Aegean: Σε τροχιά ρεκόρ η κερδοφορία-Τι ισχύει με τα warrants

Στην άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης και να αποκτήσει τους τίτλους παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών στην αγοραία αξία τους, όταν και εφόσον το ελληνικό Δημόσιο αποφασίσει να ασκήσει τα δικαιώματα κτήσης των warrants, θα προχωρήσει η Aegean.

«Τα 120 εκατ. ευρώ δόθηκαν στην εταιρεία ως grant, όχι ως επιστρέψιμο δάνειο, ως μέρος των ζημιών που κατέγραφε η εταιρεία

κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν δοθεί μεγαλύτερα ποσά σε άλλες εταιρείες. Δεν είναι οφειλή της εταιρείας για να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο», τόνισε στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Aegean, ο πρόεδρος της αεροπορικής Ευτύχης Βασιλάκης.

Όπως επεσήμανε, πέρα από την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συνολική συμφωνία που έγινε με την πολιτεία στην Ελλάδα ήταν να υπάρξουν και δύο υποχρεώσεις για την Aegean. «H μία υποχρέωση ήταν οι ιδιώτες μέτοχοι να συμμετέχουν σε μια Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 60 εκατ. ευρώ και να την καλύψουν οι ίδιοι, για να υπάρχει στήριξη και από τους μετόχους και όχι μόνο από το ελληνικό Δημόσιο. Αυτό έγινε το καλοκαίρι του 2021 και μετά δόθηκε η στήριξη των 120 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη υποχρέωση ήταν να δοθεί το δικαίωμα στο ελληνικό Δημόσιο, τα warrants για περίπου 10% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Έτσι, το ελληνικό Δημόσιο αν το αποφασίσει και όταν το αποφασίσει, από τις 3/7/2023 έως και τις 3/7/2026, έχει δικαίωμα αν το επιλέξει να γίνει μέτοχος της εταιρείας με την ίδια τιμή, τα 3,2 ευρώ/μετοχή που έγινε η ΑΜΚ των μετόχων του 2021», είπε χαρακτηριστικά ο Ευτ. Βασιλάκης.

«Μπήκαμε στην περίοδο που το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά του. Είναι καθαρά επιλογή του εάν και εφόσον και πότε θα ασκήσει το δικαίωμά του. Εξαρτάται από το ελληνικό Δημόσιο αυτό. Όταν και εφόσον κοινοποιήσει στην εταιρεία την πρόθεσή του το Δημόσιο, τότε η εταιρεία έχει στη διάθεσή της 60 ημέρες για να απαντήσει αν θα δεχτεί τη συμμετοχή του Δημοσίου ή εάν θα εξαγοράσει το δικαίωμα, πληρώνοντας επί της ουσίας τη διαφορά της μετοχής και των 3,2 ευρώ. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προτείνει τότε η εταιρεία στη Γενική Συνέλευση που θα συγκαλέσει. Η εταιρεία έχει διασφαλίσει τα διαθέσιμα και έχει την κεφαλαιακή επάρκεια για να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση χωρίς δάνεια ή κάτι από κάποιον τρίτο. Μπορεί να καλύψει τη δυνητική υποχρέωση στο ελληνικό δημόσιο όταν και εφόσον ασκηθεί. Τότε θα κληθεί η Γενική Συνέλευση να αποφασίσει να το κάνει», είπε ο επικεφαλής της Aegean.

«Αυτά τα χρήματα δεν ήταν δάνειο, δεν υπάρχει υποχρέωση. Υπάρχει αποτίμηση των warrants όταν ασκήσει το ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμά του. Το ελληνικό Δημόσιο αποφασίζει και δεν υπάρχει η δυνατότητα να τα παραχωρήσει σε κάποιον τρίτο χωρίς να έχει έρθει σε συμφωνία με την εταιρεία», κατέληξε.

Η πορεία

Στο μεταξύ, η περυσινή χρονιά αλλά και η φετινή θα είναι μία χρονιά ρεκόρ όσον αφορά τα έσοδα και την κερδοφορία με σημαντικά βελτιωμένα αποτελέσματα για τον όμιλο της Aegean. Αυτό ανέφερε πριν από λίγο ο πρόεδρος της μεγαλύτερης εγχώριας αεροπορικής, κ. Ευτύχης Βασιλάκης, με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Δημήτρη Γερογιάννη να αναφέρεται στις πολύ υψηλές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου όπου η εταιρεία έχει ήδη μεταφέρει 6,7 εκατ. επιβάτες +42% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2022 με 8,7 εκατ. χιλιομετρικές θέσεις και υψηλό συντελεστή πληρότητας, στο 82%, από 74% το 2022 με συνακόλουθα σημαντικά έσοδα ανά πτήση.

Ειδικά το φετινό πρώτο εξάμηνο θα είναι το πρώτο κερδοφόρο στην ιστορία του ομίλου, σε συνέχεια και των πολύ καλών επιδόσεων του παραδοσιακά αδύναμου α’ τριμήνου λόγω της υψηλής εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού.

Ευτύχης ΒασιλάκηςΔημήτρης ΓερογιάννηςAegean AirlinesΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΤΗΣΗΣέσοδαγενική συνέλευση
Keywords
Τυχαία Θέματα