Μητσοτάκης από Βουλή: Είμαστε σε «πόλεμο» με τα πύρινα μέτωπα

Εκτενή αναφορά στα πύρινα μέτωπα που πλήττουν την Ελλάδα, έκανε σήμερα (24/7) από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τη δέσμευσή του ότι όσα χάσαμε από τις πυρκαγιές θα ξαναφτιαχτούν και όσοι επλήγησαν θα αποζημιωθούν.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων, σημείωσε ότι είμαστε σε πόλεμο με τις φωτιές και τις συνέπειες της κλιματικής

αλλαγής, ενώ τόνισε ότι απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετό, ενώ καμία ανθρώπινη ζωή δεν χάθηκε.

«Η σημερινή επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας μας βρίσκει να παλεύουμε με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης», τόνισε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε ότι «παρά την επέλαση της φωτιάς δεν χάθηκε καμία ζωή».

«Το φετινό καλοκαίρι μας βρίσκει με απανωτούς καύσωνες, ισχυρούς ανέμους, στη Ρόδο έχουμε επίμονους ανέμους που ξεπερνούν τα 6 μποφόρ εδώ και μέρες. Στη Ρόδο μετά τη 2η μέρα που η φωτιά είχε δείξει κάποια σημάδια ύφεσης, η φωτιά έκανε νέα μέτωπα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν οργανωμένα και εγκαίρως σε ασφαλή σημεία».

«Ευγνωμονούμε πυροσβεστική, πολιτική προστασία, ένοπλες δυνάμεις, αστυνομία, εθελοντές για την αυταπάρνησή τους. Για τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να είμαστε σε μόνιμη επιφυλακή».

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο, θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε θα αποζημιώσουμε αυτούς που επλήγησαν. Η Ρόδος αντιμετώπισε πρόβλημα στο 10% των κλινών της. Ο απολογισμός θα έρθει πλήρης, όταν κάνουμε και τον συνολικό μας απολογισμό. Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ, θα εκδηλώνεται παντού στη Μεσόγειο με μεγαλύτερες καταστροφές, η κυβέρνηση οφείλει να μην αρκείται στην όποια πρόοδο έχουμε πετύχει, αλλά να προσαρμοζόμαστε γρήγορα στις νέες συνθήκες. Η αλλαγή στο κλίμα απαιτεί και αλλαγή κουλτούρας σε όλους. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι από αυτή τη δοκιμασία το κράτος απουσιάζει. Αντίθετα, ήταν παρών», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Γεφυρώνουμε τη σχέση μας με την ελληνική διασπορά

«Αντιμετωπίζουμε ένα θέμα που βρίσκεται πάνω από τα παραταξιακά σύνορα. Ένα θέμα που πρέπει να μας ενώνει. Το πρώτο νομοσχέδιο που αίρει όλους του περιορισμούς στο δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων που κατοικούν εκτός Ελλάδος .Μακάρι αυτή η δυνατότητα συναινέσεων να τη δούμε και στην αντιμετώπιση κρίσιμων προκλήσεων όπως αυτή της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε ο πρωθυπουργός στη Βουλή όσον αφορά στη ψήφο των αποδήμων.

Παράλληλα, τόνισε πως από το 2019 η κυβέρνηση προσπάθησε δύο φορές να δώσει αυτό το δικαίωμα σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και κατοικούν στο εξωτερικό. «Αναγκαστήκαμε να κάνουμε συμβιβασμούς. «Η δεύτερη απόπειρά μας συνάντησε και πάλι την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σήμερα οι συνθήκες είναι ώριμες ώστε το βήμα αυτό να εδραιωθεί και να γίνει άλμα. Είναι κίνηση πατριωτική. Είναι πρωτοβουλία βαθιά εκσυγχρονιστική αφού η χώρα μας είναι από τις ελάχιστες που δεν είχε αυτή την πρόβλεψη. Ταυτόχρονα είναι και μια ρύθμιση βαθιά δημοκρατική», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Όλες αυτές οι δυσχέρειες αίρονται σήμερα. Πρακτικά οι απόδημοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο που κατοικούν όπως και οι Έλληνες που θα γνωρίζουν από πριν ότι εκείνη την ημέρα θα βρίσκονται εκτός Ελλάδος», ανέφερε. Και πρόσθεσε: «Το θεμέλιο είναι η δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση, η τήρηση της καθολικότητας της ψήφου. Η πρωτοβουλία απαντά σε ένα δημοκρατικό αίτημα της εποχής και σε ένα διαχρονικό αίτημα της διασποράς».

«Θα ήθελα να κάνουμε το βήμα αυτό να το κάνουμε όλοι μαζί, ιδανικά να συγκεντρώσουμε 300 ψήφους. Δεν είναι θέμα ιδεολογίας, είναι θέμα σεβασμού στον πολίτη, είναι αυτονόητη δημοκρατική υπέρβαση. Είναι και ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχουν ψηφοφόροι δύο ταχυτήτων. Θέλουμε την πιο ενεργή των αποδήμων μας στην πολιτική ζωή της χώρας», συμπλήρωσε.

«Στόχος μας να λύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο εκκρεμεί εδώ και μισό αιώνα. Να εκπληρώσουμε ένα χρέος απέναντι στους απόδημους. Συνιστά πράξη ευθύνης, αντανακλά τις προσδοκίες και τα συμφέροντα του έθνους εντός και εκτός συνόρων με σεβασμό σε όσους κρατούν ψηλά τη γαλανόλευκη παντού», πρόσθεσε.

«Γεφυρώνουμε τη σχέση μας με την ελληνική διασπορά σε κάθε γωνιά της υφηλίου. Έχουμε την ευκαιρία να προωθήσουμε μια ρύθμιση τολμηρή χωρίς κομματικό χρώμα, με πρόσημο εθνικό. Νίκη του κοινοβουλίου, νίκη της Δημοκρατίας. Σας καλώ να εγκρίνουμε όλοι μαζί την άρση όλων εμποδίων για να ψηφίζουν οι εγγεγραμμένοι που βρίσκονται στο εξωτερικό από τον τόπο κατοικίας τους, σας καλώ να το κάνουμε με ένα νόμο και ένα άρθρο», πρόσθεσε κλείνοντας την ομιλία του.

Κατά τη δευτερολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι, στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, ουδέποτε του έθεσε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, αλλά αν το έκανε θα έπαιρνε τη γνωστή απάντηση.

Συνεχίζοντας, και σε ό,τι αφορά στις φωτιές, επισήμανε ότι «ακούμε συνέχεια πού είναι τα καινούργια καναντέρ». «Σήμερα δεν υπάρχει γραμμή παραγωγής καναντέρ. Μόλις ξεκινήσει η παραγωγή για τα 515, η πρώτη που θα πάρει θα είναι η χώρα μας».

Παράλληλα, τόνισε: «Για τα ζητήματα που αφορούν τους καθαρισμούς γίνεται μια μεγάλη συζήτηση σωστή. Η δασοκάλυψη στη χώρα είναι μεγαλύτερη από το 1960 παρά τις πυρκαγιές. Όμως, όσο τα δάση εγκαταλείπονται τόσο περισσότερες δυσκολίες θα υπάρχουν για τον καθαρισμό του δάσους. Είναι μύθος ότι μπορούμε να καθαρίσουμε όλα τα δάση»

Για τις αποζημιώσεις

«Με το arogi.gov.gr οι αποζημιώσεις τρέχουν πλέον πολύ γρήγορα. Είναι τραγικό να χάνει κάποιος το σπίτι του, έχετε δίκιο, είναι η πλήρης διάλυση. Όμως, γι' αυτό λέμε πρώτα η ανθρώπινη ζωή, και για τα ζώα».

«Ήθελα να είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος για αυτά που έχουμε κάνει και λέω ο ίδιος ότι δεν είναι αρκετά και πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Από τις 100 φωτιές που ανάβουν οι 99 θα σβήσουν, αλλά η μία μπορεί να κάνει τη ζημιά. Γι' αυτό και αλλάξαμε το σχέδιο των πτητικών μέσων και πλέον πετάνε γεμάτα.

Στο Μάτι δεν πέταξε κανέναν εναέριο, τώρα σε όλα τα μέτωπα πετάνε εναέρια. Ο κάθε δήμαρχος θέλει περισσότερα, αλλά πλέον δεν υπάρχει παρέμβαση, δεν μπορεί να πάρει τηλέφωνο ένας δήμαρχος ή ένας βουλευτής και να αλλάξει κάτι. Δεν υπάρχει πολιτική παρέμβαση.

Η μεγαλύτερη σαχλαμάρα που έχει ειπωθεί ποτέ, ότι μπαίνουν οι φωτιές για να βάλουμε ανεμογεννήτριες. Στη Δυτική Αττική η φωτιά σταμάτησε εκεί όπου είναι οι ανεμογεννήτριες. Ήταν εκεί οι ανεμογεννήτριες».

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΒουλήψήφος αποδήμωνΠυρκαγιές
Keywords
Τυχαία Θέματα