Μας πάνε για πιστωτικό γεγονός;

Εκβιαστικά διλήμματα στο παρά πέντε, χωρίς να έχει ληφθεί καμία απόφαση. Δεν θα συνέλθει το Eurogroup.



Μόνο τρομάζουν, παρά καθησυχάσουν οι δηλώσεις και οι διαρροές μερικές ώρες πριναπό τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης κατά την οποία θα συζητηθεί το ελληνικό πρόβλημα. Οι διαρροές της τελευταίας ώρας από τη Γερμανική Βουλή, περί κουρέματος 60% των ελληνικών ομολόγων, με τον Γκι

Φέρχοσταντ, επικεφαλής των φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο να περιφέρει το σχετικό έγγραφο, οι δηλώσεις Γιούνγκερ, καθιστούν ανήσυχους τους τραπεζίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Ελλάδα, τους δανειστές, τους επενδυτές και την κοινή γνώμη.

Λάβρος κατά των ευρωπαϊκών τραπεζών εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλον Γιουνκέρ, ξεκαθαρίζοντας ότι το επερχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα είναι 50-60% και ότι οι τράπεζες θα πρέπει εκουσίως να αναλάβουν μεγαλύτερα βάρη διαφορετικά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για υποχρεωτικό κούρεμα.

Ο κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι στόχος της ΕΕ είναι η συμμετοχή των τραπεζών να είναι εθελοντική, αφού αν επιβληθεί με υποχρεωτικό τρόπο τότε θα σημάνει πιστωτικό γεγονός με απρόβλεπτες για την ευρωζώνη συνέπειες.


Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι ότι αν οι τράπεζες δεν υποχωρήσουν τότε «μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μια υποχρεωτική λύση» υπογραμμίζοντας ότι δεν θέλει μια τέτοια λύση γιατί θα έχει «πολύ σοβαρές συνέπειες και όχι μόνο για την Ελλάδα». Κατέληξε ο κ. Γιουνκέρ, «δεν μπορούμε να αφήνουμε τις τράπεζες να μας σέρνουν από τη μύτη».


Σύνοδος Κορυφής

υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) ακύρωσαν συνάντησή τους που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη, ενώ η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών θα πραγματοποιηθεί κανονικά , είπε εκπρόσωπος της ΕΕ την Τρίτη.


Νωρίτερα, είχε ανακοινώσει την ακύρωση του Eurogroup o πρόεδρός του, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


Σύμφωνα με άλλες πηγές που μίλησαν στο Reuters, η συνάντηση των υπουργών ακυρώθηκε γιατί δεν είχαν οριστικοποιηθεί οι λεπτομέρειες των θεμάτων που θα εξεταστούν.


Την ακύρωση των Συμβουλίων οι αναλυτές δεν την θεωρούν καλό σημάδι, αφού προοιωνίζεται νέες καθυστερήσεις και νέες ταραχές στις αγορές.


Ο εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι οι οικονομικοί αξιωματούχοι των χωρών-μελών συνεχίζουν τις συναντήσεις τους ενόψει της Συνόδου Κορυφής και ότι οι υπουργοί των Οικονομικών θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για να εργαστούν στις λεπτομέρειες των όποιων αποφάσεων των ηγετών.


«Οι υπουργοί Οικονομικών ίσως συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για να καθορίσουν τις λεπτομέρειες των αποφάσεων που μπορεί να ληφθούν αύριο (Τετάρτη)», είπε εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ενώ τόνισε ότι «δεν σχεδιάζεται νέα Σύνοδος».


Oι ηγέτες της ευρωζώνης θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα στην δευτερογενή αγορά για να στηρίξει χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπ

Keywords
Τυχαία Θέματα