Ισχυρές πυρκαγιές σε Μαγνησία και Φθιώτιδα: Δύο νεκροί, μαζικές εκκενώσεις

Ανεξέλεγκτο είναι πλέον το πύρινο μέτωπο που εκδηλώθηκε στο Βελεστίνο και βρίσκεται στην Α' ΒΙΠΕ (Βιομηχανική Περιοχή) Βόλου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή και αλλάζουν διαρκώς φορά. Διπλή τραγωδία σημειώθηκε στη Μαγνησία, καθώς εντοπίστηκε απανθρακωμένος ο κτηνοτρόφος που αγνοούνταν στον Άγιο Γεώργιο Φερών, ενώ νεκρή βρέθηκε σε τροχόσπιτο μια γυναίκα στην περιοχή Χοροστάσι του Πλάτανου Αλμυρού.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια, για να μην επεκταθούν οι φλόγες στα εργοστάσια

που έχουν εύφλεκτα υλικά, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Προληπτικά η Αστυνομία έχει κλείσει τον αυτοκινητόδρομο Βόλου-Βελεστίνου από τον ανισόπεδο κόμβο της περιφερειακής οδού και πάνω, ενώ πλέον οι φλόγες έχουν μπει μέσα στις εγκαταστάσεις της Α' ΒΙΠΕ και κατακαίει αύλειους χώρους βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, ενώ έχουν σταματήσει να κινούνται και τα τρένα, αφού η σιδηροδρομική γραμμή διέρχεται από την καιόμενη περιοχή.

Την ίδια ώρα εστάλη νέο μήνυμα 112 για άλλα δύο χωριά το Διμήνι και το Παλιούρι, αλλά και για την βιομηχανική περιοχή.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έχουν μείνει το Βελεστίνο, ο Άγιος Γεώργιος Φερών, το Σέσκλο και ενδιάμεσοι οικισμοί.

Το πρόβλημα επιτείνεται και από την διακοπή της υδροδότησης των ίδιων περιοχών, ενώ μέσα στον Βόλο η υδροδότηση είναι πολύ περιορισμένη, αφού λόγω της φωτιάς έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το υδραγωγείο που βρίσκεται στην περιοχή, με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια 1000 κυβικών μέτρων νερού ανά ώρα, η κατάσταση να οδηγείται στην εξάντληση των αποθεμάτων νερού στις δεξαμενές και να μην υπάρχει πίεση στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης.

Νεκρή βρέθηκε μία γυναίκα που βρισκόταν μέσα σε τροχόσπιτο στο Χοροστάσι του Πλάτανου Αλμυρού. Απανθρακωμένος βρέθηκε τελικά και ο 45χρονος βοσκός που αγνοούνταν στην περιοχή Άγιος Γεώργιος Φερών στη Μαγνησία.

Γίνεται επίσης προσπάθεια απομάκρυνσης εργαζομένων από το εργοστάσιο “Γεωργιάδη” στο Σέσκλο. Οι πυροσβέστες έχουν κατορθώσει ήδη να βοηθήσουν για την ασφαλή απομάκρυνση ορισμένων. Πληροφορίες κάνουν λόγο για εγκλωβισμένους εργαζόμενους και σε άλλες επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕ.

Συνελήφθη άτομο πολύ κοντά στον Αλμυρό για εμπρησμό καθώς πάνω του βρέθηκαν εύφλεκτα υλικά. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εικάζεται από τις Αρχές ότι ο συγκεκριμένος άντρας είναι αυτός που τοποθέτησε τη φωτιά με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της η γυναίκα που βρέθηκε στο τροχόσπιτό της.

Κλειστή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας είναι η Εθνική Οδός Βόλου-Λαρίσης για λόγους ασφαλείας, ενώ η Τροχαία έχει προχωρήσει σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Με διαφορά λίγης ώρας από την φωτιά στην Πάλτση του Ν. Πηλίου, φωτιά ξέσπασε στο δρόμο προς Αερινό. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, στις φλόγες έχουν παραδοθεί σπίτια στην περιοχή Άγιος Γεώργιος Φερών Μαγνησίας, με τις Αρχές να στέλνουν μήνυμα 112 για τρία χωριά. Ήδη δόθηκε εντολή εκκένωσης για τον οικισμό του Σέσκλου.

Όπως αναφέρει το μήνυμα του 112, οι κάτοικοι σε Βελεστίνο, Σέσκλο και Άγιο Γεώργιο Φερών θα πρέπει να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών. Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για να μην φτάσει η φωτιά στην Χαλυβουργία.

Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος είπε στην ΕΡΤ πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να σβήσει η φωτιά διότι υπάρχουν δεξαμενές προπανίου. «Φύγετε, φύγετε! Έχει δεξαμενές προπανίου στα 20 μέτρα. Κινδυνεύετε. Φύγετε, μην γίνει καμιά ζημιά, να σωθεί ο κόσμος», σημείωσε.

Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Βελεστίνο στο Βόλο. Ο πυροσβέστης φέρει εγκαύματα δευτέρου βαθμού σε χέρια, πλάτη και πρόσωπο και διακομίσθηκε αρχικά στο κέντρο υγείας της περιοχής. Ο πυροσβέστης υπηρετεί στην Κατερίνη, ωστόσο κλήθηκε να συνδράμει στην πυρκαγιά στο Βελεστίνο.

Παράλληλα, με δύο μηνύματα από το 112 ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι της βόρειας πλευράς της Λαμίας να εκκενώσουν την περιοχή. Την ίδια στιγμή περιπολικά της αστυνομίας και αυτοκίνητα του δήμου ειδοποιούν τους κατοίκους της Νέας Μαγνησίας που τα σπίτια τους είναι κοντά στην αγροτική περιοχή να τα εκκενώσουν και να απομακρυνθούν.

Λίγο αργότερα, εστάλη νέο 112, το οποίο ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Νέα Μαγνησία, Μεγάλη Βρύση και Αγία Παρασκευή εκκενώστε τώρα προς Στυλίδα. Πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Ύφεση στους ισχυρούς ανέμους σημειώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ δίνοντας τη δυνατότητα σε εναέρια και επίγεια μέσα της πυροσβεστικής να ανακόψουν την πορεία των μετώπων καθώς με βαριά χωματουργικά μηχανήματα σχηματίστηκαν προστατευτικές ζώνες.

Παράλληλα, εκκενώνεται η Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας. Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 ώστε να εκκενώσουν την παραπάνω περιοχή και να κατευθυνθούν προς Άνω Τιθορέα.

Η Πυροσβεστική αντιμετωπίζει 61 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο και 90 σε όλη τη χώρα, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής κ. Γιάννης Αρτοποιός, το απόγευμα της Τετάρτης (26/7). Σε Βελεστίνο και Λαμία τα μεγαλύτερα μέτωπα, υπογράμμισε ακόμα. «Είμαστε όλοι σε επιφυλακή» πρόσθεσε.

Στην συνέχεια ο κ. Αρτοποιός σημείωσε ότι «σήμερα όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας λειτουργούν υπό ακραίες συνθήκες δεδομένου ότι η σημερινή μέρα είναι η δυσκολότερη όλου του καλοκαιριού».

ΠυρκαγιέςΒΟΛΟΣΜΑΓΝΗΣΙΑΛαμίαΦθιώτιδαβιομηχανική περιοχή
Keywords
Τυχαία Θέματα