Κορυφαίες ναυτιλιακές... εγκαταλείπουν την Ερυθρά Θάλασσα-Ανησυχία για τις τιμές πετρελαίου

Η MSC Mediterranean Shipping Co, η μεγαλύτερη εταιρία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τη διώρυγα του Σουέζ έπειτα από επίθεση σε ένα από τα πλοία της, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο (16/12). Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στις ανακοινώσεις της δανέζικης AP Moller-Maersk, της γερμανικής Hapag Lloyd, που επίσης... εγκαταλείπουν την Ερυθρά Θάλασσα.

Το υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα Χούθι

της Υεμένης, τις τελευταίες εβδομάδες, επιτίθεται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, μια κρίσιμη περιοχή που επιτρέπει το εμπόριο Ανατολής-Δύσης και ιδιαίτερα τη μεταφορά πετρελαίου.

Το πλοίο της MSC Palatium III, με σημαία Λιβερίας, δέχθηκε επίθεση χθες, Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στο στενό Μπαμπ αλ-Μαντέμπ στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, όμως το πλοίο υπέστη κάποιες ζημιές από πυρκαγιά και τέθηκε εκτός λειτουργίας, ανέφερε η MSC. Ένα άλλο πλοίο με σημαία Λιβερίας, το Al Jasrah, επλήγη από πύραυλο, ο οποίος προκάλεσε επίσης πυρκαγιά, ανέφερε ο στρατός των ΗΠΑ.

Οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν οδηγήσει κι άλλες ναυτιλιακές εταιρείες να διακόψουν τη διέλευση των πλοίων τους από εκεί, όπως οι Maersk Tankers, η οποία ανακοίνωσε την απόφασή της χθες, αλλά και οι AP Moller-Maersk και Hapag-Lloyd.

Συγκεκριμένα, η απόφαση της Maersk Tankers, προβλέπει ότι τα πλοία της εταιρείας έχουν τη διακριτική ευχέρεια να αποφύγουν τη Διώρυγα του Σουέζ, χωρίς να πρόκειται για μία υποχρεωτική κίνηση, ενώ οι AP Moller-Maersk και Hapag-Lloyd επέλεξαν να διακόψουν εντελώς τη διέλευση από την περιοχή για το διάστημα που αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες για την αγορά πετρελαίου;

Ο Colby Connelly, ανώτερος αναλυτής της Energy Intelligence, μιας εταιρείας ενεργειακών πληροφοριών με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε στο Al Jazeera ότι υπήρξε ένας «αρκετά περιορισμένος» αλλά όχι αμελητέος αντίκτυπος αυτών των επιθέσεων στην αγορά πετρελαίου.

«Καθώς αυτές οι επιθέσεις συνεχίζονται, οι αγορές τις λαμβάνουν υπόψη τους, οπότε οι τιμές του αργού έκλεισαν την εβδομάδα υψηλότερα από τις τελευταίες δύο ημέρες, καθώς αυτές οι επιθέσεις δε φαίνεται ότι θα σταματήσουν μέχρι να υπάρξει μια ισχυρότερη προσπάθεια για να τις σταματήσουν", σχολίασε.

Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται, είναι δύσκολο να πει κανείς πού θα οδηγηθεί αυτή η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα. «Εάν η κυκλοφορία του πετρελαίου περιοριστεί λόγω των εντάσεων στην περιοχή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η τιμή του πετρελαίου σε ορισμένα μέρη να αυξηθεί λόγω της κρίσης και της αύξησης του πολεμικού ασφαλίστρου», δήλωσε ο Paul Sullivan, συνεργάτης στο Παγκόσμιο Ενεργειακό Κέντρο του Atlantic Council.

«Δεδομένων των σημερινών συνθηκών, αυτό είναι αμφίβολο, αλλά με τις αυξημένες εντάσεις στην περιοχή σχεδόν όλα είναι πιθανά. Αν η κατάσταση γίνει αρκετά άσχημη ώστε όλα τα είδη φορτίων να ανακατευθυνθούν γύρω από την Αφρική, αυτό θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει πολλά συμβόλαια φορτίων, συμπεριλαμβανομένων του πετρελαίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Και οι τιμές θα έχουν ανοδικές πιέσεις. Η άμβλυνση των συνολικών τιμών του πετρελαίου μπορεί να το μετριάσει αυτό, αλλά όχι για πολύ», πρόσθεσε ο Sullivan.

#MSC #Διώρυγα_Σουέζ #Ερυθρά_Θάλασσα #ΔΙΑΚΟΠΗ_ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ_ΠΛΟΙΩΝ
Keywords
Αναζητήσεις
koryfaies-naftiliakes-egkataleipoun-tin-erythra-thalassa-anisychia-gia-tis-times-petrelaiou.htm
Τυχαία Θέματα