Μικρή κινητικότητα και πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

12:36 1/9/2023 - Πηγή: Reporter

Με απώλειες ξεκινάει την πρώτη συνεδρίαση του μήνα, και την τελευταία της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αθηνών, σήμερα (1/9).

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έχει μικρή πτώση 0,19% στις 1.315,49 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 13 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης FTSE υψηλής κεφαλαιοποίησης κινείται ανοδικά κατά 0,35% στις 3.193,38 μονάδες, παρομοίως και ο τραπεζικός δείκτης κατά 0,56% στις 1.069,07 μονάδες.

Η Λεωφόρος Αθηνών ολοκλήρωσε χθες με απώλειες τον Αύγουστο σε ημερήσια

και μηνιαία βάση. Μάλιστα, η χθεσινή ήταν η δεύτερη διαδοχική πτώση για την εγχώρια αγορά, που παλεύει να συγκρατηθεί στην περιοχή των 1.120 μονάδων.

Στο νέο μήνα, αναμένεται να υπάρξει ιδιαίτερη κινητικότητα, αρχής γενομένης από τις 8 Σεπτεμβρίου όπου ο οίκος DBRS δημοσιεύει το report του, με τη χώρα μας να αναμένει να δει αν θα έρθει η πολυπόθητη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ακολουθεί στις 9 Σεπτεμβρίου η ΔΕΘ και οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, με τα μεγάλα Επιμελητήρια, τη Βιομηχανία και συνολικά τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας να καταθέτουν προτάσεις και αιτήματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη όλο αυτό το διάστημα.

Το επενδυτικό κοινό επί του παρόντος δείχνει ικανοποιημένο από τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων, με την Helleniq Energy να ανακοινώνει για το 1ο εξάμηνο πωλήσεις στα €6,1 δις, καθαρά κέρδη στα 162 δισ, και όγκο πωλήσεων στα 7,6 εκ. ΜΤ (+14%) με 54% εξαγωγές.

Μάλιστα ο ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα συγκρίσιμα EBITDA για το 2023 να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Τέλος, μικρή επιβράδυνση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο, στο 3,4% από 3,5% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat. Η εικόνα στις διεθνείς αγορές Σε πτωτικό έδαφος ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου για τους βασικούς δείκτες της Wall Street. Εξαίρεση ο τεχνολογικός Nasdaq, που ναι μεν «απέδρασε» με ήπια άνοδο, η οποία ήταν η πέμπτη διαδοχική, ωστόσο δεν κατάφερε να αποφύγει την μηνιαία πτώση, που είναι μάλιστα η μεγαλύτερη μέσα στο 2023. Με συγκρατημένα κέρδη έκλεισαν την πρωινή συνεδρίαση και οι κυριότεροι δείκτες στα Χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας, λόγω της ενίσχυσης της κινεζικής εργοστασιακής δραστηριότητας τον Αύγουστο, αλλά και της μείωσης των υποχρεωτικών αποθεματικών στις τράπεζες από την κεντρική τράπεζα. Τέλος, με μικτά πρόσημα ανοίγουν τη συνεδρίαση και το μήνα τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το επενδυτικό κοινό να αναμένει τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ (ιδιωτικός και δημόσιος τομέας), που θα ανακοινωθούν μέσα στην ημέρα.
Το ταμπλό στο Χ.Α

Οι τραπεζικές μετοχές κινούνται ανοδικά με την ΑLPHA BANK να βρίσκεται στο +0,58%, την ΕΤΕ (+0,57%), τη ΕUROBANK (+0,25%) και την ΠΕΙΡAIΩΣ (+1,07%).

Άνοδο καταγράφουν επίσης οι μετοχές της ΔΕΗ (+0,99%), ΙΝΤΡΑΛΟΤ (+9,38%), ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (+0,21%), ΟΠΑΠ (+1,93%) και ΟΤΕ (+0,94%).

Στον αντίποδα πτώση σημειώνουν οι μετοχές της COCA COLA (-0,52%), των ΕΛΠΕ (-1,81%), της ΚΑΡΕΛIAΣ (-1,71%), της JUMBO (-0,49%) και ΣΠΕΙΣ (-3,52%).

Δείτε τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και τη μεγαλύτερη πτώση ΕΔΩ.

Χρηματιστήριο ΑθηνώνΓενικός ΔείκτηςμετοχέςΤΡΑΠΕΖΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα