Τιμές πετρελαίου: Σταθεροποιητικές τάσεις, περιορισμένη η προσφορά

Μικρές μεταβολές καταγράφουν τη Δευτέρα (24/7) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές περιμένουν νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Παράλληλα, η «σύσφιξη» της προσφοράς και οι ελπίδες για μέτρα στήριξης από την Κίνα διατηρούν το Brent

πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent ενισχύονταν νωρίτερα κατά 4 σεντς, στα 81,11 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) διαμορφωνόταν στα 77,11 δολάρια το βαρέλι, αυξημένο επίσης κατά 4 σεντς.

Τα δύο συμβόλαια αυξήθηκαν κατά 1,5% και 2,2% αντίστοιχα την περασμένη εβδομάδα, στην τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών, καθώς η προσφορά αναμένεται να μειωθεί μετά τις περικοπές του ΟΠΕΚ+. Οι μάχες κλιμακώθηκαν επίσης την περασμένη εβδομάδα στην Ουκρανία μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από μια συμφωνία, για τον ασφαλή θαλάσσιο διάδρομο με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, σχετικά με τις εξαγωγές σιτηρών.

Η άνοδος του πετρελαίου αντικατοπτρίζει «την αυστηροποίηση των συνθηκών καθώς οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία επηρεάζουν την αγορά... ακόμη και όταν η ζήτηση το καλοκαίρι ήταν κάπως ισχυρότερη για βενζίνη και καύσιμα αεροσκαφών», ανέφερε η Citi Research σε σημείωμά της. Η τράπεζα «βλέπει» ανοδική τάση για το πετρέλαιο εντός του καλοκαιριού και προέβλεψε μέση τιμή το γ’ τρίμηνο του 2023 στα 83 δολάρια το βαρέλι.

Στα βασικά μέταλλα, ο χρυσός ενισχύεται οριακά κατά 1,45 δολάρια ή 0,07% στα 1.968,05 δολάρια η ουγγιά, ενώ αντίθετα το ασήμι υποχωρεί κατά 0,11% στα 24,828 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,37% στα 3,804 δολάρια η λίβρα. Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου διαμορφώνεται στα 1,1087 δολάρια ανά ευρώ και η αντίστοιχη ευρώ - στερλίνας ανέρχεται στις 0,8639 στερλίνες ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟχρυσός
Keywords
Τυχαία Θέματα