμε. Κεντρικά στοιχεία της πολιτικής μας είναι η αύξηση των μισθών, που παραμένουν χαμηλοί σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η μείωση των ανισοτήτων, η αναβάθμιση του ΕΣΥ και της δημόσιας παιδείας, ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος. Και, ασφαλώς, μια πατρίδα με θωρακισμένα σύνορα και δυνατή φωνή στο εξωτερικό. Με αυτούς τους στόχους διεκδικούμε την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών για ένα καλύτερο μέλλον για όλους».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει: «Για να έχουμε κυβέρνηση στις 26 Ιουνίου η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος. Όχι γιατί το λέω εγώ, αλλά γιατί το λένε τα δεδομένα και όλοι οι άλλοι. Από την πλευρά μου, έχω πει ότι δεν θα συνεργαστώ με καμία δύναμη στα δεξιά της Ν.Δ. Από την άλλη πλευρά, προτού ακόμη του ζητηθεί, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης έχει σπεύσει να αρνηθεί τόσο εμένα ως πρωθυπουργό όσο και το πρώτο κόμμα της κάλπης ως κυβέρνηση. Ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας. Συνεπώς τα πράγματα είναι ολοκάθαρα, πλέον, μπροστά στον κάθε ψηφοφόρο».

Σε σχετική ερώτηση για το εάν υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Ξέρετε ότι από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησα να συναντηθώ μαζί του. Με απέφευγε συστηματικά. Και όχι μόνο αυτό, αλλά επέμενε και επιμένει ότι δεν πρέπει να είμαι πρωθυπουργός παρά την ψήφο των πολιτών. Και θεωρεί, πλέον, τη Ν.Δ. τον κύριο αντίπαλό του. Από τη στιγμή, ωστόσο, που θα είναι πολιτικός αρχηγός με την ψήφο των πολιτών είναι αναγκαίο κάποια στιγμή να μπορούμε να συζητήσουμε. Εχουμε, εξάλλου, πολλά μπροστά μας.

Για παράδειγμα, η συνταγματική αναθεώρηση επιβάλλει ευρύτερες συναινέσεις. Επίσης, από τους πρώτους νόμους που σχεδιάζουμε είναι να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο θα ψηφίζουν οι Ελληνες του εξωτερικού. Τώρα ψήφισαν πολύ λίγοι. Ηταν ένα πρώτο βήμα, αλλά χρειαζόμαστε αλλαγές. Και για να γίνουν χρειάζονται 200 βουλευτές, όχι 180. Οπότε, προφανώς θα επιδιώξω ευρύτερες συναινέσεις, όπως έκανα και κατά τη διάρκεια της πρώτης μας θητείας. Τότε που το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη ψήφισε πολλά από τα νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση».

Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια συνέντευξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει το ζήτημα της ανοιχτής παρέμβασης του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή υπέρ του υποψηφίου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, Φερχάτ Οζγκιούρ.

ΜητσοτακηςΝΔαυτοδυναμίαεκλογές 2023
Keywords
Αναζητήσεις
mitsotakis-monodromos-i-aftodynamia-gia-ti-nea-dimokratia.htm
Τυχαία Θέματα