Λιανός προς Σκρέκα: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι αγορανομία

Την απάντησή του στις δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, σχετικά με τους ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού έδωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Λιανός με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

Στην μακροσκελή ανάρτησή του, κ. Λιανός αναλύει τον ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για την «αγορανομία». Αναλυτικότερα, λέει πως «Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι αγορανομία. Μπορούμε να επιβάλλουμε πρόστιμα μόνο εάν έχει στοιχειοθετηθεί αντιανταγωνιστική σύμπραξη (π.χ. καρτέλ) ή κατάχρηση

δεσπόζουσας θέσης (επιχείρηση με πλέον του 40% της αγοράς).»

«Για όλες τις άλλες περιπτώσεις ακρίβειας αρμόδιο είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης και η ΔΙΜΕΑ η οποία έχει την αρμοδιότητα να εφαρμόζει τις διατάξεις για τα περιθώρια κέρδου» προσθέτει, ενώ προχωρά μιλώντας για το έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε σχέση με την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.

{https://twitter.com/IoannisLianos/status/1719585134721253510}

Σύμφωνα με τον κ. Λιανό, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναλύει «καθημερινά, μέσω των πιο προηγμένων τεχνολογικών εργαλείων, τις τιμές σε χιλιάδες κωδικούς προϊόντων σε όλα τα μεγάλα σουπερμάρκετ της χώρας, στους οργανισμούς κεντρικών αγορών (για νωπά), στα πρατήρια βενζίνης κ.α., για πιθανές εναρμονισμένες πρακτικές και συμπράξεις», ενώ πραγματοποιεί, επίσης, έρευνες στο επίπεδο τιμών και τις αυξήσεις σε συγκεκριμένες ολιγοπωλιακές/μονοπωλιακές αγορές, όπου η ΓΔΑ επεμβαίνει με ενδείξεις παράβασης.

Απαντώντας στον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Σκρέκα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού λέει πως «Η μετάθεση ευθυνών δεν είναι σοβαρή λύση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε» και σημειώνει ότι «μέσω συνεργασίας, στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας της ΕπΑντ και των αρμοδιοτήτων του καθενός, μπορούμε να φέρουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για τους καταναλωτές σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Επιτροπή Ανταγωνισμούαισχροκέρδειαανατιμήσειςέλεγχοι
Keywords
Τυχαία Θέματα