Λευκός Οίκος: Χρειαζόμαστε καινοτόμες εφαρμογές AI χωρίς καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων

15:13 6/2/2024 - Πηγή: Reporter

Ο ειδικός σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την Τεχνητή Νοημοσύνη είχε μια πολυάσχολη χρονιά.

«Δεν υπάρχει ποτέ μια ήσυχη μέρα στην πολιτική που αφορά την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Μπεν Μπιουκάναν στο Business Insider.

Ο Μπιουκάναν ανέλαβε τον νέο ρόλο του συμβούλου για την τεχνητή νοημοσύνη το περασμένο καλοκαίρι

μετά από θητεία σε άλλες θέσεις, μεταξύ άλλων και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Έκτοτε, ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα για την τεχνητή νοημοσύνη, απαιτώντας, εν μέρει, μεγαλύτερη διαφάνεια από τις εταιρείες που αναπτύσσουν ισχυρά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και περιγράφοντας δράσεις για διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες σχετικές με τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Στους τρεις μήνες που μεσολάβησαν από την έκδοση του εκτελεστικού διατάγματος μέχρι σήμερα, ο Λευκός Οίκος σημείωσε πρόοδο σε ορισμένες από τις οδηγίες. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη έχει, επίσης, εξελιχθεί ραγδαία σε αυτό το διάστημα, σε κάποιες περιπτώσεις με ανησυχητικούς τρόπους, όπως η εύκολη δημιουργία deepfakes. Η generative AI έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα και για την μίμηση της φωνής του προέδρου Μπάιντεν από ένα ρομπότ για την πραγματοποίηση κλήσης που προέτρεπε τους πολίτες να μην ψηφίσουν.

Ο Μπιουκάναν παραδέχθηκε ότι η εξουσία του Λευκού Οίκου να θέτει πρότυπα για την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης είναι πολύ περιορισμένη. «Αυτό δεν είναι κάτι που έχουμε τη νομική εξουσία να κάνουμε με μια εκτελεστική πράξη», είπε. Ωστόσο, υπονόησε τη μελλοντική ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, σημειώνοντας ότι ο Μπάιντεν πρόκειται να πραγματοποιήσει «συζητήσεις με τους νομοθέτες τον ερχόμενο μήνα».

Κάτι άλλο που έχει, επίσης, αναπτυχθεί, από την έκδοση του εκτελεστικού διατάγματος μέχρι σήμερα, είναι η συζήτηση γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα και την τεχνητή νοημοσύνη. Ο αρμόδιος φορέας για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, πέρυσι, άνοιξε δημόσια συζήτηση, καθώς εξετάζει νέους κανόνες γύρω από τη generative AI και την εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, τα οποία απαιτούν τεράστιες ποσότητες διαδικτυακού περιεχομένου.

Οι εταιρείες Meta, Microsoft, OpenAI, Google και άλλες χρησιμοποιούν δωρεάν «βουνά» περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα για την εκπαίδευση των μοντέλων τους, ενώ ισχυρίζονται ότι αυτό είναι απαραίτητο για να υπάρχει οικονομικό όφελος από την τεχνολογία. Οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων διαφωνούν σε μεγάλο βαθμό.

Ο Μπιουκάναν δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει επίσημη θέση επί του θέματος. Αλλά η γενική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να «έχουμε ένα καινοτόμο οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης», διασφαλίζοντας παράλληλα ότι «οι άνθρωποι που δημιουργούν ουσιαστικό περιεχόμενο αμείβονται κατάλληλα γι' αυτό».

#Λευκος_Οίκος #ΜΠΙΟΥΚΑΝΑΝ #τεχνητή_νοημοσύνη #AI #πνευματικά_δικαιώματα #νομοθεσία
Keywords
Αναζητήσεις
lefkos-oikos-chreiazomaste-kainotomes-efarmoges-ai-choris-katapatisi-pnevmatikon-dikaiomaton.htm
Τυχαία Θέματα